1001 İcat İstanbul’da

Etkinlikler
İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanındaki zenginliğini anlatan devasa sergi, nihayet yolunu İstanbul’a düşürdü. ‘1001 İcat: Bilim ve Teknolojinin 1000 Yıllık Serüveni’ adlı s...
EMOJİLE

İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanındaki zenginliğini anlatan devasa sergi, nihayet yolunu İstanbul’a düşürdü. ‘1001 İcat: Bilim ve Teknolojinin 1000 Yıllık Serüveni’ adlı sergi, 17 Ağustos‘tan itibaren Sultanahmet Meydanı‘nda ziyaretçilerini ağırlayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın mart ayında Londra ziyaretinde gezip gördüğü ve Türkiye’ye getirilmesini istediği sergi, 1000 metrekarelik kapalı alana yayılacak ve ücretsiz gezilebilecek. Merkezi Londra’da bulunan ve dünyanın birçok yerinden bilim adamının üye olduğu Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı (FSTC) tarafından gerçekleştirilen ‘1001 İcat’; Müslümanların tıp, astronomi, şehir, ticaret, coğrafya başta olmak üzere pek çok alandaki buluşları ile günümüz bilim ve teknolojisinin temellerini ele veriyor.

Topkapı Sarayı Gülhane Parkı‘nda yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi‘ne yolu düşenler, 1001 İcat sergisine daha kolay intibak edecek. Zira müzedeki eserlerin benzerleri ve daha pek çok farklı buluş sergide karşımıza çıkacak. Eserlerin en önemli özelliği ise interaktif olması. Kısacası sergilenen eserleri günümüz teknolojisinin imkânlarını kullanarak çocuksu bir merakla kurcalayabileceksiniz.

Londra‘da açık kaldığı süre içinde 400 bin kişi tarafından ziyaret edilen sergi ev, alışveriş, okul, hastane, şehir, dünya ve evren başlıklı yedi ayrı bölümden oluşuyor. 1206 yılında Türk bilim adamı İsmail El-Cezeri tarafından tasarlanan 6 metre yüksekliğindeki ve dev bir saat kulesini andıran ‘Fil Saati’ maketi, günümüz optik bilimine ışık tutan ve ‘karanlık oda’ olarak adlandırılan İbn Heysem’in 11. yüzyıla ait buluşu, Çinli Müslüman Zheng He tarafından inşa edilen yelkenli gemi, enerji tasarruflu Bağdat evi, El-İdrisi‘ye ait 3 metre uzunluğundaki dünya haritası ve çok sayıda cerrahi alet sergide yer alan eserlerden. Bunun yanında kısa filmler, belgeseller de meraklısını bekleyecek. Sergi vesilesiyle İslam dünyasının bilimdeki seviyesinin bilinenin aksine çok zirvelerde olduğu bir kez daha gözler önüne serilecek.