Diaroma İle İstanbul’un Fethi

Etkinlikler
Edirne‘de diaroma (maketle anlatım) sanatını hobi olarak sürdüren Hüseyin Ülker, Fatih Sultan Mehmet‘in 1453’de İstanbul’u fethini bu sanatla yansıtıyor. Edirne‘de bir ye...
EMOJİLE

Edirne‘de diaroma (maketle anlatım) sanatını hobi olarak sürdüren Hüseyin Ülker, Fatih Sultan Mehmet‘in 1453’de İstanbul’u fethini bu sanatla yansıtıyor.

Edirne‘de bir yemek şirketinin müdürlüğünü yapan 41 yaşındaki Hüseyin Ülker, Almanya’da öğrendiği diaroma sanatını Edirne’de devam ettirdiğini ve bugüne kadar çalıştığı kurumun yanı sıra Çanakkale Savaşları, Balkan Harbi ile buna benzer toplam 15 savaş maketi yaptığını söyledi.

İstanbul‘un fethi diaromasının yapımını üç boyutlu olarak sürdürdüğünü ifade eden Ülker, İstanbul’un Fethi diaromasında 750 kişilik sahne, Haliç‘e indirilen filikalar ile İstanbul’un bir kesitinin yer aldığını belirtti.

İstanbul’un fethi diaromasının ekim ayında Edirne Koleji‘nde sergileneceğini belirten Ülker, diaromanın 4.5 metre uzunluğunda olduğunu ve bundan sonra Preveze Deniz Savaşı ile şarkıları konu olan Güney Cephesi diaromasını yapacağını kaydetti.

Ülker, kullandığı malzemeleri Rusya, Almanya ve Japonya‘dan getirttiyor.

Diaroma

Ülker, diaromayı, yaşanmış, yaşanan ve yaşatılmak istenen olay ve sahnelerin, maketlerden oluşan nesnelerle yansıtılması olarak tanımladı.

Anlatılmak istenen sahnelerin, tabiatta var olan nesnelerle canlandırıldığını ifade eden Ülker, örnek olarak anlatılan, canlandırılan mekandaki ağaçların ağaç kökünden, çalıların ise dereotundan faydalanılarak yapıldığını sözlerine ekledi.