33 ülkeden 50 sanatçı Pendik’te

El Sanatları
Fas’tan Özbekistan’a, Bosna Hersek’ten İran’a 33 İslam ülkesinden 50 sanatçı minyatür resim, süsleme, tezhip, goblen ve keçeleme işi, deri ve aksesuarları, el yapımı suzani ve nakışçılık, geleneksel k...
EMOJİLE

Fas’tan Özbekistan’a, Bosna Hersek’ten İran’a 33 İslam ülkesinden 50 sanatçı minyatür resim, süsleme, tezhip, goblen ve keçeleme işi, deri ve aksesuarları, el yapımı suzani ve nakışçılık, geleneksel kıyafetler, batik, boyama, mozaik, el yapımı taş ürünler, lake işleri, ahşap ve ipek üzerine minyatür gibi el sanatlarının en özel örneklerini festivalde uygulamalı olarak sergiliyor.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile Pendik Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması” İstanbul’da devam ediyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen festivale,Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Dağıstan, Endonezya, Fas, Filistin, Güney Afrika, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Moritanya, Malezya, Mali, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Suudi Arabistan, Sudan, Tacikistan, Tataristan, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen’den 50 sanatçı katılıyor.

Pendik Sahil Dumankaya Cami Meydanı’nda düzenlenen organizasyonda sanatçılar, yüzyıllara meydan okuyan onlarca geleneksel el sanatını uygulamalı olarak sergiliyor. Sedef işçiliği, çömlekçilik, metal kakmacılığı, bakır işlemeciliği, halıcılık, kilimcilik, ahşap gibi zanaatların yenilikçi örneklerinin de sergilendiği festivalde sanat tutkunları İslam Dünyası’nın farklı coğrafi bölgelerinden gelen sanatkârlarla buluşma fırsatını yakalıyor. Festivale Türkiye adına Dilek Yerlikaya, Hikmet Barutçugil, İsmail Yiğit, Münevver Üçer ve Savaş Çevik katılıyor.

33

IRCICA sanat ve zanaatı koruyor

IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerindeki geleneksel el sanatlarının yenilenmesi, korunması ve geliştirilmesi için uzun vadeli Zanaat Geliştirme Programı yürüttüklerini belirterek, festivalin sanatkârları teşvik edeceğine inandığını belirtiyor. Eren “İslam dünyasında sanat ve zanaat; sosyal, kültürel, ekonomik ve turistik hayatımızın her alanını zenginleştiriyor. Bu temalar çerçevesinde etkinlikler, festivaller, konferanslar ve sergiler düzenleyen IRCICA, sanat ve zanaatı yenileme, koruma ve yararlı şekilde kullanma faaliyetlerini öncelikli çalışma alanları arasına almıştır. Bu nedenle, Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nın ikincini de destekliyoruz. Ziyaretçiler, yenilikçi sanatkârların muhteşem zenginliğe ve renkliliğe sahip sergi stantlarını bir kez daha görme fırsatını bulacaklar.” diyor.

33

Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin ise Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nın dünyada artık bir marka haline geldiğini, bu yıl İslam coğrafyasından misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Başkan Şahin, festivale olan desteğinden dolayı IRCICA’ya teşekkür etti.

Pendik’te düzenlenen“Uluslararası İslam Ülkeleri Geleneksel Sanatçılar Buluşması” festivali 13 Eylül Pazar günü sona erecek.