Contemporary İstanbul sadece bir fuar değil

Etkinlikler
Contemporary İstanbul (CI) bu sene Yeni Ufuklar bölümünde Rusya’ya odaklanıyor. Rusya’yı seçerken kriterler neydi? CI Türkiye dışında çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak İstanbul’u merkez haline ge...
EMOJİLE

Contemporary İstanbul (CI) bu sene Yeni Ufuklar bölümünde Rusya’ya odaklanıyor. Rusya’yı seçerken kriterler neydi?

CI Türkiye dışında çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak İstanbul’u merkez haline getirmeyi amaçlıyor. Daha önceki senelerde Suriye , İran, Körfez ülkeleri, Doğu Avrupa ’dan galerilere ve çağdaş sanata yer verdik. Bu sene Rusya hedeflendi. Seçilen ülkeyle çağdaş sanat/galeriler dışında çeşitli kurumlar ile de işbirliği başlatılarak uzun süreli kültürel bağ oluşturulması hedefleniyor. Rusya’dan 7 çağdaş galeri, yaklaşık 40 sanatçının işleri yanında konferans serimiz ‘CI Dialogues’ kapsamında küratör Lara Boubnova ve Moskova Modern Sanat Müzesi’nden Vasili Tsereteli Rusya sanatı hakkında konuşacaklar. 2014 yılı için ise Yeni Ufuklar ülkesi Çin seçildi.

Bu senenin en büyük yeniliği olan Plug-in İstanbul’dan bahseder misiniz?

Plug-in İstanbul bölümü video, yeni medya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzlarına odaklanıyor. Ses ve ışık enstalasyonları, interaktif sanat işleri, iç mekân projeleri, robotik tasarımlara ilişkin işler, 1.000 metrekarelik bir alanda sergilenecek. Dijital sanat son 10 yılda yükselen yıldız durumunda, kendine kuvvetli bir yer edindi. Biz de dijital sanatın en iyi örneklerini bir araya getiriyoruz. Plug-in bu sene fuar içerisinde bir bölüm olarak yer alıyor, önümüzdeki seneden itibaren CI’ın uydu fuarı olarak düzenlemeyi hedefliyoruz. 2014’ün yeniliği ise Step İstanbul olacak. Step İstanbul, Türkiye’den ve dünyadan yeni ve gelişmekte olan sanatçı ve galerileri bir araya getirecek.

2013’te İstanbul’un yeni bir fuarı oldu Artinternational. Siz bu fuarla mahkemelik oldunuz. İstanbul’da farklı zaman ve anlayışlarda birden fazla sanat fuarı olamaz mı, bu fuarlar bir arada varlık gösteremez mi?

Biz Türkiye’de yeni oluşumların ve yeni fuarların varlığından son derece memnunuz. Bu bizim de misyonumuz olan İstanbul’u çağdaş sanatın merkezi haline getirme meselesiyle birebir örtüşüyor. Bu fuar İstanbul’a yeni galeri, yeni koleksiyoner ve daha geniş bir pazar sağlayacaksa sadece memnun oluruz. Mahkeme konusu fuarın varlığıyla ilgili değil. 2001 yılından bugüne kadar etkinlik yönetimi şirketimiz İkon AŞ’ye ait olan Art İstanbul ve Art International İstanbul markalarının telif haklarına uyulmadan kullanılması neticesi marka hakkının korunması amaçlı gerçekleşmiştir.

Davetliler, sanatçılar ve koleksiyoncular için fuar dışında ne tür etkinlikler var? Bu tür partiler, özel ziyaretler onlar için ne anlam ifade ediyor?

Fuar dönemindeki partilerin amacı yurtdışından gelen koleksiyoner, CI katılımcısı galeri yöneticileri gibi misafirlerle İstanbul’la ilgili tüm tarafların birer ev sahibi anlayışıyla tanışmaları. Bu sene yurtdışından birçok koleksiyoner grubu geliyor. Uluslararası Kurumsal Çağdaş Sanat Koleksiyonerleri Derneği IACCCA’nın üyeleri, dünyanın önde gelen sanat kurumlarından Palais Do Tokyo’nun uluslararası koleksiyonerlerden oluşan Tokyo Art Club üyeleri İstanbul’a gelecek. Bunun dışında Beaux Arts, die Welt, Tagesspiegel, Monopol, GQ, Vogue, Forbes gibi uluslararası yayınlardan basın mensupları da fuarda olacak. Bu gruplara özel olarak düzenleyeceğimiz koleksiyoner yemekleri, şehrin önemli sanat kurumları ve koleksiyonlarına rehberli turlar programımız arasında yer alıyor. 

Biz CI’ı senede bir kere yapılan bir fuar olarak görmüyoruz, özellikle Türk sanatseveri, galerisi için bir okul görevi görüyor. Bu noktada da fuar etrafına örülen etkinlik, konferans gibi programlar çok önem kazanıyor. CI Dialogues bu yıl ‘Yeni medya, yeni teknolojiler ve sanat’ odaklı olacak. Medya fuarı Unpainted’in direktörü Annette Doms, Loop Art Fair komitesi üyeleri ve yeni medya koleksiyonerleri Isabel & Jean-Conrad L’emaitre, Arc Tactic web sitesi direkörü Anders Petterson ve web tabanlı bir platform olan Sedition’ın direktörü Rory Blair fuar konuşmacıları arasında. 

Bunun dışında tüm şehirde bir hafta sürecek (4-10 Kasım) sanat haftası Art İstanbul var. İstanbul’daki yerleşik galeriler, İstanbul Modern, Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Proje 4L Elgiz Müzesi, SALT, Borusan Contemporary ve daha birçok sanat kurumu, sanat inisiyatifleri ortak bir yapı içinde izleyiciyle buluşacak. Etkinlikler Art İstanbul haritalarından takip edilebilecek. Geçen sene de bu sene de Kültür Bakanlığı yabancı yayınlarda ilan desteği verdi ve bu sayede program uluslararası alanda tanıtıldı.

CI’ın başlangıcından bu yana fuarda satış oranları nedir? Ne kadar eser satılıyor, fiyatlar ve cirolar artış gösteriyor mu?İlk senelerinden itibaren bakıldığında satış oranlarının artış gösterdiğini görüyoruz. Senelerin ortalamasına bakıldığında sergilenen eserlerinin yaklaşık yüzde 60 oranında yeni sahiplerini bulduğunu söyleyebiliriz. Cirolara bakıldığında da her sene yaklaşık yüzde 30-40 oranında ciro artışından bahsetmek mümkün. 2006 yılında sergilenen tüm eserlerin değeri 7.5 milyon dolarken 2012 yılında bu rakam 96 milyon dolara vardı. Bu gelişme ülkedeki pazarın büyüdüğünü ve sanata ilgi duyan insan sayısının da ciddi oranda arttığını gösteriyor.

Bir önceki soruyu ‘satış eksenli bir yaklaşım’ olarak görüp tepki gösterenler var. Sanatla ilgilenirken bu kadar ‘paradan’ söz ediyor olmak sizce de tuhaf mı?

Contemporary İstanbul netice olarak bir sanat etkinliği olmakla birlikte hedefi galerilerin azami satış yapması olan bir fuardır.

Fuarın özel proje sponsoru OMV, Türkiye’de Petrol Ofisi’nin de sahibi bir enerji firması. Onlar nasıl bir etkinlik sunacaklar? 

OMV, daha önce birçok sanat etkinliği içinde yer almış ve şirket içinde küratörlerin de yer aldığı etkinlikler departmanına sahip bir firma. Çağdaş sanat ile markasını bütünleştirme amacında bir kurum olduğu için bir araya geldik onlarla. ‘Diyalog: Viyana’dan Sanat’ isimli özel bir proje hazırladılar. 10 ayrı küratör tarafından seçilen 20 Avusturyalı çağdaş sanatçının eserleri sergilenecek. 10 küratörün her biri bir tanınmış sanatçı ile bir gelecek vaat eden genç sanatçıyı seçtiler. Bu projenin ilk ayağı olarak Türkiye’den çağdaş sanatçılardan oluşan bir seçki Avusturya’da Vienna Art Fair’de sunulmuştu.

8. Contemporary İstanbul fuarı, 7-10 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar ve İstanbul Kongre Merkezi’nde görülebilir.

radikal