100 Yıllık Çınar Rıfat Ilgaz

Etkinlikler
Yazar Rıfat Ilgaz, doğumunun 100. yılında bir belgeselle anılacak. Belgeselin danışmanlığını yapan Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, "Filmle Cumhuriyet tarihine de tanıklık edeceğiz" di...
EMOJİLE

Yazar Rıfat Ilgaz, doğumunun 100. yılında bir belgeselle anılacak. Belgeselin danışmanlığını yapan Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, "Filmle Cumhuriyet tarihine de tanıklık edeceğiz" diyor

Cumhuriyet tarihine tanıklık etmiş olan edebiyat insanlarımızın sayısı giderek azalıyor. Bu tarihi yaşayanların bir kısmı ise ölümlerinden sonra, bilinmeyen ya da az bilinen yönleriyle tekrar karşımıza çıkıyor. Şiir, öykü, çocuk kitabı, roman ve mizah gibi farklı tarzlarda sayısız eser veren ve 2 Temmuz Sivas Olayları’nda, başta yakın dostu Asım Bezirci olmak üzere birçok kişinin katledilmesinden beş gün sonra 7 Temmuz 1993’te hayata veda eden Türk edebiyatının önemli isimlerinden Rıfat Ilgaz da bunlardan biri. Ilgaz’ın hayatı belki biraz geç de olsa bir belgesele konu oluyor. Ilgaz, doğumunun 100. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen, 100 Yıllık Çınar Rıfat Ilgaz belgeseliyle anılacak.

Çekimleri süren belgeselin yönetmeni Önder Uygun. Öğretmenlik yaptığı dönemden, hapishanelerde ve hastanelerde zorluklarla geçen yıllarına ve toplumcu yanından vazgeçmeyen eselerine kadar Rıfat Ilgaz’ın yaşamına ışık tutan belgeselin galası 2011’de yazarın doğum günü 7 Mayıs’ta Cemal Reşit Rey’de (CRR) yapılacak. Yazarın hayatına tanıklık edenlerle yapılan röportajlar ve arşiv taramalarından elde edilen bilgi ve belgelerle hazırlanan belgesel, hayatının ev verimli dönemlerinde yazdıkları ve yaşam tarzıyla başkaldıran önemli bir edebiyat insanımızı ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor. Ilgaz’ın doğum yeri Kastamonu – Cide’den öğretmenlik yaptığı Akçakoca’ya, Ankara’dan İstanbul ve İzmir’e kadar sekiz ayrı mekânda çekilen belgeselin danışmanlığını ise oğlu Aydın Ilgaz yapıyor.

"Belgesel bir nevi cumhuriyet tarihine tanıklık etmek anlamına geliyor" diyen Aydın Ilgaz, babasının kaleme aldığı eserlerin ve yaşadıklarının daha fazla bilinmesinin önemli olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "Babam 1911 doğumlu. Kendi lafıdır, ‘Yaşasın padişah diye yedi yaşında fes attık. Şapka devriminde de şapka taktık.’ 1. Dünya Savaşı’nı görmüş, 2. Dünya Savaşı ve sonrasında Türkiye’de yaşananlardan nasibini almış birinden bahsediyoruz." Belgesel için Rıfat Ilgaz’ı 12 Eylül’de tutuklayan askerler ve yöneticilerden, doğduğu yerdeki eski öğrencilerine kadar 40’a yakın kişiyle konuşulduğunu söyleyen Aydın Ilgaz, babasının sadece Hababam Sınıfı ile anıldığına da dikkat çekiyor.

HAPİSTE GEÇEN ÖMÜR

Aydın ılgaz sözlerini şöyle sürdürüyor: "Rıfat Ilgaz‘ın Karartma Geceleri’nden Sarı Yazma ve Karadeniz’in Kucağında’ya kadar 70 adet eseri var. Karartma Geceleri’nin mesela yurtiçi ve yurtdışında 12 ayrı ödülü var. Ama bunları pek bilen yok. Örneğin 2. Dünya Savaşı’nın tek partili rejimini Marko Paşa dergisiyle eleştiren üç kişiden biriydi. 1944’te İnönü iktidardayken Sınıf adlı bir roman yayımladı. Kitabın kabı kırmızı diye, altı ay hücrede kaldı. 60’larda TRT adını bile kullanmaktan çekindi. Ama bir yandan Hababam Sınıfı ile anılıyor sürekli. Babam onu geçim için, takma isimle yazmıştı. Üstelik tüberküloz hastasıydı. Hayatı hapishaneler ve hastanelerde geçti biraz da. Belgesel bütün bunları verecek. Öne çıkması gereken bir tarihi gözler önüne serecek diye düşünüyorum."

Sabah