Beuys ve Öğrencileri Sabancı’da

Etkinlikler
Sakıp Sabancı Müzesi ve bu yıl Türkiye’deki 100. yılını kutlayan Dútsche Bank ortaklığıyla düzenlenen Joseph Beuys ve Öğrencileri isimli sergi, düzenlenen basın toplantısı ile açıldı. 1 K...
EMOJİLE

Sakıp Sabancı Müzesi ve bu yıl Türkiye’deki 100. yılını kutlayan Dútsche Bank ortaklığıyla düzenlenen Joseph Beuys ve Öğrencileri isimli sergi, düzenlenen basın toplantısı ile açıldı. 1 Kasıma kadar ziyaret edilebilecek sergi, “Öğretmenliğim en büyük eserimdir. Gerisi teferruattır” diyen Beuys’un eğitimci kimliği üzerinde duruyor.

Beuys’un onlarca eserinin sergilendiği serginin bir özelliği de Beuys’un öğrencilerinden Peter Angermann, Lothar Baumgarten, Walter Dahn, Felix Drúse, Imi Giese, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, Imi Knúbel, Inge Mahn, Ulrich Meister, Meuser, Blinky Palermo, Katharina Sieverding ve Norbert Tadeusz’un desen, fotoğraf ve baskılarını ilk kez biraraya getiriliyor olması.

21. yüzyılın kâhini Beuys

Küratörlüğünü, sanat eleştirmeni ve akademisyen Ahu Antmen ile Deutsche Bank Sanat Başkanı Friedhelm Hütte’nin yürüttüğü serginin açılış konuşmasını SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer yaptı. Ölçer: “Beuys, 21. yüzyılın kâhini gibi. Yaşadığı dönemde ortaya çıkardıklarıyla gelecekteki tehlikelere karşı bizi uyarıyor. Bu nedenle Beuys’u sergimizin kahramanı yapmaya karar verdik” diyor.

Sergilenen yapıtlar arasında Ben Afrika’yı Seviyorum, Amerika da Beni Seviyor isimli 1974 yapımı en tanınmış Beuys performansı da yer alıyor. Bu eserin hikâyesi kısaca şöyle; üç gün boyunca odada bir çakalla birlikte kalan Bueys, uçakla New York’a gider. Ancak Beuys Vietnam Savaşı’nı protesto etmek amacıyla Amerika topraklarına ayak basmak istemez, bu nedenle tüm vücudunu keçe bir örtü ile kaplar. Böylece Beuys, Amerika topraklari ile temas etmez.

Bu kostümle ambulansa bindirilir ve performansını sergileyeceği galeriye götürülür. Bu performansı hakkında Beuys, “Kendimi yalıtmak, ayrı tutmak ve çakaldan başka Amerika’ya ait herhangi bir şey görmek istemedim” sözlerini sarf etmiştir. Beuys her zaman idealist düşünmüş, çevreye ve politik olaylara karşı duyarlılıkla yaklaşmıştır. Öğrencilerinin de düşünsel anlamda ona yakın durduklarını fakat hepsinin farklı teknik ve farklı malzemeler kullandıklarını göreceğiniz sergide günümüzde çok tartışılan “sanat eğitimi nedir?” ve “yaratıcılık nedir?” gibi soruların cevaplarını da bulabileceksiniz.