Cahit Zarifoğlu Belgeseli TRT’de

Etkinlikler
Türk şiirinin ustalarından Cahit Zarifoğlu ölümünün 23. yılında bir belgeselle anılıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, TRT tarafından çekilen belgeselde şairin çocukluğu, şair kişiliğinin oluşması ...
EMOJİLE

Türk şiirinin ustalarından Cahit Zarifoğlu ölümünün 23. yılında bir belgeselle anılıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, TRT tarafından çekilen belgeselde şairin çocukluğu, şair kişiliğinin oluşması ve gençliği canlandırmalarla anlatılıyor. Yönetmenliğini Feriha Eriş Özgül‘ün yaptığı belgesel, bu akşam ve yarın iki bölüm halinde ekrana gelecek.
 

"Seçkin bir kimse değilim/ismimin baş harfleri acz tutuyor/Bağışlamanı dilerim

Sana zorsa bırak yanayım / Kolaysa esirgeme…

Hayat bir boş rüyaymış/Geçen ibadetler özürlü/Eski günahlar dipdiri

Seçkin bir kimse değilim/İsmimin baş harflerinde kimliğim/Bağışlanmamı dilerim"

Sultan şiirinde böyle sesleniyordu Cahit Zarifoğlu… İç ritmi yüksek, varlık ve oluşun derinliklerine dokunan şiirleriyle şair; içli, çetin ve soyadı gibi zarifti. Kimi zaman işaret çocuklarını anlattı, onların tomurcuklarını döktü dizelerine kimi zaman da yedi güzel adamla tanıştırdı okurunu. Menziller gösterdi kimi zaman… ‘Ne çok acı var’ diye feryat etti sonra da… Korku ve yakarışın vadilerine çekti kimi zaman da…

Türk edebiyatının ‘uç beyi’ olarak tanımlanan Cahit Zarifoğlu, ölümünün 23. yılında bir belgeselle anılıyor. TRT 1’de bu akşam 21.50‘de ekrana gelecek belgeselin galası cuma akşamı TRT’nin Tepebaşı stüdyolarında yapıldı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin‘in ev sahipliği yaptığı geceye şairin ailesi, dostları ve çok sayıda seveni katıldı. Şairi ve şiiri anlatan bir program yapmanın mutluluğu içinde olduğunu söyleyen İbrahim Şahin, Zarifoğlu’nun "Ağaçlar" şiiriyle başladığı konuşmasını yine aynı şiirden okuduğu bir dizeyle bitirdi: "Sahip olun taşa, demire, ateşe, küle bile"…

Şairin şiirlerinden seçkilerin okunduğu gecede Sumru Yavrucuk ve Sırrı Er’in kendilerine has üslubuyla yorumladıkları Zarifoğlu şiirleri salondakileri derinden etkiledi. Oğlu Ahmet Zarifoğlu, ardından da belgeselin danışmanı Doç. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu aldı mikrofonu daha sonra. Birazdan başlayacak belgesel için anlatılacak pek fazla bir şey kalmamıştı Daşcıoğlu için. O da öyle yaptı. Kısa tuttu konuşmasını.

TRT 1’de bu akşam ve yarın akşam iki bölüm halinde yayınlanacak belgeselin büyük bir bölümü barkovizyondan izlettirildi davetlilere. Zarifoğlu’nun çocukluğu, şair kişiliğinin oluşması, gençliği canlandırmalarla anlatıldı. Şairin uçuş tutkusu ve Mavera dergisi serüveninin ekrana geldiği bölümde, başta Rasim Özdenören, Mustafa Ruhi Şirin, Nabi Avcı gibi yakın arkadaşları ve dostları Zarifoğlu’nu anlatıyor. Şiir serüveni ve Türk edebiyatındaki yeri, şairler ve akademisyenler tarafından irdeleniyor. Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Prof. Dr. Abddullah Uçman, şair Hüseyin Atlansoy, Vural Bahadır Bayrıl, Haydar Ergülen tarafından Cahit Zarifoğlu’nun şiir dünyası değerlendiriliyor. Şiirlerindeki derinlik, gençlik yılları, üniversite dönemi, seyahatleri, gazeteciliği ve dergiciliği belgesele yansıyor.

Yönetmenliğini Feriha Eriş Özgül’ün yaptığı belgeselde, şairin şiirlerinden bir seçki yapılarak hazırlanan bölümlerde, şaire benzerliğiyle dikkat çeken oğlu Ahmet Zarifoğlu oyuncu olarak yer alıyor. Pala bıyıklı bir figüranın, resimler üzerinde gezen akrebin ve balık görüntülerinin varlık sebebi anlaşılmasa da fonda okunan Zarifoğlu şiirlerindeki derinlik, görüntüye gerek olmadığını ortaya koyuyor.