“Afyon tespihleri” koleksiyonlara giriyor

El Sanatları
Afyonkarahisar’da yılan, kral, kuka ve abanoz ağaçları ile keçi boynuzundan bir figürle tek örnek yapılan tespihler, 200 liradan bin liraya kadar alıcı buluyor. Unutulmaya yüz tutmuş m...
EMOJİLE

Afyonkarahisar’da yılan, kral, kuka ve abanoz ağaçları ile keçi boynuzundan bir figürle tek örnek yapılan tespihler, 200 liradan bin liraya kadar alıcı buluyor.

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması amacıyla Afyonkarahisar Belediyesince başlatılan proje kapsamında, tarihi Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde üretilen tespihlere ilgi büyük.

Yılan, kral, kuka ve abanoz ağaçları ile keçi boynuzundan elde edilen malzemeler, medresedeki atölyelerde rengarenk tespihlere dönüştürülüyor.

El işçiliğiyle yapılan tespihler, özelliğine göre genellikle  2-15 günde tamamlanıyor. Bazılarının yapımı ise 1-2 ay sürebiliyor.

Afyonkarahisar Kalesi, haşhaş, semazen ve Hazreti Ali’nin kılıcı “zülfikar” işlemeli tespihlerin fiyatları 200 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor. Ayrı ayrı motiflerden bir adet üretilen ve benzeri bulunmayan eserler, özellikle koleksiyoncuların ilgisini çekiyor.

“En nadide eserler zülfikar işlemeli olanlarıdır”

Tespih ustası Hatice Uçkun (26), çocukluğundan bu yana tespihlere ilgi duyduğunu hatta bu konuda küçük bir koleksiyonu bulunduğunu söyledi. Gelecekte Afyonkarahisar’ın, sucuk ve kaymağının yanı sıra tespihleriyle anılacağını vurgulayan Uçkun, ürettikleri eserlerin benzerinin bulunmadığını savundu. 

Yılan, kral, kuka ve abanoz ağaçlarını  işlemesi kolay olduğu için kullandığını belirten Uçkun, şöyle konuştu:

“Bu ağaçları, sert olmasından dolayı kullanıyoruz. Fabrikasyon dışında el işçiliğiyle yapılan tespihlerin sayısı azaldı. Bizler de bu sanatı canlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Tespihler arasında en nadide eserler zülfikar işlemeli olanlarıdır. Bu tespihte Hazreti Ali’nin kılıcı yer alıyor. Bunu daha önce yapan hiçbir ustamız olmadı. Bunu Türkiye’de ilk ben yaptım. Semazenli ve haşhaşlı olanları da ilk kez ben yaptım. Tespihleri daha çok koleksiyonerler tercih ediyor.”