İstiklâl Marşı Hatıraları gün yüzüne çıkıyor

Etkinlikler
İstiklâl Marşı’nın kabulünün 90. Yılında Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi Sergi Salonu "İstiklâl Marşı Hatıraları Sergisi"ne ev sahipliği yapacak. Sergi açılışı 12 Mart Cumar...
EMOJİLE

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 90. Yılında Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi Sergi Salonu "İstiklâl Marşı Hatıraları Sergisi"ne ev sahipliği yapacak. Sergi açılışı 12 Mart Cumartesi günü saat 14.00’de gerçekleştirilecek.

2011 Mehmet Âkif Yılı kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek olan sergi, ülkemizde kendi alanında bir ilke imza atarak ilk kez İstiklâl Marşı notaları ve taş plaklarının da içinde olduğu 100’e yakın belgeyi bir araya getiriyor. Koleksiyoner Yusuf Çağlar’ın 15 yıllık bir çaba ile bir araya getirdiği İstiklâl Marşı belgeleri 12 – 27 Mart tarihleri arasında ziyaretçileri için kalacak.

Uzun zaman alan titiz araştırmalar ve büyük bir çaba sonucunda hazırlanan sergi sayesinde İstiklâl Marşı ile ilgili hazırlanmış kartlar, ilk gün zarfları, plaklar, anma günlerine ait belge ve davetiyeler, özel basılmış hatıra paraları, ayrı basım halinde basılıp çoğaltılmış İstiklâl Marşı sözlerini ilk kez bir sergi konsepti içinde görme imkanı olacak.

Sergisi ile Ali Rifat Çağatay’ın iki bestesi, taş plağa okunmuş İstiklâl Marşı, Osman Zeki Üngör’ün iki bestesi ve Riyaset-i Cumhur Orkestrası tarafından Taş plağa kaydedilen İstiklâl Marşı bir araya geliyor. Ayrıca sergide; Abdülkadir Töre, İsmail Hakkı Aksoy, Halit Lem’i Atlı, Mehmet Zati Arca, Ahmet Yekta Madran, Mustafa Sunar gibi İstiklâl Marşı beste yarışmasında öne çıkmış ve eserleri farklı illerde icra edilmiş bestekarların da notaları görülebilecek.

İstiklâl Marşı yadigârı üst başlığı ile sergide yerini alan tahşidat kartları ise: İstanbul, Bursa, İzmir, Balıkesir, Aydın, Edirne gibi illerin işgal günlerini gösteren ve kurtuluş günlerini müjdeleyen özgün çalışmalar. Her kartta İstiklâl Marşı’ndan bir kıtaya yer veren ‘Tahsin’ imzasının yer aldığı çizimlerle renklenen kartlar aynı zamanda bir propaganda aracı gibi çoğaltılıp dağıtılmış.

İstiklâl Marşı Hatıraları Sergisi ayrıca bir ilke daha öncülük ederek, dört farklı İstiklâl Marşı notasının tıpkıbasımını ziyaretçilere sunacak. Tıpkıbasım İstiklâl Marşlarının bestekârları ise Ali Rifat Çağatay, Osman Zeki Üngör ve M. Zati Arca.

İstiklâl Şairi Mehmet Âkif’in ülkemizde ailesi ve hayatı hakkında henüz kapsamlı bir araştırma yapılamadı. Bu sebeple dostlarına gönderdiği mektuplar büyük bir önem taşıyor. Bu anlamda Safahat şairi Mehmet Âkif’in sergide yer alacak ‘Hasbihâl’ şiiri de sürpriz belgelerden biri. Safahat’ta yer almayan bu şiirin orjinali yanında Mehmet Rüyan Soydan’ın arşivinden Âkif’in oğulları Tahir ve Emin’in fotoğrafı, kızı Cemile Doğrul’un vekaleti ve Birinci Millet Meclisi mebuslarından "Hacı Süleyman Efendi"ye imzaladığı portresi de yer alacak.

27 Mart’a kadar Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde sergilenecek 90. Yılında İstiklâl Marşı Hatıraları Sergisi ziyaretçileri için, marşın resmen kabul edildiğini ilan eden Ceride-i Resmiye’den (Resmi Gazete) İlk Meclis Albümüne, 45’lik plaklardan orijinal notalara kadar 100’e yakın belge, fotoğraf, kart, pul, para vb. görsellerle şekillenen tarihi bir köprü gibi dünü bugüne taşıyacak.