Elif Şafak’ın Makalesi NYT’de Yayımlandı

Etkinlikler
Şafak, makalesinde, Türkiye’de edebiyatseverlerin uzun yıllar Doğu’dan çok Batı edebiyatına yöneldiklerini, Doğu edebiyatı eserlerinin son zamanlara kadar Türkçe’ye pek çevrilmediğin...
EMOJİLE

Şafak, makalesinde, Türkiye’de edebiyatseverlerin uzun yıllar Doğu’dan çok Batı edebiyatına yöneldiklerini, Doğu edebiyatı eserlerinin son zamanlara kadar Türkçe’ye pek çevrilmediğini, Nobel ödüllü Mısırlı yazar Necip Mahfuz’u kendisinin de 30’lu yaşların başlarında okuduğunu belirtti.

Türkiye ile Mısır arasında güçlü tarihi, kültürel ve dini bağlar olsa Mahfuz gibi bir yazarın Türkiye’de pek bilinmediğini ifade eden Şafak, makalesinde ”Kuran’ın Mekke’de indiği, Kahire’de okunduğu, İstanbul’da yazıldığı” yönünde bir deyişin olduğunu da anımsattı.

Son dönemlerde Türkiye’de elit tabakanın Mısır’a daha fazla dikkat etmeye başladığını kaydeden Şafak, birkaç yıl önce Türkiye ve Mısır’ın aralarındaki işbirliğini ve askeri ilişkileri geliştirmeye yönelik bir mutabakat zaptı imzaladıklarını, Türkler’in bugünlerde Kahire’de ne olup bittiğini daha yakından izlediğini yazdı. Mübarak en sonunda yönetimden çekildiğinde Türkiye’de büyük bir kutlama yaşandığını kaydeden Şafak, ”Çok uzun bir süredir sevdiğimiz ve hayran olduğumuz Avrupa bizi küçümserken, görmezden geldiğimiz Ortadoğu bize bakmaya başladı. Şimdilerde Türkiye’nin yeni Mısır için bir model olabileceği çok konuşuluyor” ifadelerini kullandı.

”Türkiye örneğinin klişelere meydan okuduğunu” belirten Şafak, Türk toplumunun tartışan bir toplum olduğunu, toplumun çeşitliliğinin her yerde farkedildiğini yazdı. Makalede, ”Türkiye’de siyasi sistem kutuplaşmış ve erkek egemen bir yapıdayken toplum, çok şükür, çok daha karma, ancak bunu Türkiye’ye dışarıdan bakanlar pek göremiyorlar” ifadesi de yer aldı.

Türkiye’nin çok etnikli, çok dilli, çok dinli bir imparatorluktan gelen geleneği ve 80 yıllık anayasal cumhuriyet tecrübesiyle, kusurları olsa da demokrasiye geçişi sağladığını vurgulayan Şafak, Türkiye’nin doğu ile batıyı, İslami ve Doğu unsurlarıyla, modern, demokratik ve laik bir rejimi harmanlamada, pekçok yanıt verebilen bir ülke olduğunu kaydetti.

AA