Üstatlar Mektepli Oluyor

Edebiyat
Tarih boyunca yetiştirdiği ”alaylı” söz ve müzik ustalarıyla Türk müziğine önemli katkılar sunan Şanlıurfa, Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde kurulacak konservatuvar bölümüyle artık ...
EMOJİLE

Tarih boyunca yetiştirdiği ”alaylı” söz ve müzik ustalarıyla Türk müziğine önemli katkılar sunan Şanlıurfa, Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde kurulacak konservatuvar bölümüyle artık ”mektepli sanatçılar” da yetiştirecek.

Tarihte birçok şehir yetiştirdikleri şair, yazar, müzisyen, ressam, heykeltıraş ve mimar gibi sanatçılar ile sporcu ve siyasetçilerle anılıyor. Bu şehirler arasından yer alan Şanlıurfa, daha çok ”yanık sesli” sanatçılarıyla ön plana çıkıyor.

Bu çerçevede genelde kentteki sıra gecelerinde ”usta-çırak” eğitimiyle yetişen; Tenekeci Mahmut, Kazancı Bedih, Nuri Sesigüzel, Mehmet Özbek ve İbrahim Tatlıses gibi onlarca sanatçıyı Türk müziğine kazandıran Şanlıurfa’da, birçok kişi de eğitim ve imkansızlıklar nedeniyle sesini duyuramıyor.

Bu değerlerin eğitilerek, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla HRÜ bünyesinde kurulan konservatuvar, ”müziğin beşiği” kentte sevinçle karşılandı.

HRÜ Rektörü Mutlu

HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde kurulmasını planladıkları konservatuvarın izninin, bir süre önce YÖK’ten çıktığını belirtti.

Konservatuvarın kuruluşu aşamasında, Valilik ve Belediye ile vatandaşlardan da destek beklediklerini ifade eden Rektör Mutlu, konservatuvarın üniversite bünyesindeki en önemli okullardan birisi olmasını hedeflediklerini ifade ederek, ”Konservatuvarımızda, müzikoloji ilk kuracağımız bölümdür çünkü kentimizde daha önce müziğe dair yapılan birçok çalışma ya kaybolmakta ya da başka isimlerde tescil ediliyor. Öncelikle bu bölümü faaliyete geçirmek istiyoruz” dedi.

Kentte müziğe emek vermiş müzisyen ve kişileri, konservatuvar aracılığıyla öğrencilerle de buluşturmak istediklerini dile getiren Rektör Mutlu, şunları kaydetti:

”Konservatuvarımızda çeşitli bölümlerde enstrüman eğitimlerinin yanı sıra ses eğitimi de verilecektir. Bölge müzisyenimizin konservatuvarımızda rahatlıkla eğitim alabileceğini düşünüyorum. Neden bu arkadaşlar burada eğitim almasın. Gayet rahatlıkla burada bu eğitimi alabilmelerini sağlayabileceğimizi tahmin ediyorum. Konservatuvar öğrencilerinin alımı şu anda sınava bağlı yapılmaktadır ama yurt dışındaki birçok üniversitede olduğu gibi belki bizde de gelecekte ilköğretimle başlayıp, konservatuvar eğitimine kadar eğitimler verilebilir. Bunlar yapıldığı takdirde bölgemizde daha çok sanatçı yetiştirebileceğimiz kanaatindeyim.”

Sıra geceleri ekiplerden tam destek

Şanlıurfa’da bulunan çok sayıda sıra gecesi ekibi de konservatuvarın kurulmasının kendilerine katkı sağlayacağı görüşünde.

Yaklaşık 25 yıldır sıra gecesi ekibi organizatörlüğünü yaptığını belirten Mehmet Sarıdoğan, üniversite bünyesinde konservatuvar bölümü kurulmasını son derece önemli bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.

Konservatuvarın da katkısıyla bölgede daha çok müzisyenin yetişeceğine inandığını ifade eden Sarıdoğan, ”Sektöre alttan gelen müzik eğitimli sanatçılar fayda sağlar. Bizim ekipte müzik eğitimi alan arkadaşlar var, ancak konservatuvar olsa daha faydalı olur. Devlet sanatçısı yetişir, Urfa müziği daha iyi öğrenilir” dedi.

Sıra gecesi ustalarından Mehmet Öztürk de 20 yıldır müzikle iç içe olduğunu belirtti. Piyasada çok sayıda ekibin bulunduğunu ve kontrol edilemeyecek bir durumun oluştuğunu anlatan Öztürk, artık bilimsel olan değerlerin kabul gördüğünü vurgulayarak, ”Şimdiye kadar ki ekiplerin çoğunluğu ‘alaylı’ dediğimiz müzisyenlerden oluşuyordu. Mektepli olan çok az sayıda ekip var. Sertifika tabii ki önemli keşke biz de sertifikalı olsaydık ama şu anda değiliz, bundan sonra olursa biz de seviniriz” diye konuştu.

AA