‘Edebiyat Mevsimi’ başlıyor…

Etkinlikler
İstanbul‘da düzenlenen edebiyat festivallerine biri yenisi daha eklendi: "Edebiyat Mevsimi-1" İstanbul‘un bir edebiyat şehri olduğu günbegün resmileşiyor. Yıl boyunca düzenlenen ...
EMOJİLE

İstanbul‘da düzenlenen edebiyat festivallerine biri yenisi daha eklendi: "Edebiyat Mevsimi-1" İstanbul‘un bir edebiyat şehri olduğu günbegün resmileşiyor. Yıl boyunca düzenlenen edebiyat etkinliklerinden bir liste oluşturun denilse artık hemencecik göz dolduracak bir liste yazılabilir. Bu haneye bugünden sonra bir edebiyat etkinliği daha ekleyebilirsiniz: "Edebiyat Mevsimi – 1. İstanbul Edebiyat Festivali." İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi işbirliğiyle 7-13 Aralık tarihlerinde düzenlenecek festival dün bir basın toplantısıyla tanıtıldı. 50’yi aşkın yazarın katılacağı festivalin koordinatörlüğünü Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı A. Ali Ural üstleniyor.

Festival boyunca sergi, atölye çalışmaları, paneller, açık oturumlar, okur-yazar buluşmaları, şiir akşamı, deneme, şiir ve hikâye dalında yarışmalar gibi edebiyat etkinliklerinin yanı sıra İstanbul’u konu edinen konser, sinema-tiyatro gösterimleri de düzenlenecek. Ali Ural toplantıdaki konuşmasında "Aktörü edebiyat, sahnesi edebiyat olan bir mevsim bu. Hiçbir şehre edebiyatın bu kadar yakışacağını düşünmüyoruz, çünkü İstanbul şiirin şehir haline gelmiş şeklidir. Bu festival ile Türk edebiyatını tüm renkleriyle kucaklamak istedik. Mevsimler iklimleri ve renkleri konuk eder. Biz de merkezi edebiyat olmak üzere resimlerin, renklerin ve seslerin ahengini arayacağız bu mevsimde." dedi.

Edebiyat festivalinin mekânı Mimar Sinan‘ın eseri olan Sultanahmet Kızlarağası Medresesi İstanbul Kültür Merkezi. Festivalde yoğun bir program var.

EDEBİYAT MEVSİMİ – 1. İSTANBUL EDEBİYAT FESTİVALİ ETKİNLİKLERİ

İstanbul’da Mevsim Edebiyat

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Edebiyat Mevsimi – 1. İstanbul Edebiyat Festivali Programı, TRT’de yıllarca spikerlik yapan Harun Yöndem’in sunumuyla gerçekleştirilecek. Program, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı A. Ali Ural’ın, programın anlam ve önemine ilişkin yapacağı konuşmayla başlayacak. Ardından, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Rasim Özdenören’in birer açış konuşması yapacak.

Edebiyat Mevsimi – 1. İstanbul Edebiyat Festivali, açılış programı ardından edebiyatseverleri konuk etmeye başlayacak ve bir hafta süreyle devam edecek.

Bir Hoş Seda İstanbul

Sesiyle sevenlerinin gönlünde taht kuran Kenan Işık, bu sesi yaşayan ve yaşatanları katılımcılarla buluşturacak. Şeyh Galip’ten Necip Fazıl Kısakürek’e, Yahya Kemal’den Ahmet Hamdi Tanpınar’a İstanbul’u dillendirecek.

Yorulmayan Savaşçı: Kemal Tahir

“Kemal Tahir Sergisi”nde, büyük yazar ve fikir adamına ait özel eşyaları, romanlarını yazarken tuttuğu, bazen romanın hacmini dahi aşan notlarını, dostları ile olan fotoğraf karelerini ve çok az bilenen 12 dakikalık bir görüntü kaydını bulacaksınız. Bu sergi ile ilgili en büyük üzüntümüz, hayatının 12 yılını hapishanelerde geçiren Kemal Tahir’i yine dört duvar arasında anmak olacaktır.

Edebiyatımızın Büyük Ağası: Tarık Buğra

Sanatı yanında düşüncesiyle de kültür hayatımızın önemli çehrelerinden biri olan Tarık Buğra, ölümünün 15. yılında anısına açılacak bu sergiyle anılacak.

Modern Türk Edebiyatına ölümsüz eserler armağan eden büyük yazarımızın tarih kokan el yazılarını, emektar daktilosunu ve yazı masasını görmek edebiyat hafızamıza çok şey katacak. Ve daha pek çok ayrıntı “Küçük Ağa’nın Büyük Yazarı”yla sessiz bir sohbete götürecek kendisini sevenleri.

Düşüncenin Gökkuşağı: Cemil Meriç

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Fikirevi’nde açılan Cemil Meriç Sergisi ile Cemil Meriç farkındalığı ve düşüncesi daha da anlamlı olacak. Aramızdan 22 yıl önce ayrılan, eserleriyle Türk toplumunun ufuklarını aydınlatmaya devam eden Cemil Meriç ile sevenleri, Edebiyat Mevsimi’nde, İstanbul Kültür Merkezi’nde bir arada olacaklar.

Şiir Şehir İstanbul

Atölyeye katılacak olan usta şairler, kalemlerine güç veren kaynakları, ustalıklarının püf noktalarını, sözcüklere şekil vermenin ve onları bir arada tutmanın sırlarını anlatacaklar. Anlatırken kimi, seçilmiş bir tablo gibi birer şiirini okuyacak ve şiirler konuşacak; kimi, satırlar arasında uzun uzadıya dolaşacak ve şairler konuşacak.

Roman Mekân İstanbul

Roman Atölyesi’nde, "iyi bir roman nasıl olur" demeyecek ustalar. Tarihten, mekândan, insandan; kısaca gerçek hayattan süzülen hayat hikâyelerinin ve tecrübelerin beslediği şaheserlerden ve usta kalemlerden bahsedecek romanın ustaları.

İstanbul Denemeleri

Son dönem Türk edebiyatının deneme ustaları, İstanbullu denemelerini edebiyatseverlerle paylaşacak. Boğazın her iki yakasından, en çok adımladığınız caddelerden, ara sıra yolunuzun düştüğü ara sokaklara kadar İstanbul denemeleri edebiyatseverleri bekliyor.

İnsan Hikâye İstanbul

Dünyanın hemen her yerinden sayısız insanı kendine bağlayan İstanbul’un hikâyeleri, İstanbul’da yaşayanların hikâyeleriyle bütünleşecek Hikâye Atölyesi‘nde.

Bir Akşam Şiiri İstanbul

Şiir akşamında ilk sözü, şiirin ustalarını en iyi anlayan ve anlatan usta sunucu Mehmet Şahin ve Ayla Demirtaş ikilisi söyleyecek ve ilk mısraları onlar okuyacaklar. Ardından bir bir yükselecek şairlerin sesleri. Başlayacaklar sırayla okumaya, en yürek ağrısı şiirlerini.

Musıkî Şehir İstanbul

Türk musıkîmizin güçlü nadide seslerinden Munib Utandı, hayatımızın musıkî tarafını inşa etmeye devam ediyor. Kızı ve öğrencisi Merve Utandı’nın da yer alacağı musıkî akşamında, konukları unutulmaz bir zaman dilimi bekliyor.

Film Mekân İstanbul

Necip Sarıcı’nın, yüzlerce filmlik zengin arşivinden faydalanarak yaptığı “Türk sinemasında İstanbul” belgeselinde, yabancı yönetmenlerden ilk Türk filmine, Beyoğlu’ndan defterdara, Kızkulesi’nden Burgazada’ya gözler önüne seriliyor İstanbul. İhsan Kabil’in sunumu ve Necip Sarıcı’nın anlatımıyla gerçekleştirilecek olan belgesel gösterimiyle sinemaseverler, İstanbul ve sinema hafızalarını tazeleyecekler.


Dünden Bugüne Tiyatroda İstanbul

Usta oyun yazarı ve şair Turgay Nar ile oyun yazarı Melisa Gürpınar, bu programda İstanbul’un sahnelerinde yeniden hayat bulan oyunları, oyuncuları ve İstanbul’u anlatacaklar.

Ayrıca, İstanbul’un kültür hayatında önemli bir figür olan Şeyh Galib üzerine Turgay Nar’ın yazdığı “Şeyh Galib” adlı oyun, Tarık Şerbetçioğlu rejisiyle tiyatro severlere sunulacaktır.

2010’a Girerken Edebiyatın Durumu – Konumu

Edebiyatseverlerin edebiyat hafızaları tazelenecek, edebiyat dünyasının yeni ufukları aydınlanacak. Edebiyat dünyamızda olup bitenleri, yine edebiyat dünyasının zirve isimlerinin gözüyle yeniden ve farklı bakış açılarıyla değerlendirme fırsatı bulacaklar.

Okur Yazar İstanbul

İşte “Okur-Yazar Buluşmaları” tam da bu arzu ve merak için gerçekleştiriliyor. Entelektüel birikimlerin yüz yüze paylaşılabileceği ve toplumsal bütünlüğe katkıda bulunabilecek olan bu programda, İhsan Kabil, Yıldız Ramazanoğlu, Ümit Aktaş ve Ali Haydar Haksal gibi kültür – sanat dünyamızın gizemli kalemleri yer alıyor.

Mürekkebi Kurumadan Elinizde

Program, edebiyat dünyasına merhaba diyen yeni kitapları, daha “mürekkebi kurumadan” yazarı ve okurlarını bir araya getirecek. Mürekkebi Kurumadan’da Murat Menteş, “Korkma Ben Varım” diyecek; Ömer Faruk Dönmez, “Bir Kitap Bir Balta”sını anlatacak.

Kültürler Arası Bir Köprü Olarak Çeviri

İlahiyattan felsefeye, ekonomiden siyasete pek çok seçkin düşünürün onlarca eserini, defalarca gözden geçirerek, Türkçeye kazandıran çeviri üstatlarından Ahmet Aydoğan, dil, kültür ve edebiyat ekseninde çeviri ve çevirmenlik üzerine tecrübelerini paylaşacak, kültürlerarası bir köprü olmanın nasıl bir emek ve sorumluluk gerektirdiğini ortaya koyacaktır.

Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri ’09

Şiir, hikâye, roman ve deneme dallarında verilecek büyük ödüller; İstanbul asırlarında gelişimini tamamlamış klasik Türk plastik sanatlarından (ebru, nakış, tezhip, çini, cilt sanatı ve minyatür) orijinal örneklerin kullanıldığı özgün tasarımlar (brokar-ipek kaplamalı kutular içinde sunulmak üzere) halinde hazırlandı. Ödüllerin asıl karakteristiğini sanatçı Gülçin Anmaç’a ait programa özel minyatür oluşturdu.

Boğazda Edebiyat Rüzgârı

Okur ve yazar bir arada. Bir kıyıdan gidilip diğerinden dönülecek, Mahmut Sami Şimşek’in rehberliğinde bu sefer boğazda edebiyat rüzgârı esecek.

Kitap Dostlarının Babıâli Buluşması

Eskisi, yenisi; unutulanı ve arananıyla kitapların dünyası bambaşkadır. Raflarda tozlananlar, raflara sığmayanlar, yanlış raflara duçar olanlar. Ne okuyucu için kitap arayışı biter ne de kitapların rafları benimsemesi o kadar kolay olur. Her kitap en bilinçli okuru arar durur. Her okur da en doyurucu kitabı. TYB İstanbul Şubesi Nadir Kitaplar Müzayedesi işte bu bitmeyen arayışın buluşma noktası olmayı hedefliyor.

KATILIMCILAR

Ertuğrul Günay

D. Mehmet Doğan

İbrahim Ulvi Yavuz

Rasim Özdenören

A. Ali Ural

Kenan Işık

Adnan Özer

Haydar Ergülen

Osman Konuk

Ömer Erdem

Roni Margulies

Durali Yılmaz

Mehmet N. Özdemir

Sadık Yalsızuçanlar

Sevinç Çokum

Ahmet Turan Alkan

Ali Çolak

Beşir Ayvazoğlu

Celia Kerslake

İbrahim Demirci

Mıgırdiç Margosyan

Osman Bayraktar

Aslı Erdoğan

Ayfer Tunç

Cihan Aktaş

Hüseyin Su

Mario Levi

Ahmet Oktay

Arif AY

Ayşe Sevim

Celal Fedai

Enver ercan

Haydar Ergülen

İbrahim Tenekeci

Mehmet Ragıp Karcı

Nilay Özer

Zafer Acar

Munib Utandı

Merve Utandı

İhsan Alan

Hacer Tısoğlu

Osman Nuri Özpekel

Y.Şehnaz Ayan

Sermet Kutluğ

İhsan Kabil

Necip Sarıcı

Melisa Gürpınar

Turgay Nar

Elif Şafak

Hilmi Yavuz

D. Mehmet Doğan

Roberta Micallef

Selim İleri

Ali Haydar Haksal

İhsan Kabil

Ümit Aktaş

Yıldız Ramazanoğlu

Murat Menteş

Ömer Faruk Dönmez

Ahmet Aydoğan

Mahmut Sami Şimşek

Seyfettin Ünlü