İstanbul’un 8 Bin Yılı Bu Sergide

Etkinlikler
Sakıp Sabancı Müzesi‘nde bugün ziyarete açılan sergi, İstanbul’un 8000 yıllık tarihini bugüne kadar toplanmış en zengin koleksiyonla gözler önüne seriyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başke...
EMOJİLE

Sakıp Sabancı Müzesi‘nde bugün ziyarete açılan sergi, İstanbul’un 8000 yıllık tarihini bugüne kadar toplanmış en zengin koleksiyonla gözler önüne seriyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri birer birer hayata geçerken, kentin görkemli tarihini kapsamlı bir şekilde gözler önüne seren işler de sergilenmeye başlıyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)’nde bugün açılan ve 4 Eylül’e kadar devam edecek ‘Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a – Bir Başkentin 8000 Yılı’ adlı sergi de bu anlamdaki en büyük projelerinden biri. SSM Müdürü ve aynı zamanda serginin de küratörü olan Dr. Nazan Ölçer de bu büyüklüğe vurgu yapıyor. "1983’te Anadolu Medeniyetleri sergisi Türkiye’yi yurtdışına yurtdışını da Türkiye’ye taşıyan bugüne kadar yapılmış en büyük sergiydi. Ancak bu sergi onu da aşan bir yerde" diyor. ‘Bir Başkentin 8000 Yılı’ sergisinde aslında İstanbul’a ait hemen hemen her şey var.

Kıtaların ayrılarak kentin coğrafi oluşumunun gerçekleştiği dönemden başlayan sergi, önceleri küçük bir yerleşim, daha sonra basit bir ticaret kolonisi, Roma İmparatorluğu’nun bir vilayeti ve sonra Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti konumuna yükselen kentin tarihi bir röntgeni gibi, adeta kayıp bir bilmecenin ya da bir puzzle’ın parçalarını bir araya getiriyor. Sergi, kentte binlerce yıl önce kullanılmış kaplardan, lahitlere, Fatih Sultan Mehmed’in kılıcından, oymalı sütun başlarına, Galata Kulesi çanından, kentin 1204’te Haçlı seferleri sırasında kendi din kardeşleri tarafından istilasını belgeleyen resme, bir yanı Hıristiyanlara ait bir mezar taşı olarak kullanılmış, öbür yanı ise cami kitabesi olan mermer taştan, fermanlara kadar hemen her dönemden eserleri bir arada görme imkânı sunuyor.

58 MÜZEDEN ESER ALINDI

Sergide Türkiye’den ve 15 yabancı ülkeden toplam 503 eser yer alıyor. Bu eserler ise yurtdışından 39, Türkiye’den 19 olmak üzere toplam 58 müzeden, kiliselerden, özel arşiv ve koleksiyonlardan toplanmış. Ölçer, yurtdışından eserleri toplamak için aracı kişilerle ilişki kurma ve diplomatik ilişkileri devreye sokma gibi önemli operasyonlar yaptıklarını belirterek ekliyor: "Sanat eserleri ticari meta değildir. Bu nedenle eserleri alırken ödünç parası bile ödemedik. Eserleri ödünç aldığımız yerler, bizden sadece taşıma, sigorta ve süreyle ilgili şartlar sundu. Genç bir müze olmamıza rağmen bu güven duygusunu verebildik."

‘HERKES BU SERGİYİ GEZSİN İSTERİM’

Sakıp Sabancı Müzesi‘ndeki ‘Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a – Bir Başkentin 8000 Yılı’ sergisinin açılışını dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Başbakan "Sadece İstanbul için değil Türkiye için çok önemli bir sergi. Herkesin gelip bu sergiyi gezmesini isterim"dedi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Agdaviç de "Serginin konseptini çok beğendik ve hemen desteğimizi sunduk. Bence bu sergi hem içerik, hem de teknik ve sunum itibariyle 2010’un en gurur verici projelerinden birisi" diyerek serginin önemine işaret etti.