1195 Tarihi Eser Kayıp

Etkinlikler
Türkiye’de 2006’dan itibaren yapılan genel teftişler sonucunda, müzelerde 1195 eserin kayıp veya çalıntı olduğu, 2141 eserin ise Türkiye’ye iadesinin sağlandığı ortaya çıktı. Kültür ...
EMOJİLE

Türkiye’de 2006’dan itibaren yapılan genel teftişler sonucunda, müzelerde 1195 eserin kayıp veya çalıntı olduğu, 2141 eserin ise Türkiye’ye iadesinin sağlandığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP milletvekili Hulusi Güvel‘in müzelerdeki kayıp veya çalıntı eserlere ilişkin verdiği soru önergesini yanıtladı. Günay, ayrıca 545 adet sikkenin, bir adet broşun sahtesiyle değiştirilmek suretiyle kaçırıldıklarının tespit edildiğini belirtti.

Bakan Günay, 2002-2010 yılları arasında Türkiye’den kaçak kazılar yoluyla kaçırılan ve kayıtlı olup yurtdışında olduğu tespit edilerek iadesi sağlanan toplam 2141 eserin olduğunu ifade etti. Ankara Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü‘nde 2007’de iki heykel, 2009 yılında üç adet tabloyla ilgili hırsızlık olayı yaşandığını belirten Günay, söz konusu üç adet tablonun daha sonra bulunarak müze deposuna alındığını, yaşanan hırsızlık olaylarıyla ilgili de hukuki sürecin devam ettiğini söyledi.

Bakan, yerli ve yabancı müzayede evlerinin, alış veriş sitelerinin kataloglarının değerlendirildiğini, Interpol ile de işbirliğine gittiklerini, 77 personel hakkında da işlem yapıldığı bildirdi.