“Diziden tarih öğrenilmez, okuyarak öğrenilir”

Etkinlikler
Hürriyet’in haberine göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ‘YÖK-Kültür Sanat Söyleşileri’ kapsamında İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde düz...
EMOJİLE

Hürriyet’in haberine göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ‘YÖK-Kültür Sanat Söyleşileri’ kapsamında İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Gençlik ve Tarih’ konulu söyleşiye katıldı. Her ay farklı bölgelerdeki yeni kurulan üniversitelerin ev sahipliği yapılan etkinliklerin ikincisi gerçekleşti. Söyleşiye gazeteci ve yazar Murat Bardakçı da konuk oldu.

“DİZİDEN KEYİF ALINIR”

Söyleşi öncesi konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, toplantının yeni YÖK’ün, gençlerle daha sıcak iletişim kurmak amacıyla düzenlendiğini belirterek şöyle konuştu:

“Gördüklerimizi daha iyi kavrayabilmek için asgari de olsa tarih bilgisine sahip olmak gerekiyor. Tarih, sınavlarda karşımıza çıkan bir ders olmaktan ziyade genel kültür, hatta şahsiyetimizi tamamlayan bir unsur. Tarih bizler için yol gösterici bir kılavuzdur. Medeniyetimiz siz değerli gençlerle mesafe kat edecektir.” 

Konuşmaların ardından üniversitelilerin sorularına cevap veren Başkan Saraç’a, tarih dizileriyle ilgili de soru yöneltildi. Üniversitelilerin “Dizilerden tarih öğrenilir mi?” sorusuna Başkan Saraç, “Diziden tarih öğrenilmez, okuyacaksınız. Tarih, okuyarak öğrenilir. Diziden keyif alınır” cevabını verdi.    

Bardakçı’dan ‘Osmanlıca dersine destek’ açıklaması

Gazeteci-yazar Murat Bardakçı, “İlk kez böyle  bir şey yapıyorum. Ben tarihçi olduğumu hiçbir zaman iddia etmedim. Gazeteciyim. Bu iş biraz hobiden ileri geçti. Tarih meraklısı bir gazeteciyi dinliyorsunuz.” dedi.  

Bardakçı şöyle devam etti:
“Osmanlıca diye bir dil yokktur. Garip bir kavram ortaya atıldı. Bu lisanın Türkçe olduğu unutuldu. Yazarken başka harflerle yazıyorlardı. Bizim gibi konuşuyorlardı. Bin küsür senelik yazımızı dil zanneder hale geldik. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Osmanlıca ders olsun’ demişti, kıyamet koptu. Ben destek vermiştim, Osmanlıca öğretilmesi şart diye. Dedenin anneannene yazdığı mektubu okuyamıyorsan sen cahilsin demiştim. ‘Murat Bey biz Fars alfabesi mi öğreneceğiz?’ diye karşı çıkanlar oldu.”

“Bizim medeniyetimiz ilim ve irfan medeniyetidir” diyen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman da sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim için en iyi referans tarihimizdir. Büyük ve tarihi bir mirasın varisleri olarak geleceğe uzanan yılda onların ayak izlerini takip etmek bizim için ertelenmesi mümkün olmayan bir sorumluluktur.”