Dünyanın En Büyük Müzesi Ankara’ya

Etkinlikler
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara ve İstanbul’da iki büyük müze yapılacağını açıkladı. Günay, Türkiye’nin, dünyanın başka ülkesinden bir şey almadan, ‘dünyanın en büyük ...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara ve İstanbul’da iki büyük müze yapılacağını açıkladı. Günay, Türkiye’nin, dünyanın başka ülkesinden bir şey almadan, ‘dünyanın en büyük müzesini’ kurabileceğini belirterek, "Ankara’da kurulacak ve 1 haftada gezilebilecek Türkiye Uygarlıklar Müzesi 40 bin metrekare alan üzerinde yer alacak, yılda 5 milyon ziyaretçi çekecek" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, önümüzdeki dönemde müze projelerine hız vereceklerini belirterek, iki önemli proje üzerinde çalıştıklarını, bunlardan birinin Ankara’da diğerinin de İstanbul’da olacağını söyledi. Günay, Ankara ve İstanbul’da Türkiye’nin zenginliklerinin dünyaya sergilenebileceği büyük çapta müze bulunmadığına dikkat çekerek, "İddiayla söylüyorum, biz dünyanın bir başka ülkesinden bir şey almadan, dünyanın en büyük müzelerini kurabiliriz. Sadece Ankara’ya yapılacak müze yılda en az 5 milyon ziyaretçi çekebilir" dedi.

Bir haftada gezilebilecek
Ankara’daki Atatürk Kültür Merkezi alanına 1980’den bu yana çivi bile çakılmadığını hatırlatan Günay, şunları dile getirdi: "Buraya Türkiye’nin en büyük müzesini yapmak istiyoruz. Konsepti hazırladık. Galeriler yatay gezildiğinde tematik, dikey gezildiğinde tarih sırasına göre dizayn edilecek. 40 bin metrekarelik alan bir haftada ancak gezilebilecek. Adı da hazır: Türkiye Uygarlıklar Müzesi olacak. Eylül ayında bu müze için proje yarışması başlatacağız. İstanbul’da ise Sultanahmet bölgesini yeniden planlıyoruz. Arkeoloji Müzesi, eserleri sergilemekte yetersiz kalıyor. Boşaltılan Darphane binasını Arkeoloji Müzesi’ne ekleyeceğiz. Böylece müzenin teşhir alanı 20 bin metrekareye çıkacak."

İstanbul Boğazı’ndaki kamu binalarının otel ya da müzeye çevrilmesine yönelik açıklamasına da açıklık getiren Günay, şöyle konuştu: "İstanbul’da Sultanahmet Meydanı‘na bakan bir Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binası var. Yine aynı yerde adliye binası var. Bu adliye binası oradan kalktığında orası yeni bir kamu dairesi olmasın. Ya orada arkeolojik park varsa ortaya çıkmalı ya da orayı da müze yapmalıyız. Ankara’daki makam binamız da, Resim Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi gibi özel binalardan biri. Taşınabilecek bina bulursak bakanlık binasını müze yapma niyetindeyim."

2010 hedefi 30 milyon turist
Küresel krizin etkili olduğu bu yılda turist sayısı ile ilgili rakam söylemenin spekülatif olabileceğini de kaydeden Ertuğrul Günay, "Turist sayısında 2010-2011’de 30 milyon rakamını yakalayabileceğimizi tahmin ediyorum. Antalya’da Azeri işadamı Telman İsmailov’un yaptığı Mardan Palace’ın da açılması ile bugün dünya çapında turizm otoritelerinin belirlediği en iyi 100 otelin 40’ı Türkiye’de bulunuyor" dedi.

Nemrut’a 1 milyon ziyaretçi hayali
Ertuğrul Günay, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki turizm çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: "Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep’te çok önemli çalışmalarımız var. Gaziantep’te önümüzdeki hafta bir kent müzesi açılacak. O bölgenin önemli kültür turizmi potansiyeli var. Hayallerimden biri de, şu anda 100 bin kişinin çıktığı Nemrut’a 1 milyon kişinin çıkması."

Mayınlı araziden tarihi eser çıkabilir
Suriye sınırındaki tartışmalı mayınlı arazilerde arkeolojik çalışma da yapılabileceğine değinen Ertuğrul Günay, "Arazi mayınlardan temizlendiğinde, her tarafı tarımda kullanılacak diye bir şey yok. Buralarda önemli eserler çıkabileceğine inanıyorum" dedi.

İmar yetkisini alırsak rant kavası biter
Ertuğrul Günay, sahillerde imar ve ruhsatlandırma işlemlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yetki verilmesini öngören yasa teklifine açıklık getirirken, "Sahil kasabalarında her seçimde rant kavgası oluyor. Her belediye kendi kafasına göre imar yetkisi kullanıyor. Sahillere betonlaşma ve yoğunluk kriterleri koyacağız" diye konuştu.