Çini Ustası Sıtkı Olçar Vefat Etti

Etkinlikler
Dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar, tedavi gördüğü İstanbul Amerikan Hastanesinde hayatını kaybetti. Yurt içi ve yurt dışında çok siyada ödül kazanan Olçar, uzun süredir kanser tedavisi gördüğü ve s...
EMOJİLE

Dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar, tedavi gördüğü İstanbul Amerikan Hastanesinde hayatını kaybetti. Yurt içi ve yurt dışında çok siyada ödül kazanan Olçar, uzun süredir kanser tedavisi gördüğü ve son dönemlerinde rahatsızlığının giderek ilerlemesi nedeniyle hayatını kaybetti.
 

Sıtkı Usta’nın cenazesi yarın Eskişehir karayolu 22. kilometresinde bulunan Seramik Hous’da düzenlenecek olan kısa bir programın ardından kılınacak öğle namazı ile Musalla Mezarlığına defnedilecek.

SITKI OLÇAR KİMDİR?

"Sıtkı Olçar, 1948 Kütahya doğumlu. Doğduğu toprakların bereketinden olsa gerek çiniciliğe büyük bir tutku ile bağlandı. 1973 yılında ‘Osmanlı Çini’ adını verdiği kendi atölyesini kurdu. Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını, sanatından ödün vermeden sürdürdü. Gerçek sanatçı kimliğinin yanı sıra popüler bir isim de oldu bu alanlarda. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve Öz arayışına yöneldi. 1980 yılından itibaren,

özellikle İznik çinileri üzerine çalıştı ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getirdi. İznik çiniciliğinin sırrı 300 yıldır çözülemeyen Mercan kırmızısını bulmayı amaç edindi Sıtkı Usta. Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. İlki 1980 yılında olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve büyük sayıda hayran kitlesi edindi. 1986 yılında Yunanistan’ın Volos kentinde düzenlenen Balkan Ülkeleri El Sanatları Sergisi’nde Türkiye’yi temsil eden Sıtkı Usta’nın yapıtları özel koleksiyon ve müzelerde bulunmaktadır. Sıtkı Usta ayrıca 18 yıldan beri devam eden ‘Vadide Bir Gece’ adlı organizasyonu düzenliyordu. Dünyanın her yerinden meraklıların katıldığı bu organizayonda yapılan turlar ile Kütahya Firg Vadisi tanıtılmaya çalışılırken gece kurulan kamp ile farklı kültürlerden insanlar bir araya getiriyordu."