İran Edebiyatı Ne Durumda?

Etkinlikler
Röportaj: Muhammed Akaydın 5 Şubat 2010‘da Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde (Kızlarağası Medresesi) “Çağdaş İran Edebiyatı” üzerine bir panel gerçekleştirildi. Pane...
EMOJİLE

Röportaj: Muhammed Akaydın

5 Şubat 2010‘da Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde (Kızlarağası Medresesi) “Çağdaş İran Edebiyatı” üzerine bir panel gerçekleştirildi.

Panelde Tahran Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı’ndan Prof. Dr. Mansur Servet ve Prof. Dr. Mahmud Beşiri birer konuşma yaptılar.

Bazı teknik aksaklıklardan dolayı panel yarım saat geç (15:00 gibi) başladı. Açılış konuşmasını Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi ve Star Gazetesi yazarı Hüseyin Emiroğlu yaptı. Panelin dili Farsçaydı.

2 saati aşkın devam eden panel sonrasında Prof. Dr. Mansur Servet ile bir röportaj imkânımız oldu.

Genel olarak Çağdaş İran Edebiyatı’ndan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Türkiye ile İran arasında kuvvetli bir bağ var. Birçok İranlı edebiyatçı Türkiye’yi mesken edinmiştir. Hiçbir İranlı Türkiye’de yaşarken zorluk çekmemektedir. Bunlardan biri de Zeynel Abidin Merağani’dir. Merağani, uzun süre Avrupa’da yaşadı. Çocuklarının büyümesi ve Avrupalılaşmasından ve İran’a da gidememesinden dolayı Türkiye’yi tercih etmiştir. Hem çocuklarını Türkiye’de yetiştirmiş hem de edebiyat faaliyetlerinde Türkiye’de devam etmiştir.

Çağdaş İran Edebiyatı Batı’dan etkilendi mi?

Her toplum gibi İran’da Batı’dan çok etkilendi. İran Edebiyatı da modernleşmeye başladı. Burada modernden kasıt tabi ki Batı’dır. İran’daki özellikle özgürlükçü ve milliyetçi akım Batı’yı taklit ederek gelişti.

Batı’nın ilk etkisi ne zaman başlamıştır?

İran Edebiyatının Batı’dan ilk etkilenmeye başladığı dönem Osmanlı’daki Meşrutiyet dönemidir. Meşrutiyet döneminin en meşhur şair ve yazarı Melik’üş Şuara Behar’dır. Behar da az önce söylediğim gibi Türkiye’de İstanbul’da bulunmuştur. Onunla birlikte Ali Ekber Dehuda, Mirzade Işki ve Ebu’l Kasım Lahutî de İstanbul’da bulunanlardandır. Hatta bu saydığım yazarlar İstanbul’da gazete çıkarmıştır. Akder ve Şems gazeteleri adında… Bu gazeteler 1910 yıllarında çıktı. İran’daki gazetecilik de bu gazetelerin etkisiyle başlıyor.