Kutsal Emanetlere Gezi Rehberi

Etkinlikler
Peygamber sevgisini en iyi hissedebildiğimiz anlar, Efendimiz’e ya da o döneme ait hatıraları gördüğümüz, ziyaret ettiğimiz zamanlardır kuşkusuz. Çoğumuz bu duyguyu yaşatacak belirli yerlerden h...
EMOJİLE

Peygamber sevgisini en iyi hissedebildiğimiz anlar, Efendimiz’e ya da o döneme ait hatıraları gördüğümüz, ziyaret ettiğimiz zamanlardır kuşkusuz. Çoğumuz bu duyguyu yaşatacak belirli yerlerden haberdar olsak da sadece İstanbul’da bile Kutsal Emanetler‘in korunduğu onlarca cami, türbe ve müze var.

Peygamberimiz’in (sas) Veysel Karani‘ye verilmesini istediği ve Karani ailesinin eliyle günümüze ulaşan mübarek Hırka-i Şerif‘i geçtiğimiz yıl ziyarete açılmamıştı. Hasret Ramazan ayının ikinci cuma günü sona erdi ve peygamber aşıkları yeniden Hırka-i Şerif‘e kavuştu. Efendimiz’den günümüze gelen hatıralar içinde en çok bilineni bu hırka ve mübarek sakal-ı şerifleri. Oysa sadece İstanbul’da bile iki cihan serverine ait birçok maddi hatıra var. Ramazan’ın sonuna yaklaştığımız ve Kadir Gecesi‘ni idrake hazırlandığımız bugünlerde belki kutsal emanetleri ziyarete niyetlenirsiniz diye, işte Zaman’ın hazırladığı gezi rehberi.

kutsal emanatler

Hırka-i Şerif: Efendimiz’den (sas) Veysel Karani Hazretleri’ne kalan hırka ile Veysel Karani’nin kuşağı ve takkesi, Hırka-i Şerif Camii’nde ziyaret ediliyor. Ayrıca Hırka-i Şerif Camii’nin bahçesindeki vakıf binasında Peygamber Efendimiz’in gömleği ve ayakkabısı korunuyor. Efendimiz’in günümüze gelen bir diğer hırkası da Topkapı Sarayı’nda.

Kâbe örtüleri: Kâbe’nin siyah ibrişimden dokunan örtüsü her sene değiştiriliyor. Eski örtü parçalar halinde saklanıyor. Pek çok yerde örnekleri bulunan bu örtülerden ikisi Üsküdar Gülnuş Emetullah Valide Sultan Camii’nde ve Fatih Çarşamba’da Yavuz Selim Camii’nde saklanıyor.

Kabir örtüsünden Hacer-ül Esved’in parçalarına

Ravza-İ Mutahhara örtüleri: Ayasofya’da padişah türbelerinin restorasyonu sırasında gün yüzüne çıkan tarihi hatıralar arasında Kâbe-i Şerif iç örtüsü ve Ravza-i Mutahhara örtüleri de vardı. Ortaya çıkan eserler Ayasofya’da sergilenmeye devam ediyor. Ayrıca Beyazıd Camii kıble duvarında ve Topkapı Sarayı’nda da Efendimiz’in kabir örtüleri bulunuyor.

Hacerül Esved parçaları: Kâbe’deki Hacerülesved’in küçük bir parçası, İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinde bulunuyor. 4 küçük parçası da Sokullu Mehmet Paşa’nın Sultanahmet’teki Kadırga Sokollu Camii’nde muhafaza ediliyor.

Kutsal Emanetler: Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesi’nde korunmakta olan kutsal emanetler, Peygamber Efendimiz (sas)’e, Kâbe’ye ve bazı sahabelere ait maddi hatıralardan oluşuyor. Bu hatıralar Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır’ı fethinden sonra İstanbul’a getirilmiş, bir bölümü de farklı İslâm ülkelerinden derlenmiş. Topkapı’daki emanetler arasında Peygamberimiz’in hırkası, Uhud’da kırılan dişi, kadehi, sancağı, yayı, kılıçları da bulunuyor.

Kadem-i Şerif: Peygamber Efendimiz (sas)’den günümüze ulaşan mukaddes emanetlerden biri de taş ve tuğla zemin üzerinde bulunan ayak izleri. Hz. Muhammed (sas)’in Kudüs, Mısır ve Taif olmak üzere çeşitli yerlerde ayak izinin bulunduğu biliniyor. İstanbul’da da birçok yerde Peygamber Efendimiz’in mübarek ayak izleri muhafaza ediliyor. Bunların bir kısmı Topkapı Sarayı’nda. Diğerleri ise Eminönü’nde I. Abdülhamid Türbesi’nde, Eyüp Sultan Camii’nde ve Laleli’de III. Mustafa ile III. Selim Türbesi’nde bulunuyor. Mardin’de de Hatuniye Medresesi’nde Efendimiz’in mübarek bir ayak izi yer alıyor.

Sakal-ı Şerif: Ashab-ı Kiram tarafından biriktirilen ve günümüze kadar ulaşan Efendimiz’in saç ve sakal telleri, birçok camide özellikle Kadir Gecesi’nde ziyarete açılıyor. Bu yıl Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmed ve Eyüp Sultan türbelerinde sakal-ı şerifler Ramazan boyunca ziyarete açıldı. İstanbul’da Beyazıt Meydanı’ndaki Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nde ise Peygamberimizin bir tutam saçı, kuşak-ı şerifi ile zıbın-ı şerifinden bir parça bulunuyor.