Şair Hilmi Yavuz’a Fahri Doktora Ünvanı

Edebiyat
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, şu anda üzerinde bulundukları coğrafyanın tarihi...
EMOJİLE

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, şu anda üzerinde bulundukları coğrafyanın tarihin çok erken dönemlerinden itibaren değişik kültürlere, uygarlıklara ev sahipliği yaptığını ve yeni mayalanmalara imkan hazırladığını söyledi.

Yöneticilere düşenin ellerinin altındaki potansiyelleri iyi değerlendirip, bunu uygulama alanına intikal ettirebilmek olduğunu belirten İsen, ”Osmanlı’nın ilk dönemlerinde, doğu batı buluşması sayılabilecek, atalarımızın Avrupa’ya geçişleri bu coğrafya üzerinden oldu. 1350’li yılları takip eden dönemde aşağı yukarı İstanbul’un fethi ve İstanbul fethedildikten sonra da bir başkent olarak dizayn edilinceye kadar, 150 yıllık bir dönem vardır ki, bu dönemde doğu batı ilişkisi tam bu coğrafya üzerinden aktı” dedi.

İsen, soğuk savaş dönemiyle birlikte sınırların bu kadar yakından geçmesi, daha sonraki dönemlerde İstanbul üzerinden bazı faaliyetlerin akıyor olmasının bölgeyi biraz kapalı hale getirdiğine işaret ederek, ”Küreselleşen çağda şimdi ben bu coğrafya için inanılmaz bir takım fırsatların zuhur ettiği kanaatindeyim. Bir akışın bu coğrafya üzerinden devam edeceği, İzmir-İstanbul oto yolunun yine bu bölgeye büyük bir canlılık getireceği kanaatindeyim. Tüm bunlardan hareketle üniversitenin bu oluşumlarda bir lokomotif rol üstlenerek, öncülük etmesini gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Hilmi Yavuz’un çok yönlü bir kültür adamı olduğuna işaret eden İsen, şöyle konuştu:

”Hilmi Yavuz, bizim hemen hemen kültür sanat faaliyetlerimizin neredeyse her alanında mütevazi bir yaklaşımla, son derece dikkate değer eserler vererek fazlasıyla hak ettiği bir hadiseye, bugün ÇOMÜ ev sahipliği yaparak bizi de böyle güzel bir olaya tanıklık etmek üzere davet ederek, çok önemli bir görevi yerine getirdiği kanaatindeyim. Hilmi Yavuz, yaptığı işi fevkalade ciddiyetle ele alan ve bir aydın sorumluluğuyla meselelere yaklaşan çok önemli bir aydınımızdır. Ben onun birincil olarak gündemde tutulması gereken hususunun şiirimize kazandırdığı ivme olduğunu düşünüyorum. Onunla aynı çağda yaşıyor olmaktan, bize sunduğu güzel örneklere tanıklık etmekten çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Hak edilmiş bir şeref doktorasıdır bu.”

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de Hilmi Yavuz’un bugün ”allame” denilecek bir üstad, bir ağabey olduğunu söyledi.

Yavuz’un en önemli özelliklerinden birisinin gelenekten geleceğe bir köprü oluşturması olduğunu dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

”Onun şiirine, onun dünyasına baktığın zaman sırtını maziye dönmemiş, yüzünü gelecekten alı koymamış bir insanla, yazarla karşılaşıyorsunuz. En sevmediğimiz şey en çok bilmediğimiz şeydir. İnsan bilmediği şeyi sevemez. Biz maziyle bağlarımızı koparmayı adeta marifet zannetmişiz belli dönemler. Bu doğru bir yaklaşım değildir. O ‘vahdet-i vücud’u da bilir, panteizmi de bilir. Ama biz ikisini aynı zannederiz. Her inanç ve düşünce sistemi, kendi terminolojisiyle anlatılmak zorundadır. Aradaki farkı bilen bir insandır Hilmi Yavuz… O zıtları birleştiren bir adamdır. Hilmi Yavuz bir ideolojinin şairi değildir. Sağcılar şu şairi baş tacı ederler, zaman zaman solcular şu şairi kutsarlar, baş tacı ederler. Muhafazakar ‘x’ şairi baş tacı eder, ama Türkiye’deki tüm renkler Hilmi Yavuz’da kendisini bulabilir. Boğaziçi Üniversitesinde hocalık yapar, ama Zaman Gazetesi’nde köşe yazısı yazar. Ben Hilmi Yavuz hayranlarına bakıyorum, solcu gençler, sağcı gençler, milliyetçi gençler, dindar gençler var. Ama herkes var, çünkü herkes Hilmi Yavuz’da kendine ait bir şey bulur.’

-”Darbe liderlerine fahri doktora”-

Hüseyin Çelik, fahri doktoranın usulen verilmiş olması için, verilmemesi gerektiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

”Bu ülkede hatırlarsanız bir zamanlar bizim üniversitelerimiz darbe liderlerine fahri doktora vermek için birbirlerini kırar geçerlerdi. Ben de bir üniversite hocası olduğum için bu özeleştiriyi yapıyorum. 60 darbesi yapılmış. İstanbul Üniversitesinin Rektörü Sıddık Sami Onar, darbe lideri Cemal Gürsel’in yanına geliyor, diz çöküyor, ‘kutlu bir ihtilal yaptınız. Siz bu adamlardan birkaçını asmazsanız, bunları Yassıada’ya kapatmazsanız ihtilal meşrulaşmaz’ diyor. Böyle de üniversite hocaları vardı. Üniversite hür düşüncenin, üniversal değerlerin olduğu yerlerdir. İşte Hilmi Yavuz ve benzerlerine fahri doktora veren üniversite, ama darbe liderlerine fahri doktora vermek için yarışan ve adeta birileri ‘hizaya geç’ dediği zaman yanaşık düzende hizaya geçen üniversitelerimiz vardı. Çok şükür bugün böyle üniversitemiz yok.”

-Vali Tuna ve Rektör Laçiner’in konuşmaları-

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da sanatlar içinde, insanı ve hayatı terennüm etme bakımından edebiyatın özellikle de şiirin en başta geldiğinin inkar edilmez bir hakikat olduğunu söyledi.

”Çünkü biz, varlıkları sadece dış görünüşleriyle değerlendirirken şairler, eskilerin tabiriyle ‘eşyanın künhüne vakıf olup’, yani sırrını çözüp bu sırrı büyüleyici bir üslupla anlatırlar” diyen Tuna, şunları kaydetti:

”Şüphesiz, şiir hikmetli ve sihirlidir. Şair yeri gelir filozof gibi hikmetli ve derinden konuşur, yeri gelir sihirbaz gibi var olanı göründüğünden daha farklı ve estetik boyutta etkileyici bir şekilde sunar bizlere. Bugün hem hakimane hem şairane tarzıyla geleneği yorumlayıp yeniden söyleme cehdini gösteren Türk edebiyatının mümtaz bir siması olan Hilmi Yavuz’u ağırlıyoruz.”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner de kanla sulanmış topraklarda kurulmuş, güçlü bir misyonu olan üniversite olarak ülke için ”nasıl güzel yaşanırı” gösteren bir üniversite olduklarını ifade etti.

Laçiner, 19 yıllık bir üniversite olarak 9. fahri doktora unvanını şair Hilmi Yavuz’a vermekten dolayı gururlu olduklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Hilmi Yavuz’a cübbesi giydirildi ve ÇOMÜ kimlik kartı ile çeşitli hediyeler verildi.

Törenin sonunda konuşan Yavuz, Çanakkale’de olmaktan ve bu unvanı almaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Törene, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Belgin Akpınar, eski kültür bakanlarından Prof. Dr. Talat Sait Halman, çeşitli üniversitelerin rektörleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

AA