60. sanat yılında “Suluboyayla Yüzleşme”

Etkinlikler
Hiçbir teknik bilgisi olmadan çizdiği bir resimle, yaşıtlarından bir yıl önce 1943 yılında ilkokula başlama şansı yakalayan,daha sonra 1957’de Almanlar tarafından sanayie katkıda bulunmak amacıy...
EMOJİLE

Hiçbir teknik bilgisi olmadan çizdiği bir resimle, yaşıtlarından bir yıl önce 1943 yılında ilkokula başlama şansı yakalayan,daha sonra 1957’de Almanlar tarafından sanayie katkıda bulunmak amacıyla kurulan grafik, tekstil,seramik,iç mimarlık, resim gibi bölümlerden oluşan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun açtığı sınavlara girerek, 300 kişi arasından sınavı 3.lükle kazanarak, 1961’de mezun olan ve hayatında hiç yağlı boya çalışmadığını itiraf eden, suluboyanın usta sanatçısı  Vahap Taşkınsoy’un, “Suluboyayla Yüzleşme” temalı 60 sanat yılı resim sergisi, Vakıfbank Ankara Genel Müdürlük Sanat Galerisi’nde açıldı.

Hiç yağlıboya eser çalışmadım

Çok sayıda davetlinin katıldığı 12.10.2015 tarihindeki sergi açılışında bir sürpriz yapan sanatçı, sevenleri ve  takipçilerinin isimlerini, sanatsal bir yaklaşımla hazırladığı suluboya kağıtlarını kendilerine hediye etti.Taşkınsoy, “60’ıncı sanat yılımda “Suluboyayla Yüzleşme” temalı sergimde, eserlerimle yüzleşiyorum.Ben hiç yağlıboya eser çalışmadım.”diyor.

1957’de 300 kişi arasından sınavı 3.lükle kazandı

Sanatçı,”Liseden sonra hocalarımın teşvikiyle, 1957’de İstanbul’daki Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Mimar Sinan Üniversitesi) sınavlarına katılarak, 300 kişi arasından sınavı 3.lükle kazandım ve 1961’de mezun oldum.1961’den beri de mimari yapılar,İstanbul,çiçekler, güvercinler, çiçekler,sokaklar,ağaçlar,çeşmeler, Peribacaları, doğa gibi konuları, 60 yıldır suluboya olarak çalışıyorum.”şeklinde devam ederek, sözlerini şöyle noktaladı;

Suluboya, fakir sofrası gibidir, istediğin renkleri verir

Suluboya, fakir sofrası gibidir,sana istediğin kadar,istediğin renkleri verebilir. Suluboya resim, Anadolu insanı gibi şeffaf ve samimidir, iki yüzlülük yapmaz, değerlerini kaybetmez.” Sanatta, mükemmelin peşinde koşan,hesap adamı ve lüksü olmayan Taşkınsoy’un,küçüklü büyüklü 62 eserden oluşan “Suluboyayla Yüzleşme” temalı sergisi, hafta sonuna kadar açık kalacak.

Ressam Vahap Taşkınsoy,

Yağlıboya resim yapmaya allerjisi olan ressam Vahap Taşkınsoy, ‘Suluboyayla Yüzleşme’ isimli 48 eserden oluşan 22’inci kişisel resim sergisini Vakıfbank Ankara Genel Müdürlük Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ilgisine sundu. Çok sayıda sanatseverin katıldığı sergi açılışında davetlilerine sürpriz yapan Taşkınsoy, gelen müdavim takipçilerinin isimlerini yazdığı suluboya kağıtlarını hediye ederken duygulu anlar yaşattı. Sergi, 23 Ekim 2015 tarihine kadar izlenebilecek.

Suluboyanın Anadolu insanı gibi şeffaf ve samimi olduğunu ifade eden Taşkınsoy, “60’ıncı sanat yılımda ‘Suluboyayla Yüzleşme’ isimli sergimde eserlerimle yüzleşiyorum. Sanat hayatımda hiç yağlıboya eser çalışmadım. Bana göre yağlıboya resim, yamalı bohçaya benzer. Beğenmediğiniz yerlerin üzerini bozar bozar farklı şeyler ortaya koyarsınız. Oysa suluboya resimde böyle bir şansınız yok. Ne yapmışsanız kağıt üzerinde o kalır. Bu nedenle suluboya resim, Anadolu insanı gibi şeffaf ve samimi olarak değerlerini kaybetmez, iki yüzlülük yapmaz” diye konuştu. İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu İç Mimari Bölümü’ne taşıyarak 1961 yılında mezun oldum” dedi.

“Lise yıllarında yaptığım bir suluboya eserimin okul panosuna asılması, benim yolumu da çizmiş oldu. Liseyi bitirdikten sonra öğretmenlerimin teşvikiyle şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi, o zamanki adıyla İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Bölümü sınavlarına katıldım. 300 kişinin katıldığı sınavdan başarıyla çıktım. O günden beri suluboya çiçekler, sokaklar, kemerli kapılar, mimari yapılar, İstanbul resimleri, Peribacaları ve güvercinler, keçiler ve ağaçlar temalarımı kağıtlar üzerine 60 yıl boyunca sanat hayatımı suluboya kağıtlarına aktardım” diye konuştu.

Haber: Halim Utlu