Kültür-sanat denilince ilk akla gelen markalar

Etkinlikler
Konser, tiyatro, arkeolojik kazı ya da sergi gibi kültür-sanat etkinliklerinin sürekliliği ve bir bakıma gelişimi, günümüzde büyük ölçüde sponsorlara bağlı.   Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) kav...
EMOJİLE

Konser, tiyatro, arkeolojik kazı ya da sergi gibi kültür-sanat etkinliklerinin sürekliliği ve bir bakıma gelişimi, günümüzde büyük ölçüde sponsorlara bağlı.
 

Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) kavramının ortaya çıkışıyla beraber hem kültür-sanat alanında yapılanlar daha çok destekçi bulmaya hem de yurtiçinde ve yurtdışında ilgilisine daha kolay ulaşmaya başladı. Sponsorluk denince hemen herkesin aklına ilk gelense bankalar oluyor. Bankalar; destek oldukları müzik, tiyatro ve film festivalleriyle kültür sanata katkı sağlamada neredeyse birbirleriyle yarışıyor. Ama kültür-sanatın öncelikli destekçileri sadece bankalar değil. En azından kamuoyu nezdinde…

Marketing Türkiye dergisi; ağustos sayısı için Xsights Araştırma şirketine, tüketicilerin kültür sanat alanındaki kurumsal sosyal sorumluluk hakkında ne düşündüğünü analiz etmek için bir araştırma yaptırdı. 779 kişi üzerinde yapılan araştırmada ilk soru: Kültür-sanat denildiğinde aklınıza gelen ilk marka hangisi? 6-9 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen araştırmaya katılanların yüzde 5,8’i öncelikle kitap satış mağazası zinciri D&R’ı hatırlarken, yüzde 5,4’ü Akbank’ı, 5,2’si Yapı Kredi ve İKSV’yi anımsamış. Kültür sanat denince akla ilk gelen 5. marka 4,1’lik yüzdeyle Zaman Gazetesi. Söz konusu markalar arasında başka herhangi bir gazete ya da yayın bulunmuyor. Zaman’ı Koç, Arçelik, Turkcell ve Borusan gibi markalar izliyor. "Markaların kültür-sanata yönelik KSS projelerini ne derece samimi buluyorsunuz?" şeklindeki diğer soru için katılımcıların yüzde 25,5’i ‘olumlu’ cevabını vermiş, yüzde 32’si ise bu projeleri samimi bulmadığını belirtmiş. Kültür-sanat denildiğinde akla gelen ilk projenin de sorgulandığı araştırmada birinciliği GAP almış. Kardelenler, Haydi Kızlar Okula, Sodes, Her Eve Kitap ve Baba Beni Okula Gönder projeleri ise GAP’tan sonra listenin ilk altısında yer alan eğitim projeleri. Bu soruların dışında tüketicilere, KSS projelerinin tüketici için ne kadar önemli olduğu da sorulmuş. Alınan cevaplara göre katılanların yüzde 40’ı markaların kültür-sanata yönelik projelerini önemli buluyor, yüzde 24’ü ise önemli bulmuyor.