Geçmiş Bugün Yeniden Şekillendi

Etkinlikler
Hat, tezhip, minyatür, ebru, cilt, kat’ı… Son ustalarıyla birlikte kütüphanelerin tozlu raflarına, tarihin derinliklerine uğurlandı sanılan klasik kitap sanatlarımız, yeni sanatçılar, yeni...
EMOJİLE

Hat, tezhip, minyatür, ebru, cilt, kat’ı… Son ustalarıyla birlikte kütüphanelerin tozlu raflarına, tarihin derinliklerine uğurlandı sanılan klasik kitap sanatlarımız, yeni sanatçılar, yeni ustalarla yoluna devam ediyor.

Beşir Ayvazoğlu‘ndan mülhem söyleyecek olursak, "Hat sanatı, tezhip, minyatür gibi klasik sanatlar, onları yaratan kültürün bütün kurumları uzun zaman önce ortadan kaldırıldığı halde inanılmaz bir yaşama savaşı veriyor". Buna en güzel örneklerden biri, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde açılan ‘Geleneksel Türk Kitap Sanatları-Bugünün Ustaları’ sergisi. Bu yıl ikincisi gerçekleşen sergi, geleneksel sanatların yaşayan ustalarını bir araya getiriyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında TÜYAP 28. İstanbul Kitap Fuarı‘nda tanıtılan serginin proje koordinatörlüğünü Ömer Faruk Şerifoğlu ve Gökşen Buğra, danışmanlığını ise Beşir Ayvazoğlu, Prof. Uğur Derman ve Prof. Dr. Çiçek Derman yapıyor.

Açılışını Ekmelettin İhsanoğlu‘nun yaptığı ‘Bugünün Ustaları 2009’ sergisi 56 sanatçının 67 eserinden oluşuyor. Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin sergi alanını mekân tutan el emeği göz nuru eserler 2009 yılı içinde yapılmış. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Direktörü Ömer Faruk Şerifoğlu, geçen yıl TÜYAP’ta açtıkları sergi dokuz günlük kitap fuarı ile sınırlı kaldığı için eleştiri aldıklarını söylüyor. Bu yüzden sergileri devam ettirmeye karar vermişler. Şerifoğlu, bir önceki sergiyi kısa sürede gerçekleştirdikleri için sanatçılara hiçbir şart koyamadıklarını belirtiyor. Bu yıl ise her sanatçıya yıl başında mektuplar gönderilmiş. 300 sanatçıdan 2009 yılı içinde yapılmış ve sergilenmemiş eserleri istenmiş. Şerifoğlu, "Bu sergi dizisindeki gayemiz geleneksel sanatlarda, tıpkı sinemada, müzikte ya da diğer pek çok sergide olduğu gibi ‘yılın en iyileri’ni görünür hale getirmek." diyor. Günümüzde Türk kitap sanatlarıyla uğraşan 300 civarında sanatkâr var. Hepsinin bir araya gelmesi çok da kolay değil. Şerifoğlu, bu ustaları ve eserlerini bir arada görmek amacıyla bu projeye imza attıklarına dikkat çekiyor.

‘Bu sergi her yıl devam etmeli’

Projenin, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılında ‘Dünün ve Bugünün Ustaları’ başlığıyla yapılacak üçüncü ayağında ise geleneksel kitap sanatlarının yaşayan ustaları ile 1453’ten bugüne gelmiş geçmiş ustalar buluşacak. Şerifoğlu, böyle bir çalışma ile fetihten bu yana kendini ispat etmiş 400 ustayı selamlamak istediklerini söylüyor. Bu serginin kendileri için projenin son ayağı olacağını hatırlatan Şerifoğlu, "2010’dan sonra bu projeyi birileri üstlenip her yıl sürdürmeli. Üç yıl yapılıp, dördüncü yıl yapılmazsa büyük bir boşluk hissedilir." diyor. Serginin genç sanatçılara bakan yönünün ‘ustalarla aynı mekânı paylaşmak’ olduğunu hatırlatan Şerifoğlu, "Her yıl devam ettirildiği takdirde, genç sanatçılar için burada gözükmek, ustalar arasına girmek olacak." diyor.

Sergide, Sadrettin Özçimi (ebru), Gülbün Mesara (tezhip), Osman Özçay (hat), Ülker Erke (minyatür), Hüseyin Öksüz (hat), Ali Toy (hat), Naciye Subaşı (tezhip), Mehmet Özçay (hat), Talip Mert (hat), Serra Güney Özkan (cilt) gibi pek çok sanatkârın eserleri yer alıyor. ‘Öğrenilmesi de, icra edilmesi de insanüstü bir gayret gerektiren’ bu sanatların, bütün olumsuz şartlara rağmen eskilerle yarışacak güçte yetiştirdiği sanatçılardan eserleri görmek istiyorsanız, yolunuzu 27 Aralık’a kadar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’ne düşürmeniz gerekiyor.