Başörtüsü Mücadelesi Kitap Oldu

Edebiyat
Gizem Gül/on5yirmi5.com 28 Şubat sürecinde başörtüsüne özgürlük mücadelesinde idamla yargılanan Gazeteci Yazar Hüda Kaya’nın bu mücadele sürecinde yaşadıklarını anlattığı  ‘Başörtüsün...
EMOJİLE


Gizem Gül/on5yirmi5.com

28 Şubat sürecinde başörtüsüne özgürlük mücadelesinde idamla yargılanan Gazeteci Yazar Hüda Kaya’nın bu mücadele sürecinde yaşadıklarını anlattığı  ‘Başörtüsüne Özgürlük Yolunda Görülmüştür’ adlı kitabı düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Toplantıda kitabın yazarı Hüda Kaya’nın yanısıra, Taraf Gazetesi Yazarı Roni Margulies , Yeni Şafak Yazarı Hilal Kaplan, Mazlumder İstanbul Başkanı Cüneyt Sarıyaşar ve Gazeteci Yazar Nurettin Şirin konuşmacı olarak yer aldı.

Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıyı yöneten Mazlumder İstanbul Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, bu kitabın Hüda Kaya’nın yaşadıklarına tanıklık etmesi açısından önemli olduğunu belirterek, bu toplantının sadece bu kitabın tanıtımı için değil, bu toprakların asli sorunun zulüm olduğunu paylaşmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.  Yeni Şafak Yazarı Hilal Kaplan ise, 28 Şubat’ta yaşananlarla ilgili olarak mağdur olanların neler yaşadığı ile siyasilerin söylediklerinden başka bir şey olmadığını belirterek, bu açıdan kitabın o dönemde yaşanılanların aydınlatılması açısından önemli olduğunu vurguladı. Kaplan, “28 Şubat sürecinde neler yaşandığını öğrenmek hem kişisel hem de toplumsal yapısını anlamak için önemli” şeklinde konuştu.

Taraf Yazarı Roni Margulies, “80 yıldır bir güç tarafından haksızlığa uğradık. Bugün buradan çıkma sürecinde olduğumuzu düşünüyorum. Bu memlekette herkes ne isterse onu giysin. Devlet buna karışmamalı. Ne giydiğimize göz yumarsak ne düşüneceğimize, ne söyleyeceğimize de karışılır” dedi. Ayrıca Margulies, bu kitabı sadece başörtüsü değil daha genel bir şeye işaret ettiği için önemsediğini belirtti.

Toplantıda konuşan bir diğer konuşmacı Nurettin Şirin de, başörtüsü kavramını sadece üniversitelerde girişte karşılaşılan bir durum olarak görmemek gerektiğine dikkat çekerek bir özeleştiri yapmanın gerekliliğini vurguladı.

Düşün Yayıncılık’tan yayınlanan kitabı ile 28 Şubat sürecinde kendisi ve ailesiyle birlikte yaşadıklarını  mektuplar ve canlı şahitler aracılığıyla okuyuculara yansıtan Hüda Kaya da “Başörtüsü  mücadelesi hayatın her alanında  bir duruş gerektiren bir unsur. Başörtüsü mücadelemiz haklı savunuşumuzun bir bölümü. 28 Şubat’ın üzerinden 10 yıl geçti ama ben yine de mutlu değilim. Güç bizden birilerinin elinde olduğunda yine zulümlere suskun mu kalmalıyız? Zulüm bizim yakınlarımızdan da kaynaklanıyorsa aynı duruşu sergilemeliyiz. Çünkü bu bir insanlık duruşudur” dedi. Kaya, ayrıca İlker Başbuğ’un tutuksuz yargılanması konusunu üzüntüyle karşıladığını söyleyerek bu durumun diğerlerinin yargılanmasını engelleyeceğini dile getirdi. 

Ayrıca Burcu Çetinkaya ile yaptıkları bir televizyon programı nedeniyle Borusan ile başörtüsü konusunda problem yaşayan Yeni Şafak Muhabiri Merve Sena Kılıç da toplantıdaydı. Kılıç yaşadığı bu olayla ilgili olarak  “Onların ırkçı yaklaşımlarına karşı tavrım netti. Bunun üzerine onlar da özür dilediler. Bundan sonra böyle bir şey olmaz diye düşünüyorum” dedi.  
 
on5yirmi5.com