Alay Köşkü’nde Edebiyat Meclisi

Etkinlikler
Alay Köşkü üçüncü kez edebiyatçıların buluşmasına ev sahipliği yaptı. Köşkün, hünkâr mahfilinde gerçekleşen programın konuşmacısı Prof. Dr. Abdullah Uçman ve Prof. Dr. Orhan Okay‘dı. Ahmet...
EMOJİLE

Alay Köşkü üçüncü kez edebiyatçıların buluşmasına ev sahipliği yaptı. Köşkün, hünkâr mahfilinde gerçekleşen programın konuşmacısı Prof. Dr. Abdullah Uçman ve Prof. Dr. Orhan Okay‘dı. Ahmet Hamdi Tanpınar‘ın konu edildiği geceye yirmiye yakın edebiyatçı, yazar katıldı.

Zaman’dan Murat Tokay’ın haberine göre, Alay Köşkü Edebiyat Meclisi üçüncü kez toplandı. Ahmet Hamdi Tanpınar‘ın farklı yönleriyle ele alındığı gecenin konuşmacıları Prof. Dr. Orhan Okay ve Prof. Dr. Abdullah Uçman‘dı. Programa ilk iki buluşmada olduğu gibi sadece davetli yazar ve kültür adamları katıldı. Edebiyat Meclisi‘ne, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bilgili öncülük ediyor. Bilgili, toplantının amacını "edebiyatın önemli konularını konuşmak ve müzakere etmek" olarak açıklıyor.

Toplantının mekanı, Gülhane Parkı‘nın girişinde bulunan Alay Köşkü‘nün Hünkar Salonu. Yani II. Mahmud‘dan itibaren padişahların resmigeçit alaylarını izlediği salon. Bu buluşma için Alay Köşkü‘nün seçilmesinin bir anlamı var. "İstanbul’un Meşhur Edebiyatçıları" kitabında detaylarıyla anlatılan ‘Edipler Zirvesi’, 82 yıl önce bu köşkte gerçekleşti. Halid Ziya‘dan Necip Fazıl‘a, Vala Nureddin‘den Reşat Nuri‘ye, Peyami Safa‘dan Ziya Osman Saba‘ya, Suad Derviş‘ten Hüseyin Rahmi Gürpınar‘a her ekolden, farklı görüş ve siyasi duruştan 42 yazar, Güzel Sanatlar Birliği Edebiyat Şubesi‘nin kuruluşunda bir araya geldi. Zirveye katılan yazarların Alay Köşkü‘nün bahçesinde çektirdikleri fotoğraf, Edebiyat Meclisi toplantılarına ilham kaynağı oldu.

Üçüncüsü gerçekleştirilen Edebiyat Meclisi aslında eski bir fotoğrafı yeniden canlandırmayı hedefliyor. Buluşmaların ilki şubat ayında yapılmıştı. 40’a yakın davetli yazarın katıldığı programda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve edebiyat profesörü Mustafa İsen ile Beşir Ayvazoğlu, Alay Köşkü ve edebiyat ilişkisini anlatmıştı. İkinci buluşmada ise Ömer Erdem ve Selim İleri, Kemal Tahir ve eserlerini konuşmuştu.

Edebiyat Meclisi
bu kez Ahmet Hamdi Tanpınar için toplandı. Programın konuşmacısı geçtiğimiz günlerde "Bir Hülya Adamının Romanı: Ahmet Hamdi Tanpınar" kitabını yayımlanan Prof. Dr. Orhan Okay‘dı. Bir diğer konuşmacı yine Tanpınar uzmanlarından Prof. Dr. Abdullah Uçman‘dı. Buluşmaya Cahit Koytak, İsmail Kara, Nazif Gürdoğan, Nevzat Bayhan, Ahmet Kot, Bekir Soysal, Nurettin Durman, Cihat Zafer, M. Nuri Yardım, Bünyamin Şen gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 20’ye yakın yazar ve kültür adamı katıldı. Musiki ile başlayan program, konuşmalar ve soru cevap faslıyla birlikte yaklaşık üç saat sürdü.

Orhan Okay hoca, Tanpınar‘ın şiirde Yahya Kemal‘den daha çok Ahmet Haşim‘e yakın durduğunu, aşırı titiz tutumu nedeniyle çok az sayıda şiir yazdığını söyledi. Okay‘ın Tanpınar‘la ilgili şu söyledikleri de önemliydi: "Tanpınar eşiktedir. Doğu ile batı, acı ile mutluluk, bohem ile muhafazakarlık arasında hep eşiktedir. Eşikte kalması bir zaaf değildir. Nasıl Türkiye jeopolitik konumu itibarıyla eşikte ise, ne Avrupalı ne Asyalı ise Tanpınar da öyledir." Abdullah Uçman ise konuşmasında sık sık Tanpınar’ın ‘Antalyalı Genç Kıza Mektup’una atıfta bulundu.

Konuşmaların ardından davetlilere diş kirası olarak Kültür AŞ yayını bir kitap hediye edildi.

***

Prof. Dr. Orhan Okay: Alay Köşkü eski edebiyatçılar birliğine ait, hatırası olan bir yer. Cumhuriyet’in ilk yıllarından kalma hatıraları var. Ben buraya ilk kez geldim. Böyle bir mekanda olmak başlı başına bir güzellik. Bunun yanısıra edebiyatçılarla bir araya gelmek de çok güzel.

Ahmet Kot: Edebiyat Meclisi, edebiyatçıların okurlarla değil yazarlarla bir araya gelmesi ve kendi aralarında bir fikir teatisinde bulunmaları için bir fırsat sunuyor. Uzun yıllar hasreti çekilen bir buluşma. İlk buluşmalar henüz sonuç vermedi ama tahmin ediyorum ki zamanla çok güzel bir ortam oluşacak.

Nevzat Bayhan: Alay Köşkü’nün Türk edebiyat tarihinde önemli bir yeri var. Geçmişte farklı düşünen birçok yazar bu köşkte bir araya geldiler, bir gökkuşağını oluşturdular ve çok güzel bir fotoğraf verdiler. Aynı fotoğrafı vermenin günümüzde de bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Edebiyatçıların edebiyat geçmişi olan bir köşkte bir araya gelmeleri, bu türlü organizasyonlar artarak devam etmeli. Edebiyatı güçlü olanın geleceği parlak olur. Umarım bu buluşmalar devam eder, renkli ve bütün kesimlere hitap eder.

Prof. Dr. Abdullah Uçman: Bu tür toplantıların yapılması heyecan verici. Ben ilk kez katıldım. Bir önceki toplantıda Kemal Tahir anılmış. Şimdi ise Tanpınar’ı konuştuk. Tanpınar’ı onun hakkındaki en hacimli kitabı yazan Orhan hoca anlattı. Toplantılar devam etmeli.