Frankfurt’ta Gündem e-Kitap

Etkinlikler
62. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, 111 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde yayınevinin katılımıyla dün başladı. 10 Ekim’e kadar devam edecek fuarın programında elektronik kitapçılık, dijita...
EMOJİLE

62. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, 111 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde yayınevinin katılımıyla dün başladı. 10 Ekim’e kadar devam edecek fuarın programında elektronik kitapçılık, dijital alandaki gelişmeler ve bunların yayıncılığa yansımaları gibi konular ağırlıklı yer tutuyor. 310 bin kitabın okuyucuya sunulacağı fuarda okuma cihazları, basılı kitapların hemen yanı başında duruyor.
 

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, dün 62. kez kapılarını açtı. Konuk ülke Arjantin’in usta yazarlarından Borges’in düşlediği kitaplarla dolu cennet, buraya kurulmuş adeta. Yalnız bir fark var; elektronik kitaplar da hızla kendilerine yer edinmenin peşinde. Öyle ki fuarın gündemini dijital yayıncılık işgal etmiş durumda. 10 Ekim’e kadar devam edecek fuarın programında elektronik kitapçılık, dijital alandaki gelişmeler ve bunların yayıncılığa yansımaları gibi konular ağırlıklı yer tutuyor. Fuar direktörü Jürgen Boos‘un,

"Frankfurt Kitap Fuarı dijital alandaki gelişmeler hakkında bilgi edinmek için en iyi yer. Farklı iletişim araçlarını bir araya getirmek gibi bir eğilim var. Pek çok bilgisayarda haber sayfaları ile e-mail hesaplarının aynı anda kullanıldığını görüyoruz. Aynı durumu film ve kitap dünyasının aynı cihazlarda bir arada bulunmasında da görüyoruz." sözleri, yeni yayıncılık anlayışının ipuçlarını veriyor. Fuar yönetimi bu sene Federal Ekonomi Telekomünikasyon ve Yeni Medya Birliği ile işbirliğine giderek ‘Frankfurt SPARKS’ adlı bir proje de geliştirdi. Proje çerçevesinde yayınevi, internet, bilişim sektörlerinden temsilciler bir araya getirilecek. Dünyanın dört bir yanından yayıncıları ve okurları buluşturan fuarda 310 binin üzerinde kitap okuyuculara sunulacak. Fuara 111 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde yayınevi katılıyor. ABD’den Jonathan Franzen, Ken Follett ve Nobel ödüllü iki Alman yazar Günter Grass ve Herta Müller, fuara katılacak yazarlar arasında.

Dünyaca ünlü Jorge Luis Borges ve Julio Cortázar gibi yazarların memleketi Arjantin, fuara 60 yazarla katılıyor. Arjantin’in programında politik etkinlikler dikkat çekiyor. Fuara Türkiye’den Kaynak Kültür Yayınları, Can, YKY, TİMAŞ, Everest, İnsan, Nesil, Ötüken, Metis, Sel gibi otuz yayıncı katıldı. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri de Ulusal Organizasyon etkinlikleri içerisine alındı. Bu yıl Türkiye’den yedi telif hakları ajansı fuara katıldı.

Fuara, Türkiye’den aralarında Doğan Hızlan, Müge İplikçi, Ümit Yaşar Gözüm, Metin Celal, Münir Üstün, Nevzat Bayhan, Gonca Özmen, Enis Batur, Beşir Ayvazoğlu, Hayati Bayrak, Haydar Ergülen ve Ömer Erdem’in de bulunduğu yayıncı, akademisyen, şair ve yazarlar katılıyor. Fuarın gelecek yılki onur konuğu ise İzlanda. İlk üç günü sektör temsilcilerine, yazar ve gazetecilere ayrılan fuarın, son iki günü de tüm ziyaretçilere açık olacak.

Türkiye standı etkinlik zengini

Türkiye Ulusal Standı’nda dün Türk Yayıncılığında Yeni Açılımlar, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur’unda Huzursuzluk, Türkiye’de Çocuk Edebiyatı, Edebiyatta İstanbul başlıklı paneller ve Fahri Aral’ın küratörlüğünde Books Odissey Plus Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Türkiye standında ayrıca Türkçeden Almancaya, Almancadan Türkçeye Çeviriler ve Ödüller, Türkiye’de Genç Roman, Gezginlerin Gözüyle İstanbul ve 2010 Kültür Başkenti İstanbul başlıklı paneller düzenlenecek.