Ayhan Songar Anılıyor

Etkinlikler
Tasavvuf, tıp, musiki, sibernetik ve fotoğraf alanında uzman olan Prof. Dr. Ayhan Songar, Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen bir programla 6 Kasım Cumartesi günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi‘...
EMOJİLE

Tasavvuf, tıp, musiki, sibernetik ve fotoğraf alanında uzman olan Prof. Dr. Ayhan Songar, Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen bir programla 6 Kasım Cumartesi günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi‘nde anılıyor.

Ayhan Songar Kimdir?

Yarım asrı bulan fiili doktorluğunun yanı sıra tasavvuf, tıp, musiki, sibernetik ve fotoğraf alanında da uzman olan Prof. Dr. Ayhan Songar, geçtiğimiz yüzyılın hezarfenleri arasında yer alıyordu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Psikiyatri Ana Bilim Dalı’nı kuran ve aralıksız 34 yıl kürsü başkanlığını yapan Prof. Dr. Ayhan Songar, çağdaş psikiyatrinin de kurucuları arasında yer alıyordu.

Kırk yılı aşkın süre aynı yastığa baş koydukları ve aynı yızahaneyi paylaştıkları eşi Dr. Reyhan Songar rahmetlinin tüm milli hareketlerin yanında ve gönüllü kuruluşların içinde olduğunu belirterek, "Aradan dört yıl geçmesine rağmen Türk milleti onun hizmetlerini unutmadı. Kadirşinaslığını gösterdi ve birçok şehrimizde caddelere, sokaklara, parklara, kültür ve tıp merkezlerine onun ismini verdi. Hâlâ ruhuna Fatihalar okunuyor. Bu konuda duyarlılığı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi. Rahmetli Prof. Dr. Ayhan Songar, 1997 yılı başında prostat kanserine yakalanmış, Nisan ayı başında geçirdiği ameliyat da netice vermeyince kalp huzuru ile Rahmet-i Rahman’a teslim olmuş, dünyadan ayrılık vaktinin geldiğini belirterek, son bir köşe yazısı ile okuyucularından helallik dilemiş ve 2 Temmuz 1997 günü Hakk’a yürümüştü.

Çağdaş Psikiyatrinin Kurucusuydu

Babası İstiklal Harbi gazisi olan Prof. Dr. Ayhan Songar köklü bir aileden geliyordu. Aydınlar Ocağı, Türkiye Milli Kültür Vakfı ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı; ilk ikisinin başkanlığını da yaptı. Hayatı boyunca alkol ve uyuşturucu ile mücadele veren Prof. Dr. Ayhan Songar, Yeşilay Cemiyeti’nin de başkanlığını yaptı. Şiire merakı ile de bilinen Songar, Fuzuli’den Necip Fazıl’a Türk şairlerini ve şiirlerini çok iyi bilirdi. Dilde uydurmacılığa şiddetle karşı çıkardı. Türk dili ve düşüncesi üzerine nefis yazıları vardı. Uzun meslek hayatı boyunca önemli ödüller alan Prof. Songar, New York Bilimler Akademisi üyesiydi.

Türkiye Tıp Akademisi ve Türk Nöro-Psikiyatri Derneği’ne büyük hizmetleri geçmişti. Müziğin hastaların tedavisinde etkili olduğunu bilen Songar, Viyana’da "Musiki Psikolojisi" dersleri de vermişti. Adli Tıp Kurumu’nda da uzun yıllar görev yapan Prof. Songar, bir dönem TRT yönetim kurulu üyeliği de yaptı. Gazetemizde 1989’da haftalık, 1991’den 1997’ye kadar da günlük yazılarını "Sohbet" köşesinde aralıksız sürdüren Prof. Dr. Ayhan Songar‘ın 26 kitabı neşredildi. 

PROF. DR. AYHAN SONGAR’I ANMA PROGRAMI

6 Kasım 2010 Cumartesi

Saat: 14.00

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Tünel / Beyoğlu

Yöneten

Hüseyin SARIKOÇ

Konuşmacılar

Prof. Dr. Süleyman YALÇIN

Prof. Dr. Sefa SAYGILI

Mehmet Nuri YARDIM

Ümit ŞİMŞEK

Yakınlarının Gözüyle

Neslihan SONGAR TEZCAN

Prof. Dr. Nevzat ATLIĞ

Servet KABAKLI

Mustafa MİYASOĞLU

Ahmet ÖZDEMİR

Sadettin KAPLAN

Dr. Ali AKBEN

İsmail KAPAN

Dr. Zekeriya KÖKREK

Sergi

“Hatıralarda Ayhan Songar”

Konser

Dr. Adnan Çoban ve Bizden Nağmeler Topluluğu

Bilgi için: 0312 63 00