BSV’de bu hafta!

Etkinlikler
Dînî Hükmün Belirlenmesinde Fakih-Hekim Dayanışması: Kahve Örneği Şükrü Özen 28 Ekim 2013 18:00 Türkiye Araştırmaları Merkezi olarak birincil kaynakların okunması/tartışılması düşüncesiyle düzenlediği...
EMOJİLE

Dînî Hükmün Belirlenmesinde Fakih-Hekim Dayanışması: Kahve Örneği
Şükrü Özen

28 Ekim 2013 18:00

Türkiye Araştırmaları Merkezi olarak birincil kaynakların okunması/tartışılması düşüncesiyle düzenlediğimiz Tarih Okumaları başlıklı toplantılar serisinin 2013-2014 sezonunu Osmanlı ulemasının yazdığı risalelere ayırıyoruz. Dinî gerekçeler ve ihtiyaçlara binaen ortaya çıkan bu metinleri, tarihi bağlamla irtibatları kurularak ya da tarihî meseleleri İslamî ilimler bağlamına oturtarak tartışmanın gerek metinlerin daha iyi anlaşılması gerekse daha sağlıklı bir tarihçiliğe zemin hazırlayacağı düşüncesi ile başladığımız bu serinin ilk oturumunda Şükrü Özen* hocamız ile “Sağlık Konularında Dinî Hükmün Belirlenmesinde Fakih-Tabip Dayanışması: Kahve Örneği”** başlıklı makalesi üzerinden hem genel olarak bu meseleyi hem de özel olarak bu çerçevede telif edilen kahve risalelerini tartışacak. 

*Prof. Dr., Yalova Üniversitesi,  Temel İslâm Bilimleri Bölümü.

** Şükrü Özen, “Sağlık Konularında Dinî Hükmün Belirlenmesinde Fakih-Tabip Dayanışması: Kahve Örneği”, 38. Uluslar arası Tıp Tarihi Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara 2005, II, 699-736.

YER: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU/BSV

2- 

Türkiye’nin İltica Politikası ve Suriyeli Mülteciler
Abdurrahman Babacan

30 Ekim 2013 18:30

KAM “Özel Etkinlik” programının elli sekizincisinde Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü araştırma görevlisi Abdurrahman Babacan, yayın aşamasına katkıda bulunduğu “Türkiye’de Suriyeli Mülteciler: İstanbul Örneği” başlıklı rapordan (MAZLUMDER, Eylül 2013) hareketle hem Türkiye’nin genel olarak mültecilere ve sığınmacılara yönelik izlediği politikaları hem de Suriyeli mültecilerin durumlarını ve karşılaştıkları sorunları değerlendirecek. Toplantı, 30 Ekim Çarşamba günü saat 18:30’da Şakir Kocabaş salonunda başlayacak.

Abdurrahman Babacan Kimdir?
2006’da Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümden 2008 yılında “The Role of World Bank in Shaping the Post-War World Economic Structure” başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini aldı. Halen Marmara Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı’nda doktora eğitimine devam etmekte olup Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü’nde de araştırma görevlisidir. Ayrıca Pınar Yayınları’ndan çıkan 11 Eylül: Tarihsel Dönüşümün Analizi (2011) ve 28 Şubat: Binyılın Sonu (2012) kitaplarının editörüdür.

*Toplantı, herkese açık olup Bilim ve Sanat Vakfı’nın Şakir Kocabaş salonunda gerçekleştirilecektir.

3-

İmgenin Belleği

Zeynep Sayın

02 Kasım 2013 15:00

Sanat Araştırmaları Merkezi’nde Ekim ayında başlattığımız SanatHafıza program dizisinin onuncu oturumunda sanat kuramcı ve yazın bilimci Prof. Dr. Zeynep Sayın’ı misafir ediyor. 02 Kasım 2013 tarihinde gerçekleşecek programda “İmgenin Belleği” üzerine konuşulacak.

Zeynep Sayın Kimdir?
1961 İstanbul doğumlu. İstanbul ve Salzburg’da filoloji, sanat tarihi vefelsefe okudu. İmgenin Pornografisi, Mithat Şen ve Bedenyazısı, Noli me tangere, Kötülük Tekilcilik Postmodernizm gibi kitapları bulunan Sayın, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde profesör olarak görev yapmaktadır.

YER: ZEYREK SALONU / BSV

BİLİM VE SANAT VAKFI İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Vefa Cad., No: 41, 34134, Vefa/İstanbul 
Tel: +90 212 528 22 22
Faks: +90 212 513 32 20
E-Posta: bilgi@bisav.org.tr