Ebru Atölyeleri Sokağa Taştı!..

Etkinlikler
İstanbul’un meydanlarında ebru atölyeleri kuruluyor. Eminönü, Sultanahmet, Taksim, Kadıköy meydanında ebru sanatçılarının gözetiminde ücretsiz ebru atölyeleri de düzenleniyor. Beş haftalık atöly...
EMOJİLE

İstanbul’un meydanlarında ebru atölyeleri kuruluyor. Eminönü, Sultanahmet, Taksim, Kadıköy meydanında ebru sanatçılarının gözetiminde ücretsiz ebru atölyeleri de düzenleniyor. Beş haftalık atölye çalışmalarından seçilecek eserler, Kasım ayında bir katalog halinde yayımlanıyor. Atölyeler, beş hafta boyunca her Cumartesi 12.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği projelerinden "Ebru Tekneden Çıkıyor", 1 Eylül Çarşamba günü Yeni Camii Hünkâr Kasrı’nda gerçekleşecek "Türk Ebrusu’nda Düzgünman Ekolü" sergisi ile başlıyor.

Sergi, Türk ebru sanatının en büyük ustası olarak bilinen Mustafa Düzgünman ve bugün her biri birer ekol olan üç öğrencisi, Alparslan Babaoğlu, Fuat Başar ve Sabri Mandıracı ile yine bu üç ustanın yetiştirdiği isimlerle Türk ebru sanatının en güçlü damarı olan Düzgünman Ekolü’nün üç kuşağını gözler önüne seriyor.

Geleneksel sanatlarımız arasında her eserin tek ve benzersiz olması bakımından özel bir yere sahip olan ve İstanbul’un kültür hayatında köklü bir geçmişi olan ebru sanatını, klasik üslubunu devam ettirmesine destek olmak ve genç kuşaklara tanıtmak amacıyla düzenlenen "Ebru Tekneden Çıkıyor" Alparslan Babaoğlu danışmanlığında, M. Sadreddin Özçimi koordinatörlüğünde gerçekleşiyor. Proje, 1 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında Yeni Camii Hünkâr Kasrı‘nda görülecek "Türk Ebrusu’nda Düzgünman Ekolü" sergisi ile başlıyor. Sergi Pazar hariç her gün 10.00 – 17.00 saatleri arasında görülebiliyor.

Kuşaktan Kuşağa Geçen Bir Sanat

Sergi, Türk ebru sanatının en büyük ustası olarak bilinen Mustafa Düzgünman ve bugün her biri birer ekol olan üç öğrencisi, Alparslan Babaoğlu, Fuat Başar ve Sabri Mandıracı ile yine bu üç ustanın yetiştirdiği, Sadreddin Özçimi, Hülya Nurten Demirel ve Sedat Altınöz olmak üzere, Türk ebru sanatının en güçlü damarı olan Düzgünman Ekolü’nün üç kuşağını gözler önüne seriyor. Sergiye bir de katalog eşlik ediyor.

Proje kapsamında, ebru ustaları eşliğinde beş hafta boyunca Cumartesi günleri 12:00 – 17:00 saatleri arasında Eminönü, Sultanahmet, Taksim, Kadıköy meydanları ve Levent Metrocity önü olmak üzere, halka açık alanlarda ücretsiz ebru atölyeleri kuruluyor. Ebru sanatının klasik örneklerini toplumla buluşturmayı hedefleyen ve her yaştan katılımcıya açık olacak atölye çalışmaları sonucunda beğenilen çalışmalar katalog haline getiriliyor.

Atölyeler, beş hafta boyunca her Cumartesi 12.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşiyor:

18 Eylül, Eminönü Meydanı (Yeni Camii önü)

25 Eylül, Sultanahmet Meydanı

2 Ekim, Taksim Meydanı

9 Ekim, Kadıköy Meydanı

16 Ekim, Levent Metrocity önü

Mustafa Düzgünman Kimdir?

1938 yılında, annesinin dayısı hattat ve ebru ustası Necmeddin Okyay onu, hocalık yaptığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi‘nin Türk Tezyinî Sanatları Bölümü’ne kaydettirdi. Burada Okyay’dan klasik cilt ve ebru öğrendi. Çeşitli konularda yeniliğe açık olduğu halde ebru sanatında klasik anlayışa bağlı kaldı; modern uygulamalara iltifat etmeyerek, toprak boyalar, at kılından fırçalar ve sığır ödü gibi geleneksel malzemeler kullandı.

Necmeddin Okyay‘ın bu sanata kazandırdığı çiçekli ebru çeşitlerine papatyayı ekledi ve çiçek şekillerini ıslah etti. 1940’ta başlayıp ölümüne kadar elli yıl süren ebruculuğu sırasında ebruyu çok ileri bir merhaleye taşıyan ustalığına rağmen geleneği hiç zorlamadı. Hem eserleriyle hem de yetiştirdiği öğrencileriyle bu sanatın tanınmasında ve yayılmasında büyük rol oynadı.