Gazi Arşivi Ortada Kaldı!

Edebiyat
Cahit Önder, arşivini Avustralya ve Yeni Zelandalıların istediğini belirterek, ”Bu vefasızlık ve belirsizlik sürerse galiba gelen teklifleri üzüntüyle değerlendireceğim” dedi. Aynı zamanda...
EMOJİLE

Cahit Önder, arşivini Avustralya ve Yeni Zelandalıların istediğini belirterek, ”Bu vefasızlık ve belirsizlik sürerse galiba gelen teklifleri üzüntüyle değerlendireceğim” dedi.

Aynı zamanda Kıbrıs gazisi de olan Önder, yaptığı açıklamada, 1978-1981 yıllarında Çanakkale‘nin 606 köyünde yaptığı araştırmalar sonucunda elde ettiği 90 gazinin renkli ve siyah-beyaz fotoğrafları ile ses kayıtları ve görüntülerinin yer aldığı arşivinin bugüne kadar değişik yerlerde 25 kez sergilendiğini söyledi.

Arşivini Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Arşivi’ne (ATESE) Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı ile Çanakkale Valiliği‘nin desteklediği proje olan Gaziler Galerisi’ne bağışlamak istediğini onlarca kez söylemesine rağmen bugüne kadar projenin hiçbir şekilde gerçekleşemediği savunan Önder, arşivine sahip çıkılmadığını ileri sürdü.

Önder, elindeki ses, görüntü ve fotoğrafların Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki savaş alanlarında oluşturulacak müze tarzı bir yerde sergilenmesinin en büyük isteği olduğunu kaydetti.
Başta Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere Çanakkale Savaşları’na katılan ülkelerin temsilcilikleri ile değişik illerdeki bazı iş adamlarının oluşturacağı müzelerde sergilemek için arşivini istediğini ifade eden Önder, ”Bu arşivi 30 yıldır değerlendiremedik. Bence tüm bu yaşanan olaylar Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk ile vatanları için savaşan silah arkadaşlarına yapılan bir vefasızlıktır. Bu vefasızlık ve belirsizlik sürerse galiba gelen teklifleri üzüntüyle değerlendireceğim” diye konuştu.

Önder, 1911-1923 yıllarında, 7-14 yıl askerlik yapmış, 1-7 yıl esaret yaşamış, Balkan, Galiçya, Çanakkale, Doğu ve Kafkas ile Arabistan Yarımadası’ndaki değişik cephelerde ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm cephelerinde savaşmış Çanakkaleli askerlerin cephe, cephe gerisi, dönemin ulaşım, sağlık, beslenme konularıyla ilgili 120 saat ses kaydı, 8 milimetre 120 dakika film ve fotoğrafların yer aldığı arşivinin Türk tarihine ışık tuttuğunu, bunun değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

MİSYON BELEDİYEDE
Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da bir kentin geçmişine dönük, kent hafızasına, kent kültürünün yaşanmışlığına ait kaynakların o kentte kalması ve sergilenmesi gerektiğini söyledi.
”Ama bir haksızlık içinde de olmayalım” diyen Haznedar, böyle bir olayda belli altyapının oluşmasının zaman alabileceğini bildirdi.

Haznedar, şöyle konuştu:

”Tabii ki bunların müzede sergilenmesi bir haktır hatta gecikilmiş bir haktır. Bunun çoktan yapılması lazımdı. Ama bunun şu aşamada gecikmiş haliyle bile akla getirilmesi bir kazançtır. Bunu bugün gündeme getirdik, hemen yarın ‘bu müze olsun’ demek de olabilecek bir şey değil. Bunun etüdü yapılır, bu hizmete yönelik mekan araştırmasına girilir. Altyapı oluşturulduktan sonra bu hafızanın Çanakkale dışına gitmemesinin zemini oluşturulur.’

Haznedar, Çanakkale Belediyesinin bu konudaki hassasiyetini Kent Müzesi’ni ihya noktasında gösterdiğine işaret ederek, ”El birliğiyle gerek devlet gerekse ilgili kurum olarak bize düşen ne görev varsa yerine getiririz ama kent tarihini koruma noktasındaki ihya edici misyonun belediyede olduğuna inanıyorum” diye konuştu.