Yasın Gölgesinde Kitap Fuarı

Kitap
Burhan Ekinci Bu yıl ikincisi düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, Şırnak’ta 12 PKK’lının öldürülmesinin ardından başlatılan üç günlük yasın gölgesinde açıldı. Kitap fuarına ilk gün sadece i...
EMOJİLE

Burhan Ekinci

Bu yıl ikincisi düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, Şırnak’ta 12 PKK’lının öldürülmesinin ardından başlatılan üç günlük yasın gölgesinde açıldı. Kitap fuarına ilk gün sadece ilköğretim öğrencileri uğradı. Yayınevleri, yasın insanların fuara gelmesini engellediğini söyledi.

TÜYAP, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, birçok sivil toplum örgütünün desteklediği Diyarbakır 2. Kitap Fuarı’nın açılışı dün yapıldı. Açılışa Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hafize İpek’in yanı sıra yazarlar, yayıncılar katıldı. Baydemir’in yoğun programından ve kentte ilan edilen üç günlük yastan dolayı katılamadığı açılışta konuşan Hafize İpek, 12 PKK’lının öldürülmesine değinerek yaşanan olayları protesto etti. Vali Toprak ise çocukların ellerine suç unsurları değil, kitap verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Belediye otobüsleri ücretsiz

Belediye, fuar yerinin kent dışında olmasından kaynaklanan ulaşım sorununu çözmüş. Belediye otobüsleri insanları fuar alanına ücretsiz olarak taşıyor. Kentte önceki gün başlayan üç günlük yas devam ederken kepenk kapatma eyleminin dün sona ermesinden dolayı belediye otobüsleri de çalışmaya başladı. Bundan dolayı insanlar fuar alanına giderken zorluk çekmedi. Ancak fuarı dolaşırken katılımın düşük düzeyde kaldığı görülüyor. Fuar adeta ilköğretim öğrencilerinin akınına uğramış. Öğrencileri fuara getirme kararını ise valilik aldı. Sohbet ettiğim birçok yayıncı, ilk günün sakinliğini kentteki yasa bağladı. Geçen yılla karşılaştırıldığında bu yıl ilk gün olması itibariyle katılımın düşük düzeyde kalmasına dikkat çeken yayınevleri, yaşanan olayların bir daha yaşanmaması dileklerini paylaştı.
 
Yas fuarı etkiledi

Doğan Yayınevi’nden Tuba Seven, “Geçen yılla bu yılı karşılaştırdığımda ilk günün sönük olduğunu söyleyebilirim. Olaylardan dolayı olduğunu biliyorum. İnsanlar yasta olduğundan dolayı fuara gelmiyor” derken Final Kültür Yayınları’ndan Hakan Şahin de aynı kanıda. Şahin, ilk defa fuara katıldıklarını hatırlatarak “Yaşanan olayların etkili olduğunu düşünüyorum. İlk günün de bunda etkisi vardır. Daha çok çocuklar göze çarpıyor” diyor.
 
12 güllü protesto

Stantlarını gezdiğim Kürt yayınevlerinde 12 gülün asılı olması dikkat çekiyor. Bunun sebebini sorduğum Deng Yayınevleri’nden Şirvan Daş, 12 PKK’lının öldürülmesine insani bir tepki vermek için 12 gül astıklarını söyledi. Avesta Yayınevi’nden Songül Keskin ise Kürt yayınevleri olarak aldıkları ortak kararla stantlarına 12 gül astıklarını dile getiriyor. Keskin, güllerle olayı protesto ettiklerini belirtiyor. Fuar, çok sayıda yazarın imza günü ve söyleşileriyle devam edecek. [Taraf]