Evliya Çelebi 24 Aralık’ta Anılacak

Etkinlikler
Evliya Çelebi, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) da desteklediği doğumunun 400’üncü yılı etkinlikleri kapsamında 24 Aralık’ta açılacak ”Sanatımıza Yansıyan Seyyah-ı Alem ...
EMOJİLE

Evliya Çelebi, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) da desteklediği doğumunun 400’üncü yılı etkinlikleri kapsamında 24 Aralık’ta açılacak ”Sanatımıza Yansıyan Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi” adlı sergi ile anılacak.

Kültür Bakanlığı, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Tuğra Geleneksel Sanatlar Merkezi Derneği, Klasik Türk Sanatları Vakfı ve Ümraniye Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen sergide, tezhip, hat, minyatür, ebru, cilt, kalem işi, katı, sedefkar ve çini sanatçılarının 58 eseri yer alacak.
Sergide, Klasik Türk Sanatlarının önemli isimlerinden Turan Sevgili, Taner Alakuş, Mine Makas, Dilek Yerlikaya, Serra Güney, Gürcan Mavili, Sinan Çiftçi, Engin Arslan, Zehra Durmuş, Yonca Mavili, Dilek Özcan, Muharrem Özcan, Feriha Tulukçu, Ayla Makas, Asiye Kafalıer, Ayşenur Kadakçı Velioğlu, Hatice Algün olmak üzere 35 katılımcının çalışmaları sergilenecek.

Dolmabahçe Sarayı’nda 24 Aralık Cumartesi günü saat 15.00’de açılışı yapılacak sergi, 3 Ocak 2012 tarihine kadar gezilebilecek.

Klasik Türk Sanatları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Muhammet Emin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anma programı kapsamında araştırmacı-yazar Seyit Ali Kahraman ve Prof. Dr. Mustafa Kaçalin’in katılacağı bir seminerin de düzenleneceğini kaydetti.

1611 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Evliya Çelebi’nin, ömrünün 50 senesini seyahatlerle geçirdiğini ifade eden Emin, Evliya Çelebi’nin gördüğü rüya üzerine yola çıktığını ve maceralarla dolu seyahatler yaptığını belirtti.

Emin, şunları söyledi:

”Gezdiği bölgeleri, kaleleri, kısa süreli çarpışmaları, savaşları, kıyafetleri, yiyecek ve bitki örtüsünü, toprağın yapısını, konuşulan dil ve lehçeleri aktarırken insanın hafızasında canlanabilen etkili bir dil kullanmıştır. Sergide, bütün klasik Türk sanatları kullanılarak, Evliya Çelebinin seyahatnamesinden alınan yazılarının yazıldığı, onun gezdiği yerlerin minyatür resimlerinin bulunduğu, gittiği bölgelerin yansıtıldığı çalışmalar bulunuyor. Bu yaklaşık bir senelik bir proje. Uzun bir süreçte hazırlanmış bir sergidir. Ciddi bir çalışma, görüldüğü zaman ne kadar emek harcandığı anlaşılacak.”

Star