Gönül Gözleriyle Yaptıklarını Sergileyecekler

Etkinlikler
Altı ay süren eğitimde başarılı olan görme engelliler yaptıkları resimleri "Görmeyenlerin gönül gözleri" adıyla 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde sergileyecek. Türkiye’nin dünya ...
EMOJİLE

Altı ay süren eğitimde başarılı olan görme engelliler yaptıkları resimleri "Görmeyenlerin gönül gözleri" adıyla 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde sergileyecek. Türkiye’nin dünya çapında tanınan doğuştan görmez ressamı Eşref Armağan ile bilinen resim sanatında Adanalı âmâlar da başarılı oldu.

Ressam Nesrin Nesrin Türkkarakelle’nin gönüllü olarak Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) Adana Şubesi’nde organize ettiği kursa katılan görme engelliler, yaptıkları resimlerle görenleri hayrette bıraktı. 10 engellinin devam ettiği eğitimde serbest olarak çizilen 22 adet yağlı boya tablolar, sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Kursun ilk iki ayında teknik resim bilgisi, renklerin doğadaki ifadeleri gibi konuları öğrenen görme engelliler, dört ay uygulama yaptı.

Ressam Nesrin Nesrin Türkkarakelle, görme engellilerin çok farklı dünyalarını tuvale yansıtmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Onların zengin gönül yapılarını gören insanlara sunmayı denediğine işaret eden Türkkarakelle, bunu önemli ölçüde başardığını kaydetti.

Eğitmen olarak kendisinin de bu çalışmadan çok güzel şeyler öğrendiğini vurgulayan Türkkarakelle, “Görmeyen bireylerin resmi bir ifade biçimi olarak kullanarak, bir şeyler yapabileceklerini gördük. Gören, görmeyen her insanın sanatın bir dalı ile ilgilenmeleri gerekir. Çünkü sanatın bireyin psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri hiç tartışılmaz.

Kursiyerlerimiz sosyal bir etkinliğe katılarak, özgüvene ilişkin kişilikleri daha geliştiğine inanıyorum. Buradaki arkadaşlar bu aktiviteye ile sosyal bir ortama girip- çıkıyor. Bu ortamda sohbetlerle güzel bir iletişim atmosferi buluyor. Hem de resim sanatıyla ilgili bir takım bilgiler öğrenmiş oluyor.” dedi.

Değişik oranlarda görmeyen kursiyerlere ana ve ara renkleri öğrettiklerini dile getiren Türkkarakelle, örnek olarak, beyazın saflığı, temizliği ve istikrarı; lacivertin sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği ifade ettiğini aktardığını belirtti. Görmeyenlerin çok zeki, azimli ve yetenekli insanlar olduğunu açıklayan Türkkarakelle, bu özelliklerini tuvale yansıtarak, gösterdiklerine dikkat çekti.

Kursun sonuçlarını hazırladıkları sergi ile herkesle paylaşacaklarını söyleyen Türkkarakelle, “Gerçek engelliler gönül gözleri kapalı olanlardır. Görme sınırı olmayan bu arkadaşlar zengin düşünebilme becerilerini yaptıkları resimlerle gösterdi. Bu etkinlikle sanat camiasına farklı bir bakış kazandırmaya gayret ettik.” şeklinde konuştu.

GÖRMEDEN RESİM YAPILABİLECEĞİNİ GÖSTERDİK

GÖRBİR Şube Başkanı Ediz Mut, Nesrin Hanım’dan kurs teklifi geldiğinde şaşırdığını ve resim sanatının görme engellilerle ilgisini kurmakta güçlük çektiğini hatırlattı.

 Adana’da bir lisede rehber öğretmen olarak görev yapan ve aynı zamanda kursa katılan Mut, şunları söyledi: “Bugüne kadar bir görmediği halde resim yapabilen Eşref Armağan’ı biliyorum. Bunu da onun ilgi ve yeteneğine bağlıyordum. İlk başta ‘acaba böyle bir şey olabilir mi? başarabilecek miyiz?’ gibi kaygılar taşıdım. Ama sonra görme engellilerin bu işi başarabileceği ortaya çıktı. Zaten resim yapma sadece görme ile alakalı bir durum değildir. Biraz beyinle ilgili… Akıl, kalp, el ile de düşünceler gösterilebilir. Bizler içinde çok değişik bir çalışma oldu. Bende sergide teşhir edilmek üzere iki tablo çizdim. Burada gözlerden ziyade gönül dilimizi kullandık. Görmeden de resim yapılabileceğini ispatladık.”

Kursiyerlerden 43 yaşındaki Süleyman Bozdağ, yüzde 90 görme engelli. Evde oturmaktansa kendileri için çok heyecan verici olan bu kursa katıldığını bildiren Bozdağ, “Hocamızın desteği ile bir şeyler yapmaya çalıştık. Resim yaparken daha rahat oluyorum.” diye konuştu.

24 yaşındaki Seda Ayaz, görmeyenlerin resim yapabileceğine kendisinin de ilk başta inanmadığını anlattı. Ayaz, “Görmeyen biri nasıl resim yapar, diye çok şaşırdım. Ama zamanla bu düşüncem değişti. “ dedi.
25 yaşındaki Enes Erdoğan ise resim yaparken çok mutlu olduğunu belirtti. Engellilerin “Görmeyenlerin gönül gözleri” adlı sergisi 3 Aralık günü Optimum Alışveriş Merkezi’nde açılacak.