Gezgin’le New Yok Turu

Etkinlikler
40. sayısı ile okuyucuyla buluşan aylık gezi kültürü dergisi Gezgin, sizleri dünyanın ve Türkiye’nin dört bir köşesini gezmeye davet ediyor. İşte Gezgin’in son sayısından başlıklar. GÖKDEL...
EMOJİLE

40. sayısı ile okuyucuyla buluşan aylık gezi kültürü dergisi Gezgin, sizleri dünyanın ve Türkiye’nin dört bir köşesini gezmeye davet ediyor. İşte Gezgin’in son sayısından başlıklar.

GÖKDELENLERİN ÖTESİNDEKİ ŞEHİR NEW YORK

Krize rağmen her yıl 40 milyon turistin gezdiği New York, gökdelenlerin ötesinde herkesin kendinden bir parça bulduğu bir şehir. New York’a gelen herkesin ilk dikkatini çeken en önemli şey; insan renkliliğidir.

New York’ta yaşayanların en mutlu olduğu taraf, memleket özlemi çekmemeleridir. Çin mahallesine gittiğinizde kendinizi Pekin’de, Little İtalya’ya gittiğinizde Roma’da, Brooklyn’de ise kendinizi Türkiye’de hissedersiniz.

ÇÖLÜN İNCİSİ: PALMiRA

Dünya tarihinin gördüğü en kudretli kadınlardan biri olan Zenobia, pek çok güçlü erkek hükümdarın yapamadığını yapmış ve mevcut durumun uygunluğunu da kullanarak Roma’ya karşı ayaklanmıştır. Bununla da kalmayarak Lübnan, Filistin, Mısır ve Orta Anadolu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kendisine bağlamayı ve üzerine gönderilen pek çok Roma birliğini bozguna uğratmayı bilmiştir.

DENİZİN VE TARİHİN ŞEHRİ

Sinop’la ismi bir arada anılan Diogenes bugün şehre giren misafileri günün her saati elineki fenerle karşılıyor.

Yarımada kendi güneyinde kalan derin ve demirlemeye elverişli Sinop Limanı’nın şark rüzgarından başka bütün rüzgarlardan korunmasını sağlar ve Sinop bu sayede Anadolu’nun uzun Karadeniz kıyısında tek tabii liman durumunu kazanır.

Sinop kalesi içerisinde bugün en çok tanınan yer ise bir bölümü eskiden hapishane olarak da kullanılan İç Kale’dir. Selçuklular zamanında yapıldığı tahmin edilen İç Kale surlara bitişik ama kale içerisinde kale diyebileceğimiz bir bölümdür.

Pervaneoğulları’nın son temsilcisi Gazi Çelebi’nin Pervane Medrese’sindeki kabri… İbn Batuta da onun hakkında uzunca bilgi verir. Su altında uzun süre kalma kabiliyetine sahip olan Gazi Çelebi, donanmasıyla Rumlara karşı sefere çıkar, düşman donanması ile karşılaştığında ise elinde demir bir matkapla su altına dalarak düşman gemilerini altlarından deler ve batmalarına sebep olurdu.

İSTANBUL’DA GÜRCÜ CEMAATİ VEKATOLİK GÜRCÜ KİLİSESİ 
 
Bölgede yaşayan ve Ortodoks Rus kilisesinin baskısına maruz kalmaktan çekinen çok sayıda Katolik Gürcü de, Müslümanlarla birlikte Osmanlı topraklarının ve bilhassa İstanbul’un yolunu tuttu.

İstanbul’daki Katolik Gürcülerin varlığı 19. yy başlarında Osmanlı-Rus savaşlarına kadar uzanır. Bölge 16. yy’da Osmanlı topraklarına katılmış, ancak 19. yy başlarında Rusya karşısında ardı ardına uğranılan yenilgilerin akabinde el değiştirmiştir…

HAZİRAN’DA NEREYE GİDİLİR?

İlkbaharın aşk mevsimi olduğu söylenir. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, çiçekler yüzünü gösterip çeşit çeşit kokularla bezenince, aşkın da vakti gelmiş demektir. Kelebekler çiçekten çiçeğe konup, gökyüzünde dans ediyorlar. İşte böyle güzel bir mevsimde nereye gitsek diye tatil planları yapanlarımız için, Gezgin rotasını kuzeye, yeşille mavinin iç içe olduğu bir yere çevirdi. Bu yer Karadeniz’in mütevazi ama keyifli şehri Ordu’dan başkası değil…

Gezgin hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.