Her 50 Bin Kişiye Bir Kitapçı

Etkinlikler
Anadolu’da kitabevinin olmadığı yerlere gitmeyi planlayan NT, ‘Her 50 bin kişiye bir NT’ hedefine ulaşmaya çalışacak. 2011’de 35 şube açacaklarını belirten Genel Müdür Şeref Ze...
EMOJİLE

Anadolu’da kitabevinin olmadığı yerlere gitmeyi planlayan NT, ‘Her 50 bin kişiye bir NT’ hedefine ulaşmaya çalışacak. 2011’de 35 şube açacaklarını belirten Genel Müdür Şeref Zekai Kolak ile NT’deki gelişimi ve değişimi konuştuk. Sadece şube sayısı değil, çalışanların formasyonundan kitap yelpazesine kadar pek çok konuda yürütülen çalışmalar da kayda geçmiş oldu. Zaman’dan Ali Koca’nın sorduğu sorulara aldığı yanıtlar şöyle:

Sıkı edebiyat okurlarının yıllardır şikâyetidir; yeni çıkan bir edebiyat kitabını NT’de görebilecek miyiz?

Bugüne kadar kırtasiye ve teknolojiye ayırdığımız alanlar büyüktü. Kitaba ayırdığımız alanı her geçen gün artırıyoruz. Kitaplardaki çeşitliliğimizi artırmayı da hedefliyoruz. Kültürümüzün ve tarihimizin doğru eserlerin doğru kaynaklardan doğru insanlara ulaştırılmasını önemsiyoruz. O yüzden edebi anlamda bu tür eserlere daha fazla yer vereceğiz.

NT müdavimlerinin çok sevdiği kitap kafe tarzında da bir azalma var gibi. Şubelerdeki kafe-sohbet bölümleri azalacak mı, yoksa artacak mı?

Biz kitabevlerimizi sadece gelip kitap tedarik edilecek yerler olarak düşünmüyoruz. Okurlar sadece kitap almaya gelmiyor; bizden öneri ve tavsiye de istiyor. Bu konuda onlara yardımcı olmayı da önemsiyoruz. Yoksa diğer türlü depo mantığıyla yapılmış bir mağazacılık olur ki, bizim böyle sadece ticari gayeler güden bir amacımız yok. Burası ‘buluşma noktası’. Okurlarımızın sohbet edebileceği, kafeler ve oturma gruplarını daha da artıracağız. Ben inanıyorum ki kültür meraklıları bundan sonra NT’nin bağımlısı olacak.

NT’lere yeni yazar ve yayınevleri girecek mi?

Kültürümüzü ve edebiyatımızı en doğru manasıyla anlatan ve piyasanın durumu dolayısıyla kıyıda köşede kalmış yazar ve yayınevlerine çağrıda bulunuyorum. Türkiye’nin en yaygın kitabevi zinciri olarak kapılarımızı açıyoruz. İmza günleri vb. etkinliklerle onları okur kitlesiyle buluşturabiliriz. Gelin biz size imkân sağlayalım.

Çalışanların iyi bir okur olması noktasında ne gibi çalışmalarınız var?

Evvela insan olarak, müşteriyle ilişkilerine çok dikkat ediyoruz. Müşteriye misafir gibi muamele edilmeli. Çalışanlarımızın çok iyi bir okur olması, okuma konusunda rehberlik edecek birikime sahip olması için çalışmalar yapıyoruz. Kendi aralarındaki uyuma da önem veriyoruz. Ahilik kültüründe olduğu gibi, sadece ‘eleman’ olarak değil, çalışanlarımızın her yönüyle ‘insan’ olması için ortam sağlıyoruz.

Çocuklara yönelik bölümlerin şubelerde arttığını görüyoruz. Özel bir çalışma mı var bu yönde?

NT’lerde her alanda iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerimiz var. Özellikle çocuklarımıza öncelik tanıyoruz. Raf düzeninden başlamak üzere küçük oyun alanlarına kadar çocuklar için yer açıyoruz mağazamızda. Onlarla ilgilenmek için de çalışanlarımıza pedagojik eğitim veriyoruz. Hatta part-time da olsa çocuk gelişim uzmanlarıyla çalışıyoruz. Bu konuda anne-babalar ile eğitim kurumlarına destek olmaya hazırız. Beraber çalışmalar yapabiliriz. Ayrıca, çocuklar için NT Kulüp Kart çıkarıp yayıneviyle irtibatlı olmalarını sağlamak istiyoruz. İnternet ortamında da çocuklarla buluşmak için altyapı çalışmalarına başladık.

AVM’lere girişi müşteriler nasıl karşıladı? Sayı artacak mı?

Müşterilerimiz ‘Nerede kaldınız?’ dercesine karşıladı. Şu an 11 AVM’de varız; yıl içinde de 17 AVM’ye daha girmeyi planlıyoruz.

Bir yere şube açarken sizin için ne önemlidir?

Bizim için iki şey önemli. Oradaki insanların bizim konseptimize ihtiyaç hissetmesi yani talep ve yapılanmanın fizibıl olması. Erbil’de bir şube açacağız mesela. Yurtdışında 18 mağazamız var. Oradaki eğitim kurumlarının, öğrenci ve öğretmenlerin kırtasiye ve kitaba ihtiyaçları var. Erbil’den gelen talep doğrultusunda bir AVM’de şube açacağız inşallah.

Müşterileri NT’ye çeken sebepler nelerdir sizce?

Bize göre müşteriyi NT’ye çeken en temel unsur, ürün ve markadan ziyade; mağazadaki insanlardır. Dolayısıyla çalışanlar kendisiyle ve ailesiyle huzurlu olmalı. Çalışma arkadaşlarıyla ve çevredeki esnafla da uyumlu olmalı. Çalışanlarımız arasındaki uyum bizim için her şeyden önemlidir.

İstiklâl’de şube açmak için yer arıyoruz

"Eskiden her mahallede bir çeşme vardı. Biz NT’lerin de günümüzde böyle bir işlevi karşılaması gerektiğini düşünüyoruz. 50 bin kişilik bir yere NT açmak gibi bir hedefimiz var. İnsanın olduğu her herde NT olmalı. İstiklal’de de Bağdat Caddesi’nde de olmalıyız. Biz her an her saniye buralarda yer bakıyoruz zaten. İlk fırsatta da insanımızın olduğu her yerde olacağız. Siirt’te de, Diyarbakır’da da Edirne’de de şubemiz var. Bu yıl 35 şube açmayı düşünüyoruz. Sadece İstiklal’de değil havaalanlarında, okullarda ve üniversite kampüslerinde olmayı da planlıyoruz."