Bir zamanlar Rusya

Etkinlikler
1917 Rus Devrimi’nin sayılamayacak denli çok etkisi oldu. Bu sürece dair yazılan sayısız kitaptan biz de yaşananlara az çok aşinayız elbette. Ancak arşivlere dayanarak oluşturulan son derece gen...
EMOJİLE

1917 Rus Devrimi’nin sayılamayacak denli çok etkisi oldu. Bu sürece dair yazılan sayısız kitaptan biz de yaşananlara az çok aşinayız elbette. Ancak arşivlere dayanarak oluşturulan son derece geniş kapsamlı bir araştırma, Stalin terörünün, kişisel ve ailevi yaşam üzerindeki etkisini derinlemesine inceleyen ilk kitap olma iddiasını taşıyor. 742 sayfalık bu araştırma, Karanlıkta Fısıldaşanlar adıyla Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. İngiliz yazar ve tarih profesörü Orlando Figes’in Rusya’nın her tarafından Stalin teröründen sağ kurtulanların gizli çekmecelerde ve döşek altlarında sakladığı mektuplara, günlüklere, fotoğraflara, belgelere ve sözlü tanıklıklara dayanılarak kaleme aldığı araştırma, birçok Sovyet ailesinin gizli geçmişini açığa çıkarırken Stalin yönetimi altında yaşayan sıradan insanların iç dünyasına daha önce yapılmadığı ölçüde ışık tutuyor.

Rusya’da genç ve güzel bir kadının devrimle birlikte başlayan, 1930’lardaki Stalin dönemiyle iyice yön değiştiren ve 1990’lar Moskova’sına dek uzanan yaşam öyküsünün ve paralelinde de Sovyet Rusya’sının tarihinin anlatıldığı Şaşenka romanı, ilginç bir şekilde Karanlıkta Fısıldaşanlar’la eş zamanda Doğan Kitap’tan yayımlandı. İşin bir diğer ilginç yanı, Şaşenka’nın yazarı olan Simon Montefiore de öyküsünü Rus devlet arşivlerindeki gerçek insan hikâyelerine dayanarak kaleme almış. Kitabına dair şöyle diyor Montefiore: "Rus devlet arşivlerini karıştırmaya devam ettim ve hikâyeler karşımdaydı işte: İsimler, kişisel bilgiler, sevdikleri ile aileleri ellerinden alınan ve Stalin’in ölüm kamplarında kayıplara karışan kadınların resimleri. Devrimi, savaşı ve bu sallantılı değişimi yaşayan bir kadın hakkında bir roman yazmaya karar verdim."

PROUSTVARİ LEZZET
Bir zamanların Rusya’sında geçen etkileyici bir diğer kitap ise Vladimir Nabokov’un Rusya’daki çocukluk ve gençlik yıllarına dair anılarından yola çıkarak yazdığı Konuş, Hafıza adlı otobiyografisi… İletişim Yayınları’ndan çıkan kitap, özellikle Rusya’nın devrim öncesine yıllarına odaklanırken, hem tarihi olaylar ve insanlara dair anekdotlarla zenginleşiyor hem de yazarın diğer romanlarına dair ipuçları veriyor. Yazarın kendi belleğinde yolculuğa çıkmasıyla Proustvari bir lezzete de sahip olan bu göz kamaştırıcı kitap, hem Nabokov hayranları hem tüm edebiyat severler için kaçırılmayacak bir deneyim.