Bursalı Okurlar Kitabı Çok Seviyor

Etkinlikler
Bursa 8. Kitap Fuarı, dün itibari ile okuyucularına veda ederken, 200 binin üzerinde ziyaretçi rakamı ile yeni bir rekora imza atmış oldu. Son iki yılda ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ...
EMOJİLE

Bursa 8. Kitap Fuarı, dün itibari ile okuyucularına veda ederken, 200 binin üzerinde ziyaretçi rakamı ile yeni bir rekora imza atmış oldu.

Son iki yılda ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle istedikleri satış rakamına ulaşamayan yayıncılar, Bursalı kitapseverlerin ilgisi nedeniyle rahat bir nefes aldı.

Bursa, bu yıl 8. kez düzenlenen Bursa Kitap Fuarı ile kitaba doyarken, yaşanan ekonomik krizde zok günler geçiren yayıncı kuruluşlar ise en iyi günlerini yaşadı. Türkiye‘de İstanbul‘un ardından en iyi ortamı bulan yayıncıların yüzleri gülerken, özellikle hafta sonları fuar alanı doldu.

Bursa‘da 27 Şubat‘ta başlayan 8. Kitap Fuarı, bu yıl 216 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu ağırladı. TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği‘nin işbirliğiyle düzenlenen fuarda kitapseverler, kitapların dünyasını keşfetmenin yanı sıra, okur-yazar buluşmaları, söyleşi, panel, şiir dinletisi ve çocuk programları gibi toplam 81 etkinlik yaşama imkanı buldu. TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi‘nde yayıncı ve kitapseverleri buluşturan fuar, bu yıl 200 binin üzerinde kişinin ziyareti ile veda ediyor.

Fuar, geçtiğimiz yıllarda komşu illerden de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamıştı. TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Kitap Fuarı‘nın 8 yılda çok önemli bir gelişim kaydettiğini belirterek, "Bursa Kitap Fuarı, yaklaşık 13 yıldır düzenlenen İzmir Kitap Fuarı‘nı 8 yılda yakalayıp öne geçti. Bu da Bursalıların kitap severliğinin bir örneğidir. Yaklaşık 200 firmadan 150’si her yıl fuarımıza katılıyor. Bu da fuarın artık geleneksel hale geldiğinin kanıtı. Bursa Kitap Fuarı kurulduğu günden bu yana 8 yılda 1 milyon 300 bin kitapsever tarafından ziyaret edildi. Bu yıl ise 200 bin ziyaretçiyi ağrıladık." dedi. Ayrıca, okur-yazar buluşması kapsamında pek çok yazar ve şair de fuara konuk olarak okurları ile buluştu.

Diğer yandan, fuar kapsamında; 4 önemli fotoğraf sergisi de fuarda izlenime sunuldu. Girişlerin ücretsiz olduğu Bursa 8. Kitap Fuarı, 27 Şubat-6 Mart tarihlerinde 11.00 ile 20.00 saatlerinde, kapanış günü olan dün ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık oldu.

Kitap fuarı, en çokta yayıncıların yüzünü güldürdü. Ekonomik krize rağmen geçen yıla oranla yüzde 15-20’lere varan bir büyüme kaydeden kitap fuarında yayıncılar, özellikle hafta sonu yaşanan ilgiden memnun. Önemli satış rakamı tutturan yayınevleri, kitaplarda yaptıkları yüzde 50’lere varan indirimlerle satış rekoru kırdı.

YAYINCILARIN YÜZÜ GÜLDÜ

NTV yayınlarından Satış temsilcicsi Hamit Güven, özellikle hafta sonları itibari ile büyük bir yoğunluk yaşadıklarını belirterek, bu yılki fuardan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Vatandaşların, indirimlerini daha fazla olacağı düşüncesi ile özellikle son günlerde büyük ilgi gösterdiklerini ifade eden Güven, "Bizler bir ay önce Adana‘da ki fuara katılmıştık, oradan daha iyi bir fuar yaşadık. Kitaplarda indirimler yaptık. Hafta içi günde ortalama 5 bin, hafta sonu ise 10 bin’leri aştık diyebilirim. Yani fuardan beklediğimizi alarak ayrılıyoruz. Gelecek fuarada katılmayı düşünüyoruz." dedi.

April Yayınlarından Pazarlama Sorumlusu Erdal Gürsoy da her yıl katıldıkları Bursa Fuarı‘ndan memnun kaldıklarını belirterek, "Bursa‘da ki nüfus oranında okuma oranı çok yüksek, çok bilinçli bir okur kesimi var. Türkiye‘deki bütün fuarlara katılıyoruz, diyebilirim ki en çok sohbet etmekten zevk aldığı okur kitlesi Bursa‘da bulunuyor. Çok farklı bir okur kitlesi var. Bu beni sevindiriyor. Bursalı okurlara teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. Bursa Fuarı‘nın 13 yıllık İzmir Fuarı‘nı 8 yılda yakaladığını aktaran Gürsoy, bunun da okur kitlesinin farkından kaynaklandığını söyledi.

Ezgi Yayınlarından Hasan Kozan da Bursa Fuarı‘nda belli bir standardın yakalandığını belirterek, "Yakalanan bu standartta çok fazla oynama olmuyor, her yıl yükselme oluyor ki düşme olmuyor. Ekonomik krize rağmen bu yıl da geçen yıllardaki standardı aşmış durdumdayız. Bursa‘dan memnunuz. Fuarda yüzde 30’lara varan indirimler yaparken, günlük ortalama 5 bin civarında satış yaptık." şeklinde konuştu.

Timaş Yayınları
‘ndan Fuar Sorumlusu Mustafa Karakoç ise Bursa Kitap Fuarı‘nın İstanbul‘dan sonra ikinci sırada bulunduğunun altını çizerek, "Her yıl katılıyorum, çok iyi bir fuar yaşıyoruz. Bursa okuru artık kendi kalitesini ıspatlamış durumda. Yaptığımız indirimlerle de büyük bir satış rakamı tutturduk." dedi.

Fuara katılan yayınevlerine eleştirel bir gözle bakan Karakoç, şöyle dedi: "Fuarda okuyucu kesiminden memnunuz, çok kaliteli bir okur kitlesi var, ancak biraz da sorun bizde. Fuarı geziyorum, kendini yenileyen yayınevi sayısı 10’u geçmez. Mesala biz bu yıl ki fuara en az 350 yeni kitapla katıldık. Ama çoğu yayınevinde bunu göremiyorsunuz."

Bu yıl fuara 8. Kez katılan Zaman Kitap Satış ve Pazarlama sorumlusu İsmail Ünver ise özellikle fuarın açılışının yapıldığı cumartesi ve pazar günlerinde büyük bir yoğunluk yaşadıklarını belirterek, "Hafta içi ise çoğunlukta öğrenciler ilgi gösterdi. Durumdan çok memnunuz. Beklediğimiz gibi oldu. Bursa‘da her sene güzel geçiyor. Krize rağmen geçen seneye göre yüzde 20’lik bir artış yaşandı." dedi. Bursa Kitap Fuarı‘nın her yıl üstüne koyarak büyüdüğünü aktaran Ünver, "Biz her yıl katılıyoruz ve çok memnunuz. Kitaplarda yüzde 50’lere varan indirimler yaptık. 5 TL’den başlayan kitaplar daha yukarılara çıkıyor. Bu yılki fuardan da iyi bir sonuç elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Bursalı okurlara teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.