Büyük Doğu Yazıları Kitaplaştı

Etkinlikler
Necip Fazıl Kısakürek‘in pek çok müstear isimle Büyük Doğu dergisinde kaleme aldığı yazılardan bazıları kitap sayfalarına taşındı. Büyük Doğu Yayınları‘nca ‘Vesikalar Konuşuyor’...
EMOJİLE

Necip Fazıl Kısakürek‘in pek çok müstear isimle Büyük Doğu dergisinde kaleme aldığı yazılardan bazıları kitap sayfalarına taşındı. Büyük Doğu Yayınları‘nca ‘Vesikalar Konuşuyor’, ‘Büyük Doğu Cemiyeti’, ‘Bediüzzaman Said Nursi’ ve ‘Nasrettin Hoca’ adlarıyla yayımlanan dört kitapta Necip Fazıl‘ın siyasî ve sosyal meselelere dair metinleri yer alıyor.

Büyük Doğu Yayınları, Necip Fazıl Kısakürek külliyatına yakın zamanda sessiz sedasız dört yeni kitap daha ekledi. Necip Fazıl tarafından 1983 yılında kurulan ve bugüne kadar merhum şairin Bütün Eserleri‘nin yayımını sürdüren yayınevi, Necip Fazıl‘ın Büyük Doğu dergilerinde yayınladığı yazılardan bazılarını dört kitapta topladı. Suat Ak editörlüğünde hazırlanan kitaplar Vesikalar Konuşuyor, Büyük Doğu Cemiyeti, Bediüzzaman Said Nursi ve Nasrettin Hoca adlarını taşıyor. Yayınevinden gelen bu habere en çok, birçok kez kapatılan, yayını durdurulan, birden çok ilk sayısı olan Büyük Doğu dergisini eline alıp okuma imkânı bulamayan yeni nesiller sevinecek gibi.

Yirmi yedi yıl evvel bu dünyadan ayrılan Necip Fazıl, sadece Sakarya Türküsü, Zindandan Mehmed’e Mektup, Beklenen gibi en çok bilinen şiirlerinin yer aldığı Çile adlı şiir kitabının şairi değildi. Dönemin siyasî ve sosyal olaylarına da kayıtsız kalmayan Necip Fazıl, Büyük Doğu‘da yer yer kendi ismi ile çoğu zaman çeşitli müstear isimlerle yazılar da kaleme aldı. ‘Büyük Doğu’lardan Derleme’ isimli seriden çıkan kitaplar arasında en dikkat çekeni ‘Vesikalar Konuşuyor’, Üstad‘ın dergide ‘Dedektif X Bir’ müstearı ile yazdığı yazılardan oluşuyor. Kitaptaki her biri bir vesikaya bağlı yazılarda, "Türk cemiyetinin sahip olduğu bütün kıymetlerin ve maddi-manevi değerlerin Cumhuriyet tarihi boyunca belli zümre ve şahıslar tarafından nasıl istismar edildiği" anlatılıyor. ‘Büyük Doğu Cemiyeti‘nde Kısakürek‘in siyasî ve sosyal mücadelesi içinde önemli bir yeri olan Büyük Doğu Cemiyeti partisinin ‘oluş ve olamayış’ süreci, kendi kaleminden naklediliyor. ‘Bediüzzaman Said Nursi’ isimli kitapta, Necip Fazıl tarafından Bediüzzaman Said Nursi‘nin hayatı ve eserlerinin anlatıldığı bir yazı ile Büyük Doğu dergisinde yayımlanan Nur Risaleleri‘nden bölümler yer alıyor. ‘Nasrettin Hoca’da ise Necip Fazıl, bir ‘güldürücü’den çok milli bir kahraman olarak gördüğü Nasrettin Hoca‘dan menkıbeler ve fıkralar aktarıyor. Kitabın sonuna eklenen ‘Gülebilsek’ ve ‘Ağlatan izah’ bölümlerinde Hoca‘nın hikayelerine birer cümlelik notlar düşen Necip Fazıl‘ın kaleme aldığı küçük küçük mizahi hatıralar yer alıyor.