‘İnsanlığın Kadın Eli Değmiş Sanata İhtiyacı Var’

Etkinlikler
Oya ve Bülent Eczacıbaşı’nın karşıladığı Erdoğan, epey uzun ve dokunaklı bir konuşma yaptı. "Bu sergi eminim ki hepimize yeni ilhamlar verecek." cümlesiyle ve gayet şefkatli bir ses to...
EMOJİLE

Oya ve Bülent Eczacıbaşı’nın karşıladığı Erdoğan, epey uzun ve dokunaklı bir konuşma yaptı. "Bu sergi eminim ki hepimize yeni ilhamlar verecek." cümlesiyle ve gayet şefkatli bir ses tonuyla konuşmaya başlayan Emine Hanım, önce sergiye adını veren ve ilk Türk kadın romancı Fatma Aliye’nin Ahmet Mithat ile birlikte kaleme aldığı 1891 tarihli ‘Hayal ve Hakikat’ isimli romanı andı. 6 sıfırdan kurtulan yeni banknotların kimilerinin arka yüzünde Fatma Aliye’nin resminin bulunduğunu hatırlatan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir uçta Fatma Aliye, diğer uçta dünyanın önemli müzelerinde eserleri bulunan ve çokça övgü toplayan kadın sanatçılarımız… Bu sergi kadınlarımızın mücadelesini anlamak için bir fırsat. İnsanın kendini tanıması, sınırlarını anlaması ve bu sınırları zorlaması ancak sanatla mümkün. Söz doğru olmakla birlikte güzel de olursa kulakları geçer ve kalplere tesir eder. İyi edebiyat, iyi müzik, iyi resim olmadan bireylerin gelişmesinden söz edemeyiz. Kadınlar her alanda olduğu gibi sanat alanında da öne çıkmalı. Eğitime önem vermemiz şart. Bu; sadece ülkemiz değil, bölgemiz için de gerekli. Dünya; adalet, barış ve iyi niyetten uzak günler yaşıyor. Gencecik çocuklarımız hain ve vicdansız saldırılarla karşılaşıyor, Gazze’deki evlatlarımızın üzerine bombalar yağıyor, Somali’deki çocuklarımız aç. Dünya bunlara seyirci. İnsani duyarlılık için sevgi, adalet ve barış gibi kavramlar güçlenmeli. Bu duyguları da ancak sanat güçlendirebilir. İnsanlığın kadın eli değmiş sanata ihtiyacı var. Serginin bu konuları düşünmemize vesile olacağına inanıyorum."
 
Hayal ve hakikat kelimelerinin birbirine tezatmış gibi durmasına rağmen bir gün hayal olanların bugün hakikate dönüştüğünü hatırlatan Erdoğan, sergiyi geçmişle bugün arasında irtibat kurması ve ülkemizin son yüzyılına dair ipuçlarını barındırması bakımından da çok önemli bulduğunu söyleyerek ekledi: "Bu eserler sadece kadınlar tarafından üretildikleri için değil, güçlü sanat eserleri oldukları için burada. Bu eserlerin özellikle gençlerin sanata olan ilgilerini artıracağını umuyorum." Sergiyi Oya ve Bülent Eczacıbaşı eşliğinde, küratör Levent Çalıkoğlu rehberliğinde ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte gezen Emine Erdoğan en çok Mühri Müşfik’in Portre’si başında vakit geçirdi. 74 kadın sanatçımızı bir araya getiren ‘Hayal ve Hakikat -Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar’ isimli sergi 22 Ocak’a dek İstanbul Modern’de görülebilir.

Zaman