“Dağıtım ağlarında tekelleşme var”

Edebiyat
Türkiye’de yayıncılığın gidişatını İz Yayıncılık Yayın Koordinatörü Hamdi Akyol ile konuştuk. Akyol’a göre, dağıtım ağında oluşan kartelleşme, yayıncılığın sermayenin kontrolüne girmesinden...
EMOJİLE

Türkiye’de yayıncılığın gidişatını İz Yayıncılık Yayın Koordinatörü Hamdi Akyol ile konuştuk. Akyol’a göre, dağıtım ağında oluşan kartelleşme, yayıncılığın sermayenin kontrolüne girmesinden daha tehlikeli…

Kitaplarınızı seçerken kriterleriniz nelerdir?

İz Yayıncılık, 800’e yakın kitap yayınlamış, felsefe, ilahiyat, öykü, roman, deneme, tarih, sosyoloji, şiir, tasavvuf vs çok geniş bir yayın yelpazesi olan bir yayınevi. Oturmuş bir çizgisi var. Bu çizgi ile örtüşen, yeni bir şeyler söylediğini düşündüğümüz, özenli hazırlanmış eserleri mümkün olduğunca yayınlamaya gayret ediyoruz.

En çok hangi kitaplarınız satılıyor?

Yayınevimiz popüler kitaplar neşretmediği için, bir bestseller listesi yok. Ancak Hayreddin Karaman, Rasim Özdenören, tasavvuf kitapları ve tarih kitaplarının son dönemde daha bir ilgi çektiğini söyleyebilirim.

Yazarların telif noktasında yayınevlerinden yana şikayetçi olduğunu görüyoruz, bu konuda neler söylersiniz? 

Bir kitap, yazar ile yayıncı arasında akdedilen sözleşme ile basılır. Kitap yazımı kültürel, bunun basımı ise ticari bir faaliyettir ve her ticari işte olduğu gibi, zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir. Karşılıklı anlayış ve iyiniyet muhafaza edildiği sürece, sorunlar aşılamaz değildir.

Yayınevlerinin ideolojik kimliklerini bir kenara bıraktıkları söylenebilir mi? Bu dönüşüm nasıl gerçekleşti sizce?

Nitelikli olmak kaydıyla, herhangi bir yazılı esere önceden de önyargımız yoktu, şimdi de yok. Popüler kitap basmadığımız için, bu türden yayınlar hangi ideolojik altyapıya ait olursa olsun, ilgi alanımız dışında. Dolayısıyla, endüstriyel bir yayıncı değiliz.

Yayıncılık sermayenin kontrolünde diyebilir miyiz?

Büyük sermayelerin yayın işine girmesinde bir problem yok, esas problem dağıtım ağlarında oluşan tekel ve kartellerdir.

Yayınevleri pazar şartlarına nasıl direniyor?

Bu biraz tecrübeyle oturtulan yayın çizgisiyle bağlantılıdır. Hepsi birbirinden güzel ama satmayacak kitaplar basarsanız, iflas edersiniz. Doğru bir planlama ve yayın stratejisi ile ayakta kalmak, hatta para kazanmak bile mümkün. Bütün mesele, hata yapmamakta…

E-kitapların ortaya çıkması yayıncılığı nasıl etkiledi? Önümüzdeki on yılda, yayınevlerini neler bekliyor?

E-kitap ülkemiz için yeni bir konu. Amazon.com’da e-kitap satışları, matbu kitap satışlarını geçti. Bizde devede kulak bile değil şu an. Önümüzdeki 10 senelik vadede, bizim de o çizgiye geleceğimizi düşünüyoruz. Bu anlamda yeni duruma adaptasyon sürecindeyiz. Kendimizi yeni şartlara göre yeniden dizayn ediyoruz.

“ŞAİRLER ŞİİRLERİNİN HANGİ CÜRETLE KİTAP OLMASINI İSTİYOR”

Bazı yayınevleri şiir konusunda isteksiz gözüküyor. Şiir satılmıyor mu, yayınevleri risk almaktan mı korkuyor?

İnternet ortamında yüzlerce yerde bulunabilen şiirler için artık insanlar para vermek istemiyor. Ancak çok sevdiği bir şairin eserlerini bir arada görmek veya bir başkasına hediye etmek veya bugün artık demode olmuş kitap tutkunları dışında bu tür eserler satılmıyor. Konunun risk almakla ilgisi yok. Şair şiirlerini onlarca sanal mecrada paylaştıktan sonra hangi cüretle kitap olmasını istiyor, anlamak mümkün değil.

Kitapta KDV  indiriminin yayınevlerini rahatlattığı söylenebilir mi?

Ne evet ne de hayır diye cevap verebilirim. Yayıncılığın esas meseleleri içinde çok önemsiz bir gündem maddesi bu.

Devletin yayınevlerine destek olmak maksadıyla kitap alımları oluyor. Siz böyle bir destek görüyor musunuz?

Devlet kütüphaneler için kitap alır. Normal satıştan bir farkı yoktur. Bürokratik bazı işlemler sebebiyle de, sıkıntılı bir iştir. Çok yoğun olmasa da, zaman zaman bizim bazı kitaplarımız da bakanlık tarafından kütüphanelere verilmek üzere alınıyor, ancak bu ciddi bir miktar değil.

Geçmişten bugüne bakıldığında okuyucuların kitap okuma alışkanlıklarında, kitap seçimlerinde neler değişti?

Sadece popüler kitapları okuyan bir kitle ortaya çıktı. Hiç okunmamasından iyidir diyelim. Bunun dışında, 20 sene önce neyse, şimdi de o.

 

Hayy Yayınları’ndan Rauf Baysal röportajı için tıklayın…

Profil Yayınları’ndan Münir Üstün röportajı için tıklayın…

HECE Yayınları’ndan Abdurrahim Karadeniz röportajı için tıklayın…

Beyan Yayınları’ndan Ali Kemal Temizer röportajı için tıklayın…

on5yirmi5.com