Fayrap Mustafa Kutlu Özel Sayısı

Etkinlikler
Fayrap’ın Mart sayısı, hikayeci “Mustafa Kutlu’ya doğum günü armağanı” olarak çıktı. Fayrap’ın daha önceki Ahmet Güntan (Mayıs 2009), İsmet Özel (Eylül 2009), Cihan Aktaş...
EMOJİLE

Fayrap’ın Mart sayısı, hikayeci “Mustafa Kutlu’ya doğum günü armağanı” olarak çıktı. Fayrap’ın daha önceki Ahmet Güntan (Mayıs 2009), İsmet Özel (Eylül 2009), Cihan Aktaş (Ocak 2010) ve İsmail Kara (Şubat 2010) armağanlarından farklı ve Hakan Arslanbenzer armağanına (Kasım 2009) benzer şekilde Mustafa Kutlu’ya doğum günü armağanı özel sayı olarak yayımlandı. 48 sayfalık derginin tamamı Mustafa Kutlu’nun hayatı, sanatı ve kişiliği üzerine yazılardan oluşuyor.

Nurcan Toprak’ın editörlüğünü üstlendiği, İbrahim Tenekeci’nin ise ciddi katkılarda bulunduğu Mustafa Kutlu armağanı Hakan Arslanbenzer’in Kutlu’yu genel olarak değerlendiren, hikayecinin Türk hikayesinde bireyci-toplumcu ikiliğinin ötesinde bir yerde olduğunu, toplumsal olayın bir parçası olan insani şahsiyetleri öne çıkardığını anlatan yazısıyla açılıyor. Sayı editörü Nurcan Toprak, Mustafa Kutlu biyografisi ve Kutlu’nun hikaye kitaplarında öne çıkan karakterler hakkında iki yazıyla katılıyor. İbrahim Tenekeci de Dergâh editörü olarak yazarın portresini çıkarmasının yanı sıra, çok özel bir yanını, kuş ve çiçek merakını anlatıyor.

Necati Tonga, Mustafa Kutlu hikayesinin kronolojik tahlilinde Kutlu hikayesinin yönlerini, dönemlerini, içeriğini bir tür hızlı ileri sarma yöntemiyle anlatıyor. Necmettin Türinay ve Cihan Aktaş, Kutlu hikayesinin sanatsal (mimari), şahsiyetçi ve toplumsal değişmeyi ilgilendiren tarafına eğilirken Nazan Bekiroğlu Kutlu’nun yarım asra varan edebiyat gayretini “külliye” olarak tanımlıyor. Fazıl Baş Kutlu’nun çok bilinmeyen, dikkat edilmeyen eleştirmen yönüne, İnci Enginün Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’ne verdiği emekleri, Mehmet Aycı ise denemeciliğine ışık düşürüyor.

Fayrap’ın Mustafa Kutlu sayısının ilginç yönlerinden biri de Feridun Andaç’ın Kutlu’yla Adam Sanat için 2002′de yaptığı söyleşiyi iktibas etmiş olması. Kutlu’nun yıllardır röportaj vermediğini hatırlatalım. Bu söyleşinin tekrar yayımlanması bir hatırlatma olmuş diyebiliriz.

Mustafa Kutlu hikayelerini sevenler kadar Türk hikayesinde önemli bir yeri olan bir yazar hakkında daha derinlemesine bir fikir sahibi olmak isteyenler de Fayrap’ın bu sayısını tükenmeden edinmeli. Fayrap’ın Mart sayısı Türkiye’nin her yerinde NT mağazalarında, ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir ile belli şehirlerin diğer seçkin kitapçılarında raftaki yerini almış, okuyucuyu bekliyor.