2011’in kültür-sanat olayları

Etkinlikler
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 64. Cannes Film Festivali’nde ”Jüri Büyük Ödülü”nü kazanan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ”Bir Zamanlar Anadolu’da...
EMOJİLE

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 64. Cannes Film Festivali’nde ”Jüri Büyük Ödülü”nü kazanan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ”Bir Zamanlar Anadolu’da/Once Upon a Time in Anatolia”, ”Oscar” olarak bilinen ”84. Akademi Ödülleri”nde ”En iyi yabancı film” kategorisinde aday adayı oldu.

”Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri”nin bu yılki sahipleri olarak ”sanat tarihi” dalında Prof. Dr. Semavi Eyice, ”edebiyat” dalında Sezai Karakoç, ”eleştiri” alanında Doğan Hızlan ve ”geleneksel sanatlar” dalında Hasan Çelebi layık görüldü.

”40. Orhan Kemal Roman Armağanı”na, ”Sırrımsın Sırdaşımsın” başlıklı eseriyle Kamuran Şipal değer bulundu.

Sinema dünyasının ödülleri
Adana’da 25 Eylül’de düzenlenen ”18. Altın Koza Film Festivali Büyük Ödül Töreni”nde, ”Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi”, ”En iyi film”, ”En iyi senaryo” ve ”Jüri oyunculuk özel toplu performans ödülü”nü kazandı.

”En iyi yönetmen ödülü”nü ”Eylül” filmiyle Cemil Ağacıkoğlu, ”En iyi kadın oyuncu ödülü”nü ”Vücut” filmiyle Hatice Aslan ve ”Eylül” filmiyle Görkem Yeltan, ”En iyi erkek oyuncu ödülünü” ise ”Gelecek Uzun Sürer” filmindeki rolüyle Durukan Ordu aldı.

Öte yandan, 14 Ekim’de düzenlenen ”48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması”nda, ”En iyi film ödülü”nü Hasan Tolga Pulat’ın ”Güzel Günler Göreceğiz” filmi kazandı.

Festivalde, ”Geriye Kalan” adlı filmin yönetmeni Çiğdem Vitrinel ”En iyi yönetmen”, Erdal Beşikcioğlu ”En iyi erkek oyuncu”, Devin Özgür Çınar ise ”En iyi kadın oyuncu” ödülüne layık görüldü.

Bu arada, yıl içinde Türkiye’de izlenen filmlerin yüzde 48,74’ünü yerli filmler oluşturdu.

3 milyon 947 bin 988 kişi ile en çok izlenen film olan ”Eyvah Eyvah 2”nin toplam hasılatı 36 milyon 678 bin 19 TL olarak gerçekleşti.

İkinci sırada 2 milyon 418 bin 90 kişi ile yer alan ”Aşk Tesadüfleri Sever” filmi, 21 milyon 910 bin 790 TL toplam hasılat elde etti.

2 milyon 28 bin 57 kişi ile üçüncü sırada bulunan ”Kurtlar Vadisi Filistin” filmi de toplam 17 milyon 293 bin 396 TL hasılat yaptı.

Festivaller
”30. Uluslararası İstanbul Film Festivali” kapsamında ”Sinema Onur Ödülleri” bu yıl yönetmen Yusuf Kurçenli, görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay ile Türk sinemasının unutulmaz ikilisi Metin Akpınar ve Zeki Alasya’ya verildi.

Festivalde, ”En iyi Türk filmi ödülü”nü ”Köprüdekiler”, ”En iyi yönetmen ödülü”nü Mahmut Fazıl Coşkun, ”En iyi kadın oyuncu ödülü”nü Derya Alabora, ”En iyi erkek oyuncu ödülü”nü Nadir Sarıbacak, ”En iyi senaryo ödülü”nü Tarık Tufan, Görkem Yeltan ve Bektaş Topaloğlu, ”En iyi görüntü yönetmeni ödülü”nü Özgür Eken, ”En iyi müzik ödülü”nü Nail Yurtsever alırken, ”Jüri özel ödülü”ne ”11’e 10 Kala” layık görüldü.

İstanbul’da 4-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen ve 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayan ”39. İstanbul Müzik Festivali”nin özel konserinde, dünyaca ünlü Amerikalı Soprano Renee Fleming Aya İrini Müzesi’nde sahne aldı.

Festival kapsamında ”Yaşam boyu başarı ödülü”, kemancı Gidon Kremer’e, ”Onur ödülü” ise besteci, eğitimci ve araştırmacı Muammer Sun’a verildi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ”18. Uluslararası İstanbul Caz Festivali”, 1-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalde, 40’ın üzerinde konser verilirken, 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçı ağırladı.

İstanbul Bienali
Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann küratörlüğünde düzenlenen ”12. İstanbul Bienali”nde, Felix Gonzalez-Torres’in yapıtlarından ilham alan ”İsimsiz (12. İstanbul Bienali) 2011” başlığıyla Antrepo 3 ve 5’te, 5 karma sergi ve 50’den fazla kişisel sunum kapsamında 500’ü aşkın yapıt sergilendi.

17 Eylül-13 Kasım tarihleri arasında kapılarını açan ve 2 ay boyunca Türkiye’nin en büyük güncel sanat etkinliği olarak İstanbul’u uluslararası sanat gündeminin merkezine konumlandıran bienal sergilerini yaklaşık 110 bin kişi gezdi.

İKSV tarafından 8-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ”Filmekimi”nin İstanbul ayağında, 8 gün boyunca 161 seansta gösterilen 40 film, 47 bin sinemaseverle buluştu.

Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali olan ”İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali” 3-6 Ekim 2011 tarihlerinde edebiyatseverlerle 3’üncü kez buluştu. 60 etkinlikte yaklaşık 4 bin 500 öğrenci ve 2 bin edebiyatsever festival etkinliklerine katıldı.

”Van için Rock” ve ”Türküler Van İçin” konserleri
Rock müzisyenlerince organize edilen ve tüm geliri Türk Kızılayı vasıtasıyla Van’daki depremzedelere gönderilen ”Van için Rock” konseri, 30 Ekim’de Maçka Küçükçiftlik Park’ta gerçekleştirildi.

40’ın üzerinde grubun 12 saat boyunca sahne aldığı ve binlerce müzikseverin katıldığı konserde, ünlü rock grupları Çilekeş, Duman, Moğollar ile Şebnem Ferah gibi isimler sahne aldı.

Konser aralarında sahneye çıkan televizyoncu Metin Uca, Okan Bayülgen, Banu Güven ve Kaan Sezyum, müzikseverlere etkinliğin öneminden bahsederek, katılımcılara ve canlı yayınla ekrana gelen konseri izleyenlere kısa mesaj yoluyla Türk Kızılayı’na destek olmaları çağrısında bulundu.

Konserde 4×4, Aslı, Aylin Aslım, Aydilge, Ayşe Saran-Murder King, Barlas, Can Bonomo, Cem Köksal, Demirhan Baylan, Demir Demirkan, Dilemma, Direc-t, Emre Aydın, Ete Kurttekin, Feridun Düzağaç, Foma, Gece, Gece Yolcuları, Gripin, Haluk Levent, Kurban, Mabel Matiz, Malt, Marsis, Melis Danişmend, Model, Mor ve Ötesi, Multitap, Ogün Sanlısoy, Özge Fışkın, Öztürk, Pamela, Redd, TNK ve Yüksek Sadakat gibi rock müziğin önemli sanatçı ve grupları sahne aldı.

Öte yandan, yine aynı kapsamda Şişli Belediyesinin katkılarıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ”Türküler Van İçin” konserinde de CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Yavuz Bingöl, Zara, Onur Akın, Gülay, Edip Akbayram, Belkıs Akkale, Suavi, Yeni Türkü ve Erdal Erzincan’ın da aralarında bulunduğu sanatçılar sahneye çıktı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı konserde elde edilen gelir, Van’daki depremzedelere ulaştırıldı.

Bu arada konsere katılan vatandaşların Van’daki depremzedeler için bağışladığı bebek maması, battaniye ve giysiler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere toplandı.

Bon Jovi, 18 yıl aradan sonra İstanbul’da konser verdi
Türkiye’de 2011 yılında gerçekleştirilen kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, tüm dünyada 120 milyonluk albüm satışını yakalayan dünyaca ünlü Amerikalı grup Bon Jovi, ”Greatest Hits Tour” kapsamında 18 yıl aradan sonra 9 Temmuz’da İstanbul’da konser verdi.

Dünyaca ünlü İngiliz sanatçı Elton John, 21 ülke ve 47 şehri kapsayan dünya turnesi kapsamında İstanbul ve Ankara’da hayranlarının karşısına çıktı.

Dünya çapında 55 milyon albüm satan ”Grammy Ödülü” ve ”Latin Grammy” sahibi Ricky Martin, İstanbul ve Bursa’da sahne aldı.

Efsanevi İngiliz folk punk grubu Levellers, adlarını dünyaya duyuran ”Levelling the Land” albümünün 20. yıl dönümü için çıktıkları turne kapsamında 19 Kasım’da İstanbul’da müzikseverlerle buluştu.

”Kemanı ağlatan adam” unvanıyla dünya çapında tanınan İranlı keman sanatçısı Farid Farjad, 12 Ekim’de Mersin’de sahneye çıktı.

Dünyaca ünlü sanatçı Gloria Gaynor, Behzat Gerçeker’in şefliğini yaptığı Enbe Orkestrası ile Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde konser verdi.

”Evita” müzikali
Dünyanın en ünlü sahne gösterileri arasında olan ve Arjantin’in eski devlet başkanlarından Juan Peron’un eşi Eva Peron’un hayatının Tim Rice’ın şarkı sözleri ve Lloyd Webber’in müzikleri eşliğinde sunulduğu ”Evita” müzikali, Avrupa turnesi kapsamında 15-24 Nisan tarihlerinde İstanbul’da sanatseverlerle buluştu.

Sergiler
”İmparatorlar İstanbul’da: Hitit’ten Osmanlı’ya” sergisinde, 10 Mayıs-1 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Hitit döneminden Osmanlı İmparatorluğu’na Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş imparatorlukları simgeleyen, Anadolu’nun değişik müzelerinden seçilmiş dev mermer heykellerden sikkelere, el yazmalarından mühürlere birçok eser meraklılarına sunuldu.

Hürrem Sultan ve Pargalı İbrahim tarafından yazılan 17 kişisel mektubun yer aldığı ”Sultanların Aşkı-Aşk-ı Selatin” sergisinde, Hürrem Sultan tarafından Kanuni Sultan Süleyman’a yazılmış 7 adet aşk mektubu ilk kez gün ışığına çıkarıldı. Sergide ayrıca, Pargalı İbrahim tarafından Hatice Sultan’a yazılan, aşkın ve sevginin sadeliğini, masumiyetini yansıtan 10 adet kişisel mektup da yer aldı.

Hilyenin klasik grafik tasarımının öncüsü Hafız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, Yahya Hilmi, Aliyül Vasfi, Mehmet Şefik, Fatma Mevhibe Hanım, Mustafa Rakım gibi hat sanatı ustalarının nadide eserlerinin yer aldığı ”Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerifeler Sergisi”, 1 Kasım’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’in de katıldığı törenle Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde sanatseverlerle buluştu. Hz. Muhammed’in fiziksel özelliklerini, karakterini ve tavırlarını anlatan manzum veya nesir türündeki metinlerin, hat sanatının inceliğiyle işlenmesinden oluşan hilyeler, Peygamberi görenlerin göremeyenlere anlatımı olarak niteleniyor.

Kiklad takımadaları ve Batı Anadolu arasındaki ilişkiler sonucu ortaya çıkan kültürel eserlerin yer aldığı ”Karşıdan Karşıya-M.Ö. Üçüncü Bin’de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu” isimli sergi, 24 Mayıs’ta Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyarete açıldı. Türkiye ve Yunanistan arasında düzenlenen ilk ortaklaşa proje olan sergi, dünya genelinde de ilgi uyandırdı.

Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonunda yer alan Hellen ve Roma dönemlerine ait terrakotta (pişmiş toprak) ”figürin”lerden oluşan ”Kilden Suretler” sergisi, 18 Kasım’da açıldı. Kutsal anlamlar taşıyan figürler arasında tanrı ve tanrıça heykelciklerinin yanı sıra bebeğini emziren anneler, dikiş diken kadınlar gibi antik çağın gündelik yaşantısına dair çeşitli konulardaki figürlerin yer aldığı sergi, 15 Nisan 2012 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat etkinliği unvanına sahip ”Contemporary Istanbul”, 24 Kasım’da İstanbul Kongre Merkezi ile İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıldı.

4 gün devam eden ”Contemporary Istanbul”, bu yıl 526 sanatçı, 3 bin eser, 20 ayrı ülkeden 42’si yurt dışı, 48’i yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi ile beraber birçok paralel etkinlik ve projeye ev sahipliği yaptı.

Zeki Müren’in karakalem kadın portreleri gün yüzüne çıktı
Amatör olarak resim ve desen tasarımıyla da ilgilenen, açtığı birkaç sergiyle bu alandaki yeteneğini gözler önüne seren ”Sanat Güneşi” Zeki Müren’in bir nota defterine çizdiği karakalem kadın portreleri, Beyazıt’taki bir sahafçının tozlu raflarından 57 yıl sonra gün yüzüne çıktı.

Portakal Sanat ve Kültür Evi tarafından 2 Mayıs’ta düzenlenen ”Büyük Üstatlardan Tablolar” gece müzayedesinde, Türk resminin büyük ustalarından Hüseyin Zekai Paşa’nın ”Meyveli Natürmort” tablosu 3 milyon 850 bin liraya alıcı buldu.

AA