Kitaphaber’in 11. Bülteni M.Turhan Tan’a ayrıldı

Etkinlikler
Murat Menteş sayısı ile ilk bülten çalışmalarını çıkartan Kitaphaber ekibi emin adımlarla yollarına devam ederek Türk Edebiyatında geri planda kalmış, değeri tam olarak anlaşılamamış, yazdığı tarihi r...
EMOJİLE

Murat Menteş sayısı ile ilk bülten çalışmalarını çıkartan Kitaphaber ekibi emin adımlarla yollarına devam ederek Türk Edebiyatında geri planda kalmış, değeri tam olarak anlaşılamamış, yazdığı tarihi roman serisiyle bir döneme ışık tutmuş M. Turhan Tan üzerine bir bülten yayınlayarak yazarın kitapları üzerinden bir portre çıkartmaya çalışmıştır.

Kitaphaner kitap ve eleştiri kaynağı olarak hizmet veren Türkiye’nin en büyük kitap tanıtım ve değerlendirme platformları arasında yer alıyor. Bünyesinde barındırdığı kitaphaber.org & bulten.kitaphaber.net & kitaptilkisi.kitaphaber.net adresleriyle okurlara ve kitap dostlarına hizmet vermekte. 16 Mart’ta com.tr uzantısını da alarak bu çalışması 16 Mart’da İsrail buldozerleri tarafından katledilen Rachel Corrie adına ithaf ederek anlamlı bir çalışmaya daha imza attı.

Mümtaz Turhan Tan

1885’te, Diyarbakır’da doğdu. Babası İstinaf Mahkemesi Reisi Ahmed Fethi beydir. Gümülcine ve İstanbul Vefa İdadisi’nde okudu. Babasından ve özel hocalardan Arapça ve Farsça öğrendi.

Sivas Valisi Reşid Akif Paşa’nın kitipliğini yaptı. Vilayet gazetesinde başmuharrir oldu. 1908’de İstanbul Şehremaneti başkatipliğine getirildi. 1910’da Üsküp Lisesi edebiyat öğretmenliğine tayin edildi. Samsun, Amasya tahrirat müdürlüklerinde; Remadiye, Yalvaç kaymakamlıklarında; Çorum, Kayseri mutasarrıflıklaırında bulundu.

Milli Mücadele’nin Sivas Kongresi’nde Sivas mebusu seçildi. Daha sonra Üsküdar mutasarrıflığına tayin edildi. 1922′ de siyasi ve idari hayattan çekildi, yalnızca yazmakla meşgul oldu. 1939’da İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Tasvir-i Efkar, Tercüman-ı Hakikat, Servet-i Fünun, İçtihat, Rebab, Cumhuriyet, Tan vb. gibi gazetelerde makaleler yayınladı.

Okuyucusunu Yemen çöllerinde, Hicaz kumsallarında, Suriye şehirlerinde dolaştıran; Asya bozkırlarında, Eflak ovalarında atla koşturan, Hint denizlerinin fırtınalı dev dalgalıarı üstünde yüzdüren; Topkapı Sarayı’nın loş koridorlarında dönen entrikalarla heyecanlandıran romanları dönemin gazetelerinde tifrika edildi. Bunların onbeş kadarı kitap halinde yayınlandı. Bu kitapların bir kısmı Yunanca, Fransızca ve Almancaya çevirildi. Onlarca romanı, hikayesi, binlerce yazısı gazete gazete ve dergilerin tozlu sayfaları arasında kaldı.

Bülteni okumak için tıklayınız: http://bulten.kitaphaber.net