Puşkin Ödülü Bir Türk’e

Edebiyat
Hayrettin İvgin, Birleşmiş Milletler (BM) Puşkin Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Türk yazarı oldu. 5 ülkenin teklifi ve elçi Prof. Dr. Elçin İskenderzade’nin de destekleriyle BM Sosyal Ödüller ...
EMOJİLE

Hayrettin İvgin, Birleşmiş Milletler (BM) Puşkin Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Türk yazarı oldu. 5 ülkenin teklifi ve elçi Prof. Dr. Elçin İskenderzade’nin de destekleriyle BM Sosyal Ödüller Şurası’nın 14 Nisan 2009 tarihli kararıyla Rus Edebiyat Akademisi’nin bünyesinde oluşturulan Aydınlanma Fedakarı Aleksandr Sergeyeviç Puşkin Altın Madalya ve Edebiyat Ödülü’nün Türk yazarı Hayrettin İvgin’e verilmesi kararlaştırıldı. Dünya edebiyatına büyük katkılar yaptığı gerekçesiyle verilmesi kararlaştırılan ödül, Ekim 2009 ayı içerisinde Moskova’da bir törenle Hayrettin İvgin’e verilecek ve altın madalya takılacak.

Edebiyat ve halk bilim konularında 44 kitabı ve 2000’i aşkın yazısı bulunan Hayrettin İvgin’e bir çok ülkenin ilimler akademileri ve üniversiteleri; akademik üyelik, fahri doktora ve profesörlük payeleri verildi. Hayrettin İvgin, merkezi Azerbaycan’da bulunan Türk Dünyası Beynelhalk İlimler Akademisi’nin de ilmi şura üyesidir. Türkçe olan eserlerinden ve yazılarından bir bölümü başka dillere de çevrildi.

Hayrettin İvgin Kimdir?

Samsun`un ilçesi Vezirköprü’de doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu (1966). Daha sonra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans tamamladı (1991).

Çeşitli liselerde Edebiyat Öğretmenliği ve Müdürlük yaptı. M.E.B.`ında Şube Müdürlüğü, Daire Başkan Yardımcılığı, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Kültür Bakanlığının üst kademelerinde Daire Başkan Yardımcılığı ve Daire Başkanlığı görevlerinden sonra 1993 yılında emekli oldu.

Edebiyat, Türk dili, halk bilimi, şiir, halk edebiyatı, genel kültür vb. konularda 37 kitabı ve 2000`i aşkın yazısı bulunuyor. Bunların en az 300 tanesi bilimsel çalışma ürünüdür.

200`ü aşkın millî ve milletlerarası kongre, seminer ve sempozyumlarda bildiriler sunan Hayrettin İVGİN`e bir çok ülkenin ilimler akademileri ve üniversiteleri tarafından akademik üyelik, fahrî doktora ve profesörlük payeleri verilmiştir.