3 Bin Yıllık Sanat Yok mu Oluyor?

Etkinlikler
Türkler’in yaklaşık 3 bin yıllık el sanatı olduğu belirtilen el halısında, birçok çeşidin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddia edildi. El halıcılığının en yetkin isimleri arasında gö...
EMOJİLE

Türkler’in yaklaşık 3 bin yıllık el sanatı olduğu belirtilen el halısında, birçok çeşidin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddia edildi.

El halıcılığının en yetkin isimleri arasında gösterilen ve bu konudaki aile geçmişi 19. yüzyıla dayanan Fikret Önder, Türk halısı için acilen bir koruma programı başlatılması gerektiğini belirtti.

Önder, Altay dağlarındaki Pazırık Koruganı’nda yapılan kazılarda bulunan halının, bu sanatın başlangıcı sayıldığını, Türkler’in de bu sanatın en büyük sahibi olduğunu söylüyor. 19 ve 20. yüzyıllarda altın dönemini yaşayan Türk el halısının ”yaşam mücadelesi verir hale geldiğini” söyleyen Önder, ekonomik krizler, üretim maliyetleri ve koruma önlemlerinin yetersiz kalması gibi nedenlerle bir çok çeşidin kaybolmak üzere olduğunu, mevcut çeşitlerin de Çin gibi ülkelerde ”Made In Turkey” damgasıyla üretilmeye başlandığını ifade etti.

Dünyada Türk Halısı diye satılan bir çok halının artık Çin’de üretildiğini, bu halılara ‘Made In Turkey’ damgası basıldığını, hatta kenarlarına Arapça yazılar dokunduğunu belirten Önder, 1998’e kadar 20’ye yakın imalatçı ve ihracatçı firmanın bulunduğu İzmir’de şu anda tek imalatçı olarak kendilerinin kaldığını, firma sayısı ve ihracat miktarı tutmadığı için bölgedeki ihracatçı birliğinin kapandığını söyledi. Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Son yıllarda ‘devlet ticaret yapmaz’ anlayışıyla bu mağazalar da kapatılmaya başladı. Dokumacıyı ayakta tutma amaçlı olan bu proje de sona erdi ve Türk Halısı kaderine bırakıldı. Konuya ticari olarak bakılmaması, hiç olmazsa bin tezgahın çalışmaya devam etmesi ve bu kültürün korunması için bir şeyler yapılmasını talep ettik. Olumlu yanıt alamadık. Artık yorulduk. Kendi el sanatımızı ellerimizle başkalarına teslim ediyoruz.

Önder, ABD‘de kurulan vakıfların Kızılderililer’in ürettiği giysileri hava limanlarında satışa sunduğunu, benzeri bir sistemin Türk halısı için de kurulabileceğini sözlerine ekledi.