“İnsanlığın 100 Yılı,1000 Hikayesi Yarışması”

Etkinlikler
İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu’nun (İKGF-Dİ) düzenlediği “Gelibolu: İnsanlığın 100 Yılı, 1000 Hikayesi” konulu uluslararası kompozisyon yarışmasını, dedesi de Ça...
EMOJİLE

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu’nun (İKGF-Dİ) düzenlediği “Gelibolu: İnsanlığın 100 Yılı, 1000 Hikayesi” konulu uluslararası kompozisyon yarışmasını, dedesi de Çanakkale’de savaşmış Yeni Zelandalı tarih öğrencisi Martin Holmes kazandı.

 İKGF-Dİ Başkanı Elşad İskandarov, Elite World Hotel’de gerçekleştirilen ödül töreninde, Çanakkale Savaşı’nı “100 yıl önce gerçekleşen büyük bir kahramanlık hikayesi” olarak nitelendirdi. 

“Yeni nesiller Çanakkale Savaşı hakkında ne biliyor?” sorusunun sorulması gerektiğini belirten İskandarov, “Bu soruya yanıt bulabilmek için gençlerin dokunulmamış, saf görüşlerini ortaya koyduğu bu uluslararası deneme yarışmasını organize ettik” dedi.

İskandarov, Çanakkale’nin dünyaya diyalog ve birlik mesajı verdiğini ifade ederek, yarışmaya katılan gençlere teşekkür etti.

“Kardeşlik, birlik ve yardımlaşma”

İskandarov, “Ermeni soykırımı” iddialarına da değinerek, “Diyaloğa ve barışa kapalı, nefret içeren ve tarihi hiçbir dayanağı olmayan soykırım iddiaları ile 1915 olaylarının 100. yılı… Uluslararası kamuoyuna baskısını artıran bir hikaye görüyoruz. Oysa Çanakkale’nin kendisi bu hikayeyi kabul etmiyor. Çünkü Osmanlı saflarında savaşan Ermeniler, yaralı askerleri tedavi eden Ermeni doktorlar var Çanakkale’de” diye konuştu.

İskandarov, “Orada kardeşlik, birlik ve yardımlaşma duygusu vardı. Orada milliyet ayrımcılığı yoktu. Özgürlük mücadelesi için bir olmuş toplumlar vardı. Orada soykırım yoktu” görüşünü dile getirdi.

“Bir gün mutlaka barış olacak”

İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü İbrahim İlhami Koç da Çanakkale Savaşı’nın, 100 yıl sonra çok sayıda ülkenin devlet başkanını İstanbul ve Çanakkale’de bir araya getiren bir barış toplantısına vesile olmasının önemine dikkat çekti. 

Koç, gençlere seslenerek “Ülkelerinizi sevin, tarihinize saygı duyun, ecdadınızı yad edin ve geleceğe umutla bakın. Neticede bir gün barış muhakkak olacak” dedi.

Birinci Yeni Zelanda’dan

Jüri başkanlığını Anzak Barış Ödülü sahibi Dr. Vecihi Başarın’ın yaptığı yarışmanın birincisi Yeni Zelanda’dan Martin Holmes oldu. 

Otago Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Holmes, yarışmaya yolladığı kompozisyonda, dedesinin de savaştığı Çanakkale’yi, “Emperyal güçlerin mücadeleleri yüzünden aslında düşman olmayan insanların savaşmak zorunda bırakıldığı” durumlara örnek olarak gösterdi. 

Yazısında, “Gelibolu bize bir şey öğrettiyse o da bu dünyanın değişmesi gerektiğidir” ifadesini kullanan Holmes, “Gelibolu’nun üzerinden yüz yıl geçti ama dünyada savaşlar hala sıradan ve yaygın. İnsanlar hala ölüyor. Halbuki 1. Dünya Savaşı’nın beyhude, haksız savaşların zirvesi olduğu ve bir daha asla tekrar etmemesi gerektiği üzerinde anlaşmamış mıydık? O günden bugüne yaşanan savaşları nasıl açıklayacağız?” görüşünü dile getirdi. 

Yarışmanın 2’ncisi ise Bosna-Hersek’ten Emina Hasanagiç oldu.

Beykent Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi olan ve törene katılan Hasanagic, ödülünü İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov’dan aldı. 

Üçüncülüğü Ukrayna’dan Polina Dunai’nin elde ettiği yarışmada Türkiye’den Eda Saraç, Filipinler’den Nassef Adiong ve Kırgızistan’dan Adilbek Nursen özel ödül almaya hak kazandı.

Ödül törenine, aralarında Yeni Zelanda, Bosna Hersek, Ukrayna, Kırgızistan, Filipinler, Kenya, Zambiya, Bangladeş, Gürcistan, Mısır, Siyera Lone, Kosova, Kanada, Gana, Çin, Suriye, Fildişi Sahili ve Pakistan’ın da olduğu çok sayıda ülkeden genç de katıldı.