Bir Günde Kaç Kelime Kullanıyoruz?

Etkinlikler
Güzel ve etkili konuşmanın sırrına ”Sözün Büyüsü” adlı kitabında ışık tutan sunucu, yapımcı ve güzel konuşma eğitmeni Sırrı Er, Türk halkının kelime hazinesinin pek de zengin olmadığını be...
EMOJİLE

Güzel ve etkili konuşmanın sırrına ”Sözün Büyüsü” adlı kitabında ışık tutan sunucu, yapımcı ve güzel konuşma eğitmeni Sırrı Er, Türk halkının kelime hazinesinin pek de zengin olmadığını belirterek, ”Ortalama 250 kelimeyle günü kapatıyor” dedi.

Er, son kitabı ”Sözün Büyüsü”nde insanların, kendini ifade edebilme, meramını anlatabilme ve ikna etme sanatının inceliklerini yakalama fırsatı bulabileceğini söyledi.

Etkili bir ses tonuna sahip olmanın doğuştan gelen bir özellik olduğunu, ancak güzel konuşmanın çok çalışmak ve eğitim almakla mümkün olacağını, hatta doğuştan gelen aksanın bile eğitimle değiştirilebileceğini ifade eden Er, konuşma dilinde İstanbul konuşmasının esas alındığını ancak herkesin İstanbul aksanıyla konuşmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

Er, öğretmen ve yöneticilerin özellikle de televizyon sunucularının Türkçe’yi iyi kullanması gerektiğine işaret etti.

Güzel ve etkili konuşmanın bir sanat olduğunu ve bu sanatın kulakla öğrenilebileceğini, işi gereği güzel ve etkili konuşması gereken insanların kulağının hassas olması gerektiğini vurgulayan Er, ”Türkçe’yi doğru konuşma önce ailede başlamalı. Anne ve baba, hatta mahallenin kasabı, manavı doğru Türkçe konuşmalı ki çocuk da düzgün bir Türkçe ile konuşsun. Çocuklara kaliteli bir Türkçe eğitimi verilmeli” şeklinde konuştu.

Türk halkının kelimeleri kullanırken pek de dikkatli davranmadığını, vurguda, telaffuzda gereken hassasiyeti göstermediğini dile getiren Er, bu dikkatsizliğin çocukların Türkçe’yi doğru konuşmamalarına neden olduğunu kaydetti.

Türkçe dersler ile kurallı konuşmayı birbirinden ayırmak gerektiğini belirten Er, ”Özellikle Arapça, Farsça ve Latince olan kelimelerin söyleminde çok hatalar yapılıyor. Kelimelerin hakkı verilmiyor. Yoğun bir şekilde telaffuz hataları oluyor” dedi.

İyi bir konuşma yapmanın ilk şartının solunumu doğru kullanmak olduğunu ifade eden Er, kelime dağarcığının zenginliği ve elleri yerinde kullanmanın da iyi konuşmaya katkı sağladığını kaydederek, ”Türk halkının kelime hazinesi pek zengin değil. Ortalama 250 kelimeyle günü kapatıyor” dedi.