Ayraç’ın 10. Sayısı Çıktı

Etkinlikler
Ayraç’ta bu ay okuyacağınız yazılar, postmoderniteye bir giriş mahiyetinde. Dergi editörleri, yapısökümcülerin açtığı yoldan giderek, bir çatı kurmamayı, kuramsal olarak bir izlek tayin etmemeyi...
EMOJİLE

Ayraç’ta bu ay okuyacağınız yazılar, postmoderniteye bir giriş mahiyetinde. Dergi editörleri, yapısökümcülerin açtığı yoldan giderek, bir çatı kurmamayı, kuramsal olarak bir izlek tayin etmemeyi daha uygun görmüş. Yalnızca, Derrida’nın yaptığı gibi belki, yeni şeyler düşünme imkânı tanıyan bazı kimselerden bahsederek, düşünme alışkanlıklarımızı gözden geçirme imkânını sorgulamış. Türkiye için gerçekten ‘yeni’ olan bazı kavramları, birinci elden işlemeye çalışmış. Bu minvalde Derrida’yı Ali Utku ve Mukadder Erkan, Michel Foucault’u Abdullah Yavuz Altun, Gilles Deleuze’ü Enver Gülşen incelemiş.

SOSYOLOG MÜTERCİM HÜSAMETTİN ARSLAN İLE SÖYLEŞİ
Ayraç, bu ayki ilk söyleşisini de dosya konusu üzerinden sosyolog mütercim Hüsamettin Arslan ile yaptı. İdeolojilerin tükendiği, liberalizmin her şeyi kuşattığı bir çağda çevirinin kıymetinden postmoderniteye, söylem üzerinden kurulan iktidar kavramından şiir çevirinse, Türkiye’de felsefenin Türkçeleşmesi ile ilgili sorunlardan felsefi-sosyoloji eserlerine gereken ilginin gösterilmemesinin sebeplerine kadar birçok konuya değinilmiş. Yer yer muhabbete, tarihe, insanın ontolojik olarak bağlı olduğu imgelere kayan söyleşiyi keyifle okuyacaksınız.

İLK ŞİİR KİTABI YAYINLANAN AHMET EDİP BAŞARAN İLE SÖYLEŞİ
Bu sayıdaki ikinci söyleşi “Oyunbozan” isimli ilk şiir kitabı yayınlanan Ahmet Edip Başaran ile yapılmış. Söyleşide, gençliğinde tayinler nedeniyle göçmen yaşayan bir şairin etkilendiği imgelerden cumhuriyet sonrası şiirinin karakterine, şiirin getirdiği sorumluluktan ölümü heceleyen, ‘Merhaba’ bizim duamızdır” diyen bir şairin şiir serüvenini okuyacaksınız.

BAŞKA NELER VAR?
Yunus Emre Tozal
, Ali Şeriati ve Julien Benda’nın “aydın” kavramlarını karşılaştırırken, Cemil Üzen ve Mehmet Ulukütük Wittgenstein üzerine yayınlanan iki önemli kitabı tahlil etti. Ahmet Bozkurt’un “Gülmenin Halleri” başlıklı yazısı, İbrahim Tenekeci’nin “Şiirde Kelime Seçimi” başlıklı yazısı, Mustafa Yalçınkaya’nın “Thomas Hobbes’un Leviathan’ına Karşılaştırmalı Bir Bakış” başlıklı yazısı ve Ahmet Sarı’nın “Thomas Bernhard Sözlüğü” incelemesi bu sayının dikkat çeken yazıları.

Nurullah Turan ‘Kilişenin Yapısökmü’nü, H. Ömer Özden Erzurum’un Cinis köyü üzerine yazdı. Ramazanın gelişiyle birlikte açılan Dini Yayınlar Fuarı üzerine Funda Edes, e-kitap üzerine Furkan Arık Ayraç Haber bölümünde.

İyi okumalar…