Her Dergi Bu Adreste!..

Etkinlikler
Röportaj: Yılmaz Yılmaz Yavuz Selim Güneş, büyük bir yükü altına girmiş. Neredeyse tek başına idare ettiği site ile on binlerce ziyaretçiye ulaşmış. Bir Cahit Zarifoğlu hayranı… Sabah gaze...
EMOJİLE

Röportaj: Yılmaz Yılmaz

Yavuz Selim Güneş, büyük bir yükü altına girmiş. Neredeyse tek başına idare ettiği site ile on binlerce ziyaretçiye ulaşmış. Bir Cahit Zarifoğlu hayranı… Sabah gazetesinin ekler servisinde çalışıyor aynı zamanda. Dergilik aynı zamanda facebook üzerinden de güncel bir şekilde yeni çıkan dergileri anında hayranlarına ulaştırıyor.

Yavuz Selim ile Türkiye’nin ilk ve tek çevrimiçi dergi platformu dergilik.comu konuştuk. İleriye dönük projelerini sorduk, bir de güzel haber verdi bize. Malum, yeni çıkan dergilere ulaşmak büyükşehirlerde kolay; ancak taşrada oldukça zor… Yavuz Selim Güneş, dergilik.com üzerinden yürütmeyi düşündükleri bir proje ile bunu çözecek gibi…

Dergilik.com neden kuruldu?
Türkiye’de yüzlerce dergi çıkıyor. Bunları takip etmek imkânsız bir halde. Birçok dergi kendi internet sitesinden bile yayınlamıyor basın bültenini. Gidip bayiden bakma şansınız zaten yok. Bu ihtiyacı karşılamak için kuruldu dergilik. Türkiye’deki tüm dergileri toplu bir halde görebilmek için… Dedik ki; her dergiyle anlaşıp, basın bültenlerini isteyelim. Kapaklarıyla birlikte bunları siteden düzenli olarak verelim. Şu an için hemen hemen 150 dergi ile bunu gerçekleştiriyoruz.

Sitede neler var acaba?
26 kategoride, 150 derginin (haftalık, aylık, iki, üç, altı aylık) son sayısının kapağı ve basın bülteni var. Dergi piyasasından haberler var.

Dergilik her ay düzenli bir şekilde yayınlanan dergileri tanıtıyor. Zor olmuyor mu? Bir ekip olarak mı çalışıyorsunuz?
Aslında doğruyu söylemek gerekirse, dergilik’i nerdeyse tek başıma yönetme çalışıyorum. Yardım eden birkaç arkadaşımız var, sağ olsunlar. Ama asıl yük şu an benim üzerimde. Böyle büyük ekipler, şirket vs yok. Cahit Zarifoğlu’nun dediği gibi “Allah’ın izniyle kendi gayretimize bakıyoruz.” İşin şöyle zorluğu var. Dergiler bültenlerini geç gönderebiliyor, kapaklar küçük gelebiliyor, hatalı olabiliyor… Bunlarla uğraşmak beni yoran şeyler ama çok dert etmiyorum…

Yerel dergiler, fanzinler yer alıyor mu sitede?
Fanzin dergiler anlamında “Yer altı” reyonumuz oldukça geniş. Ama yerel dergilere bir türlü yoğunlaşamadık. Üç beş yerel dergi var şu an sitemizde. Aslında ben şahsi olarak fanzin ve yerel dergileri çok önemsiyorum. Büyük dergiler, büyük şirket kasalarından bir şekilde nasıl olsa döndürülüyor. Ama bu dergiler, çıkış itibariyle de çok daha zor bir halde oldukları için, ayrıca desteği ve reklama ihtiyaçları oluyor.

Siteye ilgi ne durumda acaba?
Bir ayda sitemize 15 bin civarında bir “dergi okur kitlesi” ziyaret ediyor. Özel olarak akademisyenlerden ve bazı devlet görevlilerinden tebrikler alıyoruz. Bunlarla beraber ziyaretçilerimiz mailleriyle tebriklerini iletiyorlar. Moral oluyor bunlar. Bu ilgi de bize yetiyor.

Okurlar takip ettikleri dergiler ile ilgili bir şeyler yazabiliyor mu?
Tabii ki. Yorum yazıp, eleştiri yapabiliyorlar…

İleriye dönük projelerinizden bahseder misiniz?
Çok projemiz var. Öncelikle dergilik.com üzerinden bir abonelik ve satış olayını başlatmak istiyoruz. Anadolu’da birçok dergi ulaşmayan noktaya birçok dergiyi kârsız ulaştırma düşüncesindeyiz. Bir maddi beklenti içerisinde değiliz zaten siteden. Sonrasında eski dergileri pdf formatında vermek istiyoruz. Ve yine sonrasında Üsküdar’da güzel bir “dergi kütüphanesi” açma gayretindeyiz. Dergiciliği Türkiye’de daha da güçlendirmek istiyoruz. Fanzin, öğrenci dergilerine destek oluyoruz. Bu ülkede artık bir tane bile dergi kapanmasın istiyoruz.