En Garip Sorulara Cevaplar!..

Etkinlikler
Hatırladıkça gülümsediğimiz çocukluğumuza dair garip sorular Alexandra Pasteris’i harekete geçirmiş olacak ki ortaya Her Güne Bir Soru kitabı çıkmış. Zaman Gazetesi’nden Aslıhan Köşşekoğlu...
EMOJİLE

Hatırladıkça gülümsediğimiz çocukluğumuza dair garip sorular Alexandra Pasteris’i harekete geçirmiş olacak ki ortaya Her Güne Bir Soru kitabı çıkmış.

Zaman Gazetesi’nden Aslıhan Köşşekoğlu’nun haberine göre, Yapı Kredi Yayınları‘nın hazırladığı kitapta hayvanlar aleminden uzaya, bitkilere, insanlara kadar çocukların merak ettiği 365 sorunun cevabı verilmiş.

Çiçeklerin açışı, yağmurun yağışı, suyun akması, dünyaya nasıl geldiğimiz, havada asılı duran bulutlar ve daha birçok şey çocukların önünde sanki çözülmesi gereken koca bir yumak gibi durur. Onların garip soruları ebeveynleri güldürse, hatta bazen sinirlendirse de unutmamamız gereken bir gerçek var ki bir zamanlar biz de o yollardan geçtik. Bebekleri leyleklerin getirdiğine de inandık, arkamızdan ağlayacağı için tabağımızdaki yemekleri bırakmamız gerektiğine de… Hepimiz bir zamanlar birilerini soru bombardımanına tuttuk, birbirinden ilginç cevaplar aldık ve onlara inandık.

Çocukların sorularına, tatmin edici cevaplar vermek gelişimleri açısından çok önemli. Ama maalesef her ebeveyn bu sabrı gösteremiyor ve zamanla soru sormayan, içine kapanık bireyler yetişiyor. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Her Güne Bir Soru’ bu anlamda ebeveynlerin imdadına yetişecek bir kitap. 365 günün hepsi için bir soru belirlenmiş ve cevabı da ayrıntılarıyla verilmiş. Alexandra Pasteris‘in yazdığı kitabın Türkçeye çevirisini Mehmet Demirtaş yapmış. Belirtmeden geçmeyelim, kitap yayına hazırlanırken sorulan sorular, verilen cevaplar kültüre ve döneme göre değiştirilmiş. İşte çocuklarınız için kitaptan seçtiğimiz birkaç soru ve cevabı…

Hz Muhammed kimdir? Hz. Muhammed İslam dininin peygamberidir. Ayrıca büyük bir lider ve komutandı. Şu an dünyada 1 milyarın üstünde Müslüman bulunmaktadır. Hz. Muhammed 570’te Mekke’de doğdu ve 632’de Medine’de öldü.

Haftada neden yedi gün vardır? Ay, Dünya çevresinde toplam 28 günde döner ve bu zaman zarfında dört ayrı görünümü olur: Yeni ay, ilkdördün, dolunay ve sondördün. 28 sayısını dörde bölünce yedi gün, yani bir hafta bulunur.

Hayvanlar neden konuşmaz? Dil, insanların birbirleriyle iletişime geçmesine ve kendilerini ifade etmelerine imkân tanır. Ama hayvanlar belli bir ihtiyaca göre iletişim kurar. Örneğin arıların sekiz çizerek uçmaları, diğer arılara kovana getirdikleri balözünün yönünü ve uzaklığını belirtir. Yani hayvanlar dans, bağırma, şarkı gibi işaretlerle, bir tehlikeyi bildirmek, yiyecek bulmak gibi pratik bir amaca yönelik iletişim kurarlar.

Sıcak su dökülen bardak neden çatlar? Cam sıcağı pek sevmez. Kalın bir bardağın içine sıcak su döktüğünüzde içi genişler, yani genleşir. Bardağın iç kısmı böylece dış kısmını iter. Dış kısmı ise genişleyecek zaman bulamaz, bu yüzden bardak çatlar.

Çiçek saksılarının altında neden delik vardır? Bitkiler normalde doğada yaşar ve gerekli besinleri topraktan alır. Onları saksılara koyduğumuzda sulamak gerekir. Saksıdaki delik bitkinin boğulmasına sebep olacak fazla suyu boşaltmaya yarar.

NEDEN FABRİKALARIN BACALARI BÜYÜK?

Fabrikalar zehirli gaz çıkarır. Kanunlar hava kirliliğini engellemek için fabrikaların önlem almalarını mecburi kılar. Büyük bacalar kirli maddeleri yükseklere boşaltır. Böylece zehirler yok edilir. Yüksek bacalar kimyasal maddelerin yoğun bulunduğu bir havanın solunma tehlikesini azaltır.

SAÇLAR VE TIRNAKLAR KESİLDİĞİNDE NEDEN CANIMIZ ACIMAZ? Bir yerimiz kesildiğinde ya da yandığında acıyı derinin altındaki sinirler iletir. Saç ya da tırnaklarımızın görünen uzamış kısımlarında sinir olmadığından kesildiğinde canımız acımaz.

NEDEN SOĞUK HAVALARDA AĞZIMIZDAN BUĞU ÇIKAR? Nefes aldığımızda vücudumuz oksijeni çeker. Nefes verirken atmosfere karbondioksit gazı ve su buharı veririz. Normalde solunan hava görülmez. Soğuk hava ile temas eden su buharı yoğunlaşır. Çok küçük damlacıklar oluşur. Biz de küçük bir bulut üfürdüğümüzü zannederiz.